Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2017 13:27
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Stop roztaženým nohám v MHD. V Madridu rozjeli kampaň proti neohleduplným mužům

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Madridská MHD přišlo se svérázným řešením, jak šetřit místo pro jiné cestující.

Na první dojem naprosto nekonfliktní cesta v MHD se často může stát velmi rychle noční můrou. Zápach, spousta zamračených namačkaných lidí i všudypřítomné vedro bývá častým problémem. Jindy kvůli přeplněnosti nemůžeme do tramvaje, autobusu nebo metra vůbec nastoupit. Někdy za to můžou lidi , kteří se roztahují a zabírají více místa, než by měli. Ve španělském Madridu se s tímto problémem rozhodli zatočit. Všimli si, že se na sedačkách roztahují hlavně muži.

Uskupení Mujeres en Lucha, tedy Ženy v odboji, na internetu zveřejnilo petici, která by roztahování mužů v MHD regulovala. Návrh podpořilo na 12 tisíc lidí a co se nestalo – madridský provozovatel autobusových linek EMT jim doopravdy vyhověl. Nyní jsou tak ve vozech autobusů ve velkém vylepovány samolepky s přeškrtnutým panáčkem s roztaženýma nohama. A jelikož se setkali s pozitivními reakcemi i u dalších lidí, bude tato vychytávka nadále rozšiřována i do madridského metra.

Kromě samolepek má tato kampaň přesah i na sociální sítě, iniciátorky Žen v odboji vytvořily speciální hashtag #MadridSinManspreading, to znamená Madrid bez mužského roztahování.

Někteří muži se ozvali, že se přece neroztahují jen oni, ale i ženy, které si dávají na vedlejší sedadlo svojí kabelku nebo děti co stojí v prostoru vozu s nasazeným velkým batohem. Madridský přepravce EMT proto proklamoval, že nejde až tak o útok na muže, ale hlavně má kampaň připomenout, že je potřeba se v městské hromadné dopravě k sobě chovat ohleduplně, bez ohledu na pohlaví.

Kampaň podobného smyslu kolovala newyorským MHD už v roce 2014. Metro tehdy zdobily samolepky s heslem: „Kámo, přestaň se prosím roztahovat.“

 

Co myslíš, uchytila by se taková vychytávka i v českém prostředí?

Domů
Sdílet
Diskuse