Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2017 14:30
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Formule 1 se opět revolučně změní. Od příští sezóny budou ochranné oblouky nezbytností

TECH HALO
Uložit Uložené

Ochranná svatozář má představovat nejlepší možné řešení ochrany hlavy.

Mluvilo se o tom dlouho a snad ještě déle psalo. Za uplynulé roky jsme v F1 svědky vskutku velkých změn, ať už pravidel jako takových, nebo v případě samotných monopostů. Předním tématem byl však ochranný prvek, který má značně zlepšit ochranu hlavy pilotů, k čemuž vedly zejména nedávné kolize se smutným koncem. V úvahu připadalo minimálně hned několik řešení, do popředí se však dostal zejména průhledný štít a jakýsi oblouk, který je přezdívaný jako „svatozář“ nebo tedy „halo“. Právě tento typ ochrany nakonec mezinárodní automobilová federace schválila a zároveň zavedla s platností od příští sezony, kdy bude ochranný oblouk kokpitu povinností.
 
K testování daného řešení došlo už nejen během této, ale i minulé sezóny. Svatozáře přitom rozdělily veřejnost na dva tábory, nakolik nemalá skupina příznivců ochranné štíty z estetických důvodů kritizovala. Obdobně nesouhlasný názor měli i piloti, i když je pravda, že většina z nich pochopitelně skrz bezpečnost novinku bere pozitivně a většina z nich projevila sympatie právě se štítem „halo“. Testované polykarbonátové kryty celého kokpitu, které nedávno testoval v Silverstone sám Sebastian Vettel, tak nakonec neuvidíme, i čtyřnásobný mistr světa si totiž stěžoval na to, že se mu z nich točila hlava. Navíc, jak uvádí FIA, svatozář, tedy halo, má představovat nejlepší možné řešení ochrany hlavy.

Domů
Sdílet
Diskuse