Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2017 20:00
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Alkoholismus dokáže osobnost člověka změnit k nepoznání, zřejmě proto nebyl teprve 28letý Gašpar schopný učinit jakékoliv rozhodnutí.

Začátkem léta byl 28letý Gašpar Sz. po devíti měsících propuštěn z vězení. Radost ze svobody se mu však mísí s pocitem, že vlastně nemá kam jít. Jediná rodina, kterou má, je jeho otec a manželka, se kterou je však v rozvodovém řízení. Na druhé straně ani jeho otec k němu nechová právě vroucné city a navíc po jeho opětovném uvěznění vyměnil i zámek na dveřích. Nad svým synem tedy už zlomil hůl. Vydává se tak za manželkou a svými dvěma nezletilými dcerami. I když nerad, ale jinou možnost nemá. S Alžbětou jsou spolu devět let. Z jejich vztahu vzešly dvě dcery, osmiletá Kvetka a dvouletá Zuzka. Manželství se však po několika letech stalo kvůli Gašparovu nadměrnému pití a nezájmu nefunkční. I když byli zpočátku závislí na alkoholu oba, Alžběta prošla úspěšnou protialkoholní léčbou a v době incidentu 5 let abstinovala.

Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Po opakovaném naléhání u sebe manžela nechá bydlet. Dohodnou se také na pravidlech soužití, ale ty začne stále přiopilý Gašpar brzy přehlížet. Den za dnem se situace zhoršuje. Alžběta si uvědomuje, že vpuštěním manžela do bytu udělala obrovskou chybu. Ten totiž celé dny tráví popíjením po barech a hospodách. Své alkoholové výlety končí s železnou pravidelností opilý pod obraz boží v bytě, kde následně usne. Pro někoho běžná rutina, pro lékaře vážně rozvinutý alkoholismus. Alžběta mu takové chování vyčítá, navíc ho nazývá příživníkem a kriminálníkem. Gašpar se naopak brání tím, že pro něj není možné najít zaměstnání, protože byl několikrát soudně trestán. Navíc má i zdravotní problémy. Hádky tak nejsou v panelákovém bytě v Ševčenkově ulici ničím výjimečným. Konflikty většinou končí výhrůžkami různého charakteru. Vždy však zůstane pouze u nich. Alespoň dokud Gašparovi jednoho dne neprasknou nervy. Jeho trestná minulost byla bohatá, co do zkušeností, tak do počtu. Soudně trestán byl již několikrát. Vždy se však jednalo o drobnější prohřešky jako neplacení alimentů či menší krádeže. Ve vězení většinou končívá jen na několik měsíců. Najít si normální práci bylo tak skutečně problematické.
 
Největším Gašparovým nepřítelem byl ale alkohol. Jak sám později uvedl, denně vypil 5 až 10 piv a tvrdý alkohol dle finanční situace. Všichni odborníci se tak jednomyslně shodli na tom, že trpí silným alkoholismem. Navíc prožíval silné ranní nevolnosti, které opět řešil další skleničkou. Alžběta však nemá na starosti jen věčně opilého manžela, ale i své dvě dcery, které potřebují stabilní rodinné zázemí. Situaci trochu usnadní starší Kvetka, která 20. srpna 1985 odchází do pionýrského tábora. Mladší Zuzka je už tou dobou hospitalizována v nemocnici pro své nespecifikované zdravotní problémy. Doma tak zůstávají jen nevraživí manželé. Uběhly tři dny a atmosféra v bytě začíná houstnout. Zuzka je stále v nemocnici a Kvetka v pionýrském táboře. Alžběta se opět s manželem pouští do rutinní hádky. Vyčítá mu alkohol a nezájem o rodinu. Gašpar je podrážděný více než obvykle. Manželčiny nadávky a osočování ho vyburcují natolik, že ji udeří do obličeje. Ani by ho však nenapadlo, že Alžběta mu ránu opětuje. Strhává se rvačka. Gašpar ztratí kontrolu nad chováním a manželku bije do tváře pěstmi, dokud se nezačne třást a syčet.

Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska
Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Zatímco Gašpar znovu procitne, manželka je už v bezvědomí. Nehybné tělo opře o stěnu v obývacím pokoji. Šokován událostmi se potřebuje uklidnit. Vydává se proto do nedalekého obchodu, aby si koupil láhev alkoholu. O pár minut později se vrací i s vínem v rukou. Usadí se na gauč, kde asi hodinu popíjí a přemýšlí co dál. V rozhodování mu však brání neschopnost cokoli plánovat, za což může právě alkoholismus. Jak sám říkal, žil ze dne na den. Budoucnost neřešil, protože toho nebyl schopen. Vzal tedy prostěradlo z postele, kterým bezvládné tělo obalil. Dále vzal igelitový pytel, aby alespoň jakžtakž zabránil šíření zápachu. Nakonec vše zamotal do starého koberce, který ovázal provázkem. Takto zakonzervovanou nechal manželku v obýváku přibližně týden. Po týdnu byl však nucen koberec i s tělem vyhodit na balkon, protože bytem se už šířil nesnesitelný zápach. Tam zůstalo dlouhých 7 měsíců.
 
Během té doby si manžel vymyslel historku o tom, jak musela jet Alžběta za rodinou do Maďarska. Zpočátku mu tento plán vycházel. Několik týdnů po vraždě jen vysedával v hospodě a pil jedno pivo za druhým. Finance však postupně docházely. Byl proto nucen hledat si zaměstnání. Vykonával převážně pomocné práce na stavbách a různých rekonstrukcích, ale nikde nevydržel déle než několik dní. Dříve či později však musel počítat s následky. Všem kolem uváděl, že neví, kdy se vrátí a ani on s ní už nebyl delší dobu v kontaktu. Podezřelé to bylo zejména kolegům v práci, kterým nic o cestě do Maďarska neřekla a ani se jim za celou dobu neozvala. Po měsíci proto zaměstnavatel zalarmoval policii, které uvedl, že dotyčná osoba již nebyla několik týdnů v práci a také o ní nemají žádné informace. Policisté se ji proto rozhodli hledat na místě trvalého bydliště. Tam je ale Gašpar ujistil, že manželka je určitě v pořádku, jen se zřejmě zdržela u známých v rodném Maďarsku.

Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska
Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

A jelikož nebylo vyhlášeno pátrání, neměli důvod mu nevěřit. Když však uběhlo několik měsíců a po Alžbětě nebyly ani nadále žádné stopy, policie se na celý případ podívala opět. Podivné bylo i to, že pro nezletilou Zuzku nikdo do nemocnice nepřišel, a tak musela být umístěna do sociálního zařízení. Gašparova finanční situace se nadále zhoršovala. Peníze proto začal získávat prodáváním všeho, co v bytě našel. Postupně se tak zbavil manželčiných šperků, elektroniky a podobně. O Alžbětu se ale kromě policie zajímal i Gašparův strýc. Za poslední měsíce byl u něho dokonce vícekrát. Ničeho podezřelého si ale nevšiml. Začátkem března 1986 Gašpara opět obdaří návštěvou, ale tentokrát přichází i s manželkou, tedy Gašparovou tetou. Byt je změněn k nepoznání. Mnoho věcí chybí, po bytě je navíc rozházené všechno šatstvo, protože Gašpar prodal i skříně. Strýc se najednou vydá podívat i na balkon, ale odtud ho Gašpar velmi rychle vyhání. I tak si ale všímá promočeného koberce. Chce se podívat blíž, ale Gašpar ho na balkon odmítá vpustit. Celá návštěva nabývá bizarních kontur. Oba mají mnoho otázek, ale Gašpar je čím dál tím víc podrážděný. Z bytu tedy na jeho urgování odcházejí. Situace jim ale nedá spát, a tak druhý den zavolají do bytu policii. Ta je po důkladné obhlídce bytu v šoku. Na balkoně nacházejí mumifikované tělo ženy. Nejvyšší soud rozhodl o uvězněn Gašpara Sz. na 14 a půl roku.

Domů
Sdílet
Diskuse