Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. června 2017 0:52
Čas čtení 6:18
Dušan Šutarík

Zoufalé pátrání po obětech, jejich týrání či zneužívání. Vybrali jsme 10 nejlepších filmů o únosech

Zoufalé pátrání po obětech, jejich týrání či zneužívání. Vybrali jsme 10 nejlepších filmů o únosech
Zdroj: Unsplash / Maxim Hopman
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY
Uložit Uložené

Desítka kvalitních únosových dramat, která se vám postarají o několik pořádně napínavých chvil.

V dnešním žebříčku si trochu proklepneme tzv. „únosové filmy“. Samozřejmě, jakmile zmíníme slovo únos, většině diváků se zřejmě vybaví drsně se tvářící Liam Neeson ze série Taken. Nic proti němu, ale do článku jsme se snažili zařadit spíše jiný typ snímků – důraz jsme kladli spíše na dramata než akčňáky. Zohledňovali jsme kvalitu scénáře, emoce a snažili se poukázat na filmy, které nejsou jen jednohubkami k zabití nudného večera.
 
Čeká vás deset různorodých děl – některá se zabývají spíše pátráním, jiná dávají do popředí vztah oběti a únosce. Často jde ale o drsné, depresivní a mrazivé snímky. Spoustu z nich určitě budete znát, pokud vás však nasměrujeme k nějakému, který jste ještě neviděli, budeme jen rádi. Úvod bychom měli za sebou, pojďme se tedy podívat na žebříček nejzajímavějších příběhů s tématikou únosu.

10. Trade (režie: Marco Kreuzpaintner, 2007)

Teprve 13letá Adriana je v Mexiku unesena gangem prodávajícím lidi na prostituci. Její zoufalý bratr Jorge (Cesar Ramos) se okamžitě vydává na pátrací misi, ale zjišťuje, že sám nemá žádnou šanci. Náhodou však natrefí na texaského policistu Raye (Kevin Kline). Ten je mu ochoten pomoci. Vynikající dramatický thriller od Marca Kreuzpaintnera osloví zejména poměrně surovým a naturalistickým zobrazením ústředního tématu. Tomuto dojmu napomáhá i nepříjemně roztřesená kamera a přesvědčivé herecké výkony všech zúčastněných. Záporáci jsou správně odporní, nevinným obětem budete držet palce a Jorgemu s Rayem fandit až do konce.

trade
Zdroj: Lions Gate Films

9. An American Crime (režie: Tommy O'Haver, 2007)

Mrazivá rekonstrukce šokujícího a odporného případu, který svého času otřásl Amerikou. Sylvia (Ellen Page) a Jenny (Hayley McFarland) Likensové jsou dcery cirkusových kočovných pracovníků, a tak neustále střídají domovy. Jejich rodiče musí za prací na delší dobu odcestovat, nechají proto dcery v péči svobodné matky Gertrude Baniszewski (Catherine Keener). Sama Gertrude má sedm vlastních dětí a brzy přestává domácnost zvládat. Sylvia (a zčásti i Jenny) začíná být šikanovaná a později otevřeně týraná. Je násilím držena ve sklepě a mučí ji nejen samotná Gertrude, ale i její vlastní děti. Extrémně nepříjemný, depresivní zážitek. V celé nahotě vám ukáže, jakými monstry se lidé dokáží stát. Fakt, že jde o skutečný příběh a ne bujnou fantazii scénáristů celou hrůzu ještě více zintenzivňuje.

americký zločin
Zdroj: First Look International

8. Buried (režie: Rodrigo Cortés, 2010)

Paul Conroy (Ryan Reynolds) je v Iráku unesen a zaživa pohřben. Má k dispozici jen zapalovač, mobilní telefon, nůž a velmi rychle se krátící zásoby kyslíku. Zdá se, že je nemožné se z této situace dostat. Paul se ale nechystá vzdát tak snadno. Vynikající, napínavý thriller, se kterým jsme vás seznámili i v našem seznamu skvělých minimalistických filmů. Celý pochopitelně stojí na výkonu Ryana Reynoldse. A ten je ukázkově bezchybný. Pochvalu si zaslouží i režisér Cortés. Z minima ingrediencí dokázal vyčarovat pořádně napínavou atmosféru bezmoci, ale i zoufalé touhy žít.

Ryan Reynolds, buried
Zdroj: Lionsgate

7. Výkupné (režie: Ron Howard, 1996)

12letý syn multimilionáře Toma Mullena (Mel Gibson) je unesen a šéf únosců (Gary Sinise) požaduje za jeho vrácení dva miliony dolarů. Jelikož se však první pokus vyplatit výkupné nepodaří, rozhodne se Tom pro radikálně odlišnou a riskantní taktiku - přímo v televizi prohlásí, že únoscům nezaplatí ani cent, ale pokud jeho syna nepropustí, všechny peníze vynaloží na to, aby je našel a pomstil se. FBI z tohoto kroku není vůbec nadšená. Může se takové zahrávání si s ohněm vyplatit? Výborně zrežírovaný thriller Rona Howarda staví hlavně na výborném nápadu, skvěle napsaném scénáři a samozřejmě hereckých výkonech - zejména duel Gibson a Sinise patří k vrcholům snímku. Howard mistrně udržuje napětí a divákovi v podstatě nedovoluje nudit se. Výborná práce!

mel gibson
Zdroj: 1996 Touchstone Picture

6. The Collector (režie: William Wyler, 1965)

Tento thriller Williama Wylera není asi úplně nejznámějším. Adaptaci románu Johna Fowlese by si však příznivci únosových dramat neměli nechat ujít. Hlavním hrdinou je bankovní úředník Frederick Clegg (Terence Stamp). Žije osaměle a čas si krátí sbíráním motýlů. Jednoho dne vyhraje obrovskou sumu peněz, koupí si odlehlý dům a odhodlá se k realizaci svých fantazií - unese studentku Mirandu Grey (Samantha Eggar). Slíbí jí, že ji nebude nijak týrat ani sexuálně zneužívat. Chce od ní jen jedno - držet ji v domě tak dlouho, dokud ho nezačne milovat. Wylerův film táhne zejména excelentní Terence Stamp v hlavníí roli. Citově chladného psychopata s absolutně žádným pochopením pro ostatní lidské bytosti ztvárnil až nepříjemně realisticky.

Terry Southern, Samantha Eggar
Zdroj: Columbia Pictures

5. Michael (režie: Markus Schleinzer, 2011)

Michael je nenápadný, 35letý pojišťovací makléř, žijící tichým životem. Ale nějak podezřele často na svém domě zatahuje rolety. Ale každý má právo na soukromí, ne? Michael však ve speciálním úkrytu už nějakou dobu vězní 10letého Wolfganga. Neskutečně mrazivý film Markuse Schleinzera navazuje svou formální stránkou na to nejlepší z Michaela Hanekeho. Realistický náhled na život pedofila, kde už jen ze samotných náznaků naskakuje husí kůže. Asi nejhrůzostrašněji působí fakt, že Michael není žádný vyšinutý psychotik, ale prototyp zcela průměrného a nezajímavého člověka, jakých potkáváme na ulici desítky. Pochvalu si samozřejmě zaslouží herecké výkony ústřední dvojice - Michaela Fuitha a Davida Rauchenbergera. Pokud chcete minimalistický, chladný a znepokojivý zážitek, určitě Michaela nepřehlédněte. Jde totiž o pořádně silnou kávu.

michael
Zdroj: Fugu-Filmverleih

4. Gone Baby Gone (režie: Ben Affleck, 2007)

Dlouhometrážní režisérský debut Bena Afflecka dopadl na jedničku s hvězdičkou. Napínavý a skvěle vystavěný příběh únosu 4leté Amandy. Po její stopě se kromě policie vedené Jackem Doylem (Morgan Freeman) vydávají i soukromí vyšetřovatelé Patrick Kenzie (Casey Affleck) a Angie Gennaro (Michelle Monaghan). Případ je však zamotanější, než si kdokoliv z nich dokázal představit a postaví Patricka s Angie před nelehkou morální volbu. Kromě zmíněných herců je třeba zmínit i vynikajícího Eda Harrise v roli detektiva Bressanta, Amandinu alkoholickou a fetující matku Helene v podání Amy Ryan (která si za tuto roli odnesla nominaci na Oscara) či Tituse Wellivera jako jejího bratra Lionela. Ben Affleck se předvedl v nejlepším možném světle a své režisérské kvality následně potvrdil i snímky, jako The Town či Argo.

gone baby gone
Zdroj: Miramax Films

3. Dokonalý svet (režie: Clint Eastwood, 1993)

Dodnes jeden z nejlepších režisérských počinů nesmrtelného Clinta Eastwooda. Dva vězni - Robert „Butch“ Haynes (Kevin Costner) a Jerry Pugh (Keith Szarabajka) utečou z basy a pokusí se přepadnout rodinný dům. Jsou však vyrušení a tak s sebou vezmou jako rukojmí 8letého Philipa (T.J. Lowther). Když se Jerry snaží chlapce zneužít, Butch zakročí a svého spoluvězně zastřelí. Nevšední dvojice se vzápětí vydává na dobrodružnou cestu, na níž Philip okusí radosti nečekané svobody. Po jejich stopě však už vyráží texaský ranger Red (Clint Eastwood) a kriminalistka Sally (Laura Dern). Dokonalý svět je parádně zrežírovaný, zbavený přehnaného sentimentu a dokonce mu nechybí ani smysl pro humor. Dodnes je právem považován za mistrovské dílo.

kevin costner, dokonalý svět
Zdroj: Warner Bros. Pictures

2. Mlčení jehňátek (režie: Jonathan Demme, 1991)

Klasika. Asi se mezi vámi nenajde příliš těch, kteří tento legendární psychologický thriller neviděli. Mladá a nezkušená agentka FBI Clarice Starling (Jodie Foster) je při pátrání po sériovém vrahovi s přezdívkou Buffalo Bill (Ted Levine) nucena spolupracovat s jiným sériovým vrahem - uvězněným psychiatrem a kanibalem Hannibalem Lecterem (nezapomenutelný Anthony Hopkins). Buffalo Bill navíc unese dceru známé senátorky a Clarice má podezření, že se jí krátí čas. Doktor Lecter však o vrahovi neposkytne informace zdarma. Oprávněně kultovní psychologický souboj dvou výborně napsaných postav a skvělých herců. Pro Hopkinse i Fostera se jejich role staly do značné míry kultovní. Samotný Hannibal Lecter se následně vrátil v pokračování Hannibal, prequelu Červený drak a dalším prequelu Hannibal: Zrození zla. A nesmíme zapomenout ani na kvalitní seriálové ztvárnění, kde si gurmána s podivnými chutěmi brilantně střihl Mads Mikkelsen.

anthony hopkins, jodie foster
Zdroj: Orion Pictures Corporation

1. Prisoners (režie: Denis Villeneuve, 2013)

6letá dcerka Kellera Dovera (Hugh Jackman) a její kamarádka Joy během Dne díkůvzdání beze stopy zmizí. Případ převezme detektiv Loki (Jake Gyllenhaal). Tomu se podaří vypátrat karavan, v jehož blízkosti si dívky naposledy hrály. Jeho majitelem je mentálně zaostalý Alex (Paul Dano). Loki nemá v rukou žádné důkazy, proto musí Alexe propustit, čímž Kellera dokonale rozzuří. Ten si je totiž jistý, že Alex ví, kde se jeho dcera nachází. Vezme tedy spravedlnost do vlastních rukou, Alexe unese a násilím se z něj snaží vypáčit informace.
 
Atmosférický, mrazivý, zádumčivý, vyhrocený a krutý thriller. Spousta scén se vám nekompromisně vryje do paměti, stejně jako strhující herecké výkony - filmu vládne zejména neuvěřitelná dvojice Jackman a Gyllenhaal. Příběh je navíc skvěle napsaný a nechybí mu působivé zvraty. Jedno z nejlepších Villeneuveových děl, o to víc zamrzí, že na Oscarech získalo jen nominaci za kameru (i když skvělou) Rogera Deakinse.

Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman
Zdroj: Warner Bros. Pictures

BONUS: Fire in the Sky (režie: Robert Lieberman, 1993)

Na závěr si dáme něco trochu jiného, ​​ačkoli tematiku únosů neopustíme. Pokud bychom však chtěli vybrat nejlepšího zástupce subžánru „únosy mimozemšťany“, asi těžko bychom našli lepší kousek než Fire in the Sky. Ten zůstává dodnes pravděpodobně nejkvalitnějším zpracováním tohoto tématu. Liebermanův snímek vypráví údajně skutečný příběh (přeberte si to jak chcete) z roku 1975. Skupina lesních dělníků v Arizoně se 5. listopadu vrátila z práce viditelně rozrušená. Policii řekli, že jejich kamarád Travis Walton (D.B. Sweeney) byl unesen létajícím talířem. Rozbíhá se pátrání, ale po Waltonovi není ani stopy. Policie podezírá dělníky, že Waltona zavraždili, ale výsledky na detektoru lži naznačují, že muži mluví pravdu. Po pěti dnech se však Walton nečekaně vrátí a postupně si začne vybavovat vzpomínky na to, kde byl a co se s ním dělo. Fire in the Sky je natočen působivě civilně a místy překvapivě naturalisticky. Pokud vás tedy zajímá i problematika podobných únosů, Liebermanovy film by měl patřit k vaší povinné výbavě.

Bradley Gregg
Zdroj: Paramount Pictures

Samozřejmě, dalo by se pokračovat ještě velmi, velmi dlouho. Pozornost si určitě zaslouží i kvalitní australský thriller Hounds of Love (recenze zde), Changeling Clinta Eastwooda, oscarovka Room s Brie Larson, případně adaptace Stephena Kinga Misery. S tématem únosu se vypořádávají i díla jako Taken, Breakdown, Lovely Bones či 3096 Days a mnohá, mnohá další. Případní zájemci tedy mají po čem sahat.

Domů
Sdílet
Diskuse