Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2017 18:31
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Stále více mobilních aplikací „odposlouchává“ uživatele. Zakažte jim přístup k vašemu mikrofonu

TECH ANDROID
Uložit Uložené

Nechat se využívat kvůli marketingovým účelům rozhodně nechcete.

Hned na začátek bychom rádi ozřejmili, proč jsme odposlouchávání v nadpisu napsali v uvozovkách. Aplikace, kterých se týkají následující řádky, se skutečně nezajímají o odposlech vašich soukromých konverzačních témat. Nikdo by jim nerozuměl, nikdo by je neposlouchal a především to nikoho nezajímá, pokud nejste zrovna mezinárodně známá celebrita. O co se obchodníci a trh obecně především zajímá, jsou neslyšitelné tóny s velmi vysokou frekvencí. Tak vysokou, že ji prakticky nedokážete zachytit, ať už máte jakkoli zdravý sluch.
 
Díky zachycení specifického zvuku dokáže aplikace s přístupem k různým marketingovým databázím zaregistrovat, kam jste právě vstoupili za předpokladu, že se na daném místě nachází zdroj konkrétního zvuku - „beacon“. Doslovně přeložený zvukový maják je umístěn například při vstupu do obchodního domu nebo konkrétního obchodu a kontinuálně přehrává daný zvuk, aby odposlechová aplikace mohla úspěšně podat hlášení o tom, kde nejraději utrácíte peníze. Nejlepší na tom všem je, že vy sami jste při instalaci povolili softwaru přístup k mikrofonu, takže z právního hlediska je vše v pořádku.

Stále více mobilních aplikací „odposlouchává“ uživatele. Zakažte jim přístup k vašemu mikrofonu
Zdroj: hospitality.getwisely.com

Problém odposlechu řešila v dubnu tohoto roku i celosvětová asociace IEEE, jejímž hlavním cílem je podporovat a zdokonalovat technologické inovace. Zjistilo se, že v daném období se na Google Play nacházelo téměř 240 aplikací, které měly v sobě zabudovanou konkrétní ultrazvukovou technologii pro správné zpracování vysokofrekvenčních impulsů z těchto zvukových majáků. I když se pravděpodobně nemusíme obávat, že se v Česku a na Slovensku v dohledné době rozšíří tato nepatrná zařízení, stát se obětí ne zcela běžného získávání údajů můžete i v klidu domova. Během přehrávání jakékoliv televizní reklamy či prohlížení jakékoli webové stránky se při zapnutém reproduktoru může informace o vaší aktivitě zapsat do aplikace. Nemusíte mít ani spuštěný internet. Stačí, že se připojíte někdy později a celý proces synchronizace se servery může začít.

Tyto nepatrné reproduktory vyvinou dostatečný hluk pro běžný mikrofon ve smartphonu

Stále více mobilních aplikací „odposlouchává“ uživatele. Zakažte jim přístup k vašemu mikrofonu
Zdroj: www.pocketmagic.net

Pozitivní přínos „beacon“ technologie spočívá například v různých slevových kuponech, akcích či navigaci v indoorovém prostředí bez dosahu GPS signálu. Na rozdíl od mikrofonu se však využívá Bluetooth 4.0. Poté, co appka zaregistruje danou polohu, vám pomocí smartphonu nabídne slevu na vybrané zboží nebo vás úspěšně navede do chtěné lokace. Verze od Applu, iBeacon, byla představena developerem již v roce 2013.

Stále více mobilních aplikací „odposlouchává“ uživatele. Zakažte jim přístup k vašemu mikrofonu
Zdroj: www.madebyspeak.com

Pokud máte pocit, že nechcete být součástí podobných praktik, prověřte si nainstalované appky, respektive jejich oprávnění. V případě Androidu navštivte v nastavení správce aplikací a iPhonisté zamiřte v nastavení do položky „soukromí“.

Domů
Sdílet
Diskuse