Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. července 2017 20:31
Čas čtení 0:00
Patrik O.

10 zemí, kde to mají homosexuálové nejtěžší. Čekají je tam útoky mačetami, bičování a kruté kamenování

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Spoustu států stále nezměnilo přístup a pronásleduje homosexuály způsoby, jaké bys čekal spíše ve středověku.

Z pohledu západních kultur jsou jakékoliv předsudky vůči lesbičkám nebo gayům absolutně nepřípustné. Je však důležité pořádně otevřít oči, protože ne všude je přístup heterosexuálního obyvatelstva, resp. státu, ideální. Připravili jsme pro tebe seznam 10 zemí, kde je homofobie na nepřístupných úrovních a vážně ohrožuje nejen svobodu, ale i zdraví LGBT komunity.

Indie

Indická republika, v níž momentálně žije více než 1,3 miliardy lidí, o sobě ráda tvrdí, že je to největší demokracie na celém světě. Tomu by i rozhodnutí soudu z roku 2009 nasvědčovalo, neboť v Dillí úspěšně zrušili 153 let starý zákon o zákazu pohlavního styku mezi příslušníky stejného pohlaví. Bohužel, o čtyři roky později nejvyšší soud toto rozhodnutí změnil a zakázal homosexuální vztahy. Za polibek mezi homosexuály zde hrozí až 10 let vězení. To moc demokraticky nevyznívá.

 

10 zemí, kde to mají homosexuálové nejtěžší. Čekají je tam útoky mačetami, bičování a kruté kamenování
Zdroj: flickr.com/ryanready

Severní Kypr

Tento nezávislý stát na severu ostrova Kypr je jakýmsi rébusem, protože většina zemí jeho nezávislost neuznává. Vznikl však po převratu na tomto ostrově a navzdory pokusu s referendem se nepodařilo ostrov sjednotit. A tak zůstávají obyvatelé pod nadvládou Turecka, což má za následek špatný stav v legislativě. Podle oddílu 171 byl u nich homosexuální pohlavní styk absolutně ilegální a pachatelé se mohli dostat do vězení až na 5 let. Nejvíce šokující však byla četná zatčení v roce 2012, kdy policie útočila právě na LGBT lidí. Zdá se absurdní, že i v 21. století byl někdo ochotný utrácet peníze daňových poplatníků na pronásledování homosexuálů. 7. února 2014 však země homosexualitu legalizovala.

 

Singapur

Singapur bys pravděpodobně v tomto žebříčku nečekal, protože se řadí mezi rychle se rozvíjející ekonomiky, tzv. asijské tygry. Opak je pravdou. Od roku 2007 je legální, pokud mají dvě ženy sex. Homosexuální muži takové štěstí bohužel nemají. Těm zde hrozí až dva roky za mřížemi. Nezdá se to sice tak přísné jako v předchozích případech, ale absurdní je také přístup tohoto městského státu k zobrazování LGBT lidí v médiích. Je tu přikázáno, aby byli takoví lidé zobrazováni jen v negativním světle. Pokud je tomu jinak, televize musí platit mastné pokuty.

 

Rusko

Největší zemi světa a její homofobii můžeme často vidět i na různých sociálních experimentech, kde na obyčejné držení se homosexuálů za ruce lidé reagují extrémně agresivně. Vůbec tomu nepomohl fakt, že byl přijat zákon zakazující propagandu homosexuálů. Zní to jen jako nějaká „byrokratická povinnost“, ale opak je pravdou. Po tomto prohlášení se útoky na homosexuály v zemi jen zhoršují a často i ozbrojenci ponižují příslušníky LGBT. Jen o chloupek zde také nebyl schválen zákon, který by přikazoval místním policejním složkám unášet děti homosexuálních párů. Fakt, že se o něčem takovém vůbec uvažovalo, je k zamyšlení.

10 zemí, kde to mají homosexuálové nejtěžší. Čekají je tam útoky mačetami, bičování a kruté kamenování
Zdroj: flickr.com/peter gray

Jamajka

Od extrému k extrému. Být homosexuálům na Jamajce je nemožné. Jedině, kdyby dotyčnému nepřekážel neustávající teror, útoky ze strany obyvatel, policie nebo vlády. V roce 2010 byl teprve 16letý chlapec rozsekaný na kousky za to, že měl podezřelé vztahy s jiným mužem. Lidé, kteří jsou „jiní“ ve své orientaci, jsou napadáni mačetami, zapalováni a přinejhorším vražděni. Útoky však obvykle pokračují i na pohřbech. Stát se k této problematice staví podobně, za pohlavní styk s osobou stejného pohlaví zde hrozí až 10 let vězení. A to je ještě ten lepší případ.

 

Uganda

Východoafrická republika, v níž se homosexuálům příliš žít nechce. Nebo spíše to prostě nejde. To, že vláda trestá pohlavní styk se stejným pohlavím odnětím svobody až na 14 let v těch nejhorších věznicích, jaké si dokážeš představit, je ještě nic oproti tomu, že chtěli uzákonit trest smrti. Mimo jiné zde policie příslušníky LGBT pronásleduje a noviny pravidelně vydávají seznamy homosexuálů s jejich adresami. Důvod? Vyzývají občany k tomu, aby je zlynčovali.

10 zemí, kde to mají homosexuálové nejtěžší. Čekají je tam útoky mačetami, bičování a kruté kamenování
Zdroj: wikimedia.org/riekhavoc

Nigérie

Na severu země, kde vládne šaría, je homosexualita trestána smrtí. Využíván je zde trest smrti ukamenováním - způsobem, který měl vymizet už někdy dávno ve středověku. Podle mnoha průzkumů je tato země na západě Afriky nejvíce homfobním místem na světě, neboť až 98 % respondentů pocházejících odtud odpovědělo na otázku, zda by měla být homosexualita akceptována, negativně. Na křesťanském jihu země to není o nic lepší. Zde hrozí za homosexualitu trest odnětí svobody až na 14 let a každý, kdo nenahlásí homosexualitu ve svém okolí, je stíhán také. Tak přísná antihomosexuální opatření nedělal ani Hitler.

Afghánistán

Země zničena válkou, kde vládne jakési povědomí, že vše, co není hetero, je špatné, určitě není místo, kde by homosexuálové skákali radostí. Pronásledování LGBT lidí je zde často honorováno a vést vztah s osobou stejného pohlaví je tu jakýsi souhlas s trestem smrti pro sebe samého. Situace se pravděpodobně bude stále zhoršovat.

 

Turecko

Je mnoho jiných míst, kde se homosexuálům žije hůře než v Turecku. Ani zde to však není žádná sláva. Oficiálně se gayové a lesbičky nedopouštějí žádného zločinu, když vedou homosexuální vztahy. Problémem je však chování policie a běžných lidí. Vraždění příslušníků LGBT komunity se stále zvyšuje a mrzačení těl je běžnou záležitostí. Homofobie je zde na velmi vysoké úrovni a mnohé stránky podporující homosexualitu bývají pravidelně odstaveny. V zemi, která neskrývala své zájmy o vstup do Evropské Unie, je podobné chování nepřípustné.

10 zemí, kde to mají homosexuálové nejtěžší. Čekají je tam útoky mačetami, bičování a kruté kamenování
Zdroj: wikimedia.org/jordy91

Írán

Skutečné peklo pro homosexuály je právě v této zemi. Je zcela běžné, že lesby a gayové jsou zde uráženi, bičování, mučeni a vražděni. Rodiče se o své „jinak orientované“ děti tak bojí, že je posílají na různé hormonální procedury a změny pohlaví, jen aby nedovolili jejich zbytečnou smrt. Masová zatčení při hromadných setkáních také nejsou ničím výjimečným. Jednoduše, je to to nejhorší místo, do jakého se mohou gayové, lesbičky, transsexuálové nebo bisexuálové narodit.

Může se zdát, že situace ohledně homosexuálů se stále zlepšuje. Bohužel, ne všude na světě se tyto předsudky ztrácejí. Jako lidstvo máme před sebou ještě dlouhou cestu.

Domů
Sdílet
Diskuse