Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2017 13:27
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

I design kondomů může být atraktivní a stylový. Značka Primeros se inspirovala rozmanitostí lidské sexuality a anatomie

REFRESHER
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Primeros se stává jedničkou na trhu. Přesun výroby do Německa a nový design z něj dělají lídra mezi značkami kondomů.

Příběh značky Primeros se začal psát ještě v roce 1909, kdy židovský obchodník vytvořil progresivní zásilkovou službu až k zákazníkovi domů. Jeho prezervativy se tehdy prodávaly nejen v celém Rakousko-Uhersku, ale i v Paříži, Londýně a dokonce za velkou louží v Chicagu. Primeros je dokonce nejstarší značkou kondomů na světě. Od této doby se toho pochopitelně změnilo hodně a Primeros si dokázal vybudovat stabilní místo, zatímco se jeho název stal synonymem pro kondomy. Přes více majitelů se společnost v roce 2005 dostala až do rukou Romana Kociána, který měl na rozdíl od svých předchůdců vizi i plán, jak vybudovat z Primerosu jedničku na trhu.

Majitel Roman Kocián

I design kondomů může být atraktivní a stylový. Značka Primeros se inspirovala rozmanitostí lidské sexuality a anatomie
Zdroj: Forbes

Zároveň si však umínil, že když se mu nepodaří najít schopného a relevantního designéra se silnou vizí, spálí všechny mosty a podnik co nejdříve prodá. Nechtělo se mu však lovit ve vodách grafiků z marketingových firem, jejichž kreativitu dávno zabily požadavky klientů. Naštěstí si majitel časem vyhlédl typografa Tomáše Brousila, který se tak stal tvůrcem nového loga nahrazujícího to tradiční, skoro sto let staré. „Primeros pro mě představovalo ikonickou značku, která se stala přirozenou součástí života několika generací. Po oslovení jsem proto dlouho neváhal,“ vzpomíná Tomáš.

Po logu byl na řadě redesign samotných obalů. Kromě velkých agentur oslovil Kocián i Jakuba Korouše a Matěje Chaberu se zadáním udělat velký třesk v designu vizuálně stagnující značky. Z této pozice to však samozřejmě nebylo vůbec jednoduché a kluci se při práci pořádně zapotili, i když to vlastně nejprve nevypadalo vůbec slibně. „Měl jsem naplánovanou dovolenou a vůbec se mi nechtělo pracovat,“ přiznává Jakub se smíchem. Nakonec se však s kolegou přece nechali přesvědčit a výsledkem je 9 nových charakterů Primeros, které jsou v první řadě inspirované rozmanitostí lidské sexuality a anatomie.

Designéři Matěj Chabera a Jakub Korouš

I design kondomů může být atraktivní a stylový. Značka Primeros se inspirovala rozmanitostí lidské sexuality a anatomie
Zdroj: Forbes

Zastoupení tu najde například „něžný“ kondom s růžovým aroma Innocent, černý Black Hawk, Safeguard vhodný pro „extrémní zátěž“ nebo King Size pro ty, ke kterým byla příroda o něco shovívavější. Rozmanitost kondomů však není marketingovým tahem, ale má své kořeny ve filozofii sex positive, kterou Primeros reprezentuje. „Chceme šířit otevřenost vůči všem odstínům lidské sexuality, kterých určitě není jen padesát. Někdo má rád holky, někdo vdolky. Jeden je subík, druhý dominantní macho. Někoho vzrušují pouta, někoho kluci v hasičské uniformě. Nemusíš pasovat do škatulky, buď sex positive, to má být naše message,“ popisuje Kocián. „Pro mě je to další fáze emancipace. Všechno se stává normálním – v dobrém slova smyslu,“ dodává Jakub.

Všech 9 typů Primeros se vyznačuje minimalistickým designem s výraznými grafickými symboly, které spolu s přímočarou barevností jasně určují charakter každého druhu. Cílem bylo odlišit se od ostatních výrobců, což se určitě podařilo. Primeros se však odlišuje v ještě jedné podstatné záležitosti. Všechny kondomy se totiž vyrábějí v Německu, podléhají také německým kontrolám kvality a mohou se pyšnit i prestižními certifikáty. Tím jsou na českém a slovenském trhu jedineční, protože většina konkurentů vyrábí své produkty v Číně, Indii a Thajsku. 

Domů
Sdílet
Diskuse