Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. července 2017 14:27
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Skotsko začne zdarma poskytovat menstruační pomůcky ženám, které mají nízký příjem

MENSTRUACE
Uložit Uložené

Ve městě Aberdeen se snaží ženám pomáhat s „menstruační chudobou“.

Pro některé ženy je to samozřejmost, pro jiné zase každoměsíční problém. Známe to všechny. Nakupování jednorázových menstruačních pomůcek, jako jsou vložky a tampóny, není zrovna levnou záležitostí. A bohužel se také stává, že ženy s nízkým nebo žádným příjmem si na konci měsíce tyto prostředky nemohou dovolit vůbec. Ve Skotsku se ale nyní snaží tomuto problému říci ne. Ve městě Aberdeen vzniká zatím šestiměsíční iniciativa, která se zaměřuje právě na otázku „menstruační chudoby“. 

Jako první země na světě poskytne Skotsko a místní vláda peníze na zprostředkování menstruačních pomůcek pro dívky a ženy, které si je kvůli nízkým příjmům nemohou každý měsíc kupovat. Jedná se zde o dlouho diskutované téma. Na problém mimo jiné před rokem upozornil film režiséra Kena Loache Já, Daniel Blake, kde byla jedna z hlavních hrdinek přistižena při krádeži menstruačních pomůcek v obchodě.

Skotsko začne zdarma poskytovat menstruační pomůcky ženám, které mají nízký příjem
Zdroj: pixabay.com/EME

Organizace CFINE (Community Food Initiatives North East), která ve městě projekt zaštiťuje, získá od skotské vlády deset tisíc liber, díky kterým může nakoupit vložky a tampóny na šest měsíců pro přibližně tisíc žen. Pokud bude mít iniciativa dobrý průběh, začne se šířit také do dalších částí Skotska. 

Doporučeno
Testovala jsem zařízení, které tvrdí, že mě zbaví menstruační bolesti. Jak to dopadlo? Testovala jsem zařízení, které tvrdí, že mě zbaví menstruační bolesti. Jak to dopadlo? 8. března 2024 12:00

Monika Lennonová, mluvčí odboru pro nerovnosti v práci, tuto problematiku vyzdvihla během diskuze jednotlivých stran ve skotském parlamentu v Mezinárodní den žen. Dle jejích slov, bychom v budoucnosti měli prosadit možnost získávání menstruačních pomůcek zdarma všem ženám a dívkám bez ohledu na jejich příjem.

Domů
Sdílet
Diskuse