Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2017 11:23
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Automatické dveře Tesly způsobily nehodu. Systém si spletl přijíždějící tramvaj s řidičem

TECH
Uložit Uložené

Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Tesla Model X je známý nejen svým pokrokovým elektrickým pohonem či plejádou asistenčních systémů, ale i speciálně fungujícími dveřmi. Ano, zvláštní pozornost si zaslouží zejména zadní, tedy takzvané Falcon Wings dveře, které se vyklápějí směrem vzhůru, a to plně automatizovaně bez fyzického zásahu posádky. Obdobným systémem však disponuje i přední dvojice dveří, i když ta se už otevírá konvenčním způsobem. Podstatou však je, že Tesla přední dveře vybavila systémem, jehož úkolem je přivítat řidiče a otevřít mu dveře dříve, než sáhne na kliku (respektive po jejím dotčení, vzhledem dle patřičného nastavení).

Komfortní funkce dveří však ukázala i svou negativní vlastnost, a to způsobit nedopatřením dopravní nehodu. Svět totiž v uplynulých dnech obletěla informace o relativně kuriózní situaci v Norsku, kde systém špatně vyhodnotil situaci a algoritmus se rozhodl namísto řidiči otevřít dveře příchozí tramvaji. Stalo se tak, když stál řidič za elektromobilem s otevřeným kufrem (pravděpodobně si tak něco odkládal), zatímco z řidičovy strany kolem projížděla tramvaj. Právě jí Tesla doslova otevřela dveře do trasy, čímž došlo ke kolizi. Naštěstí, nikomu se nic nestalo a v konečném důsledku si to odnesly víceméně jen samotné dveře. Monitorování okolí a hlavně překážek tak zjevně v Tesle nefunguje úplně stoprocentně, je tedy zřejmé, že jakési zlepšení přinesou pozdější aktualizace.

Domů
Sdílet
Diskuse