Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. srpna 2017 16:41
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Lidé udržující kontakt s jejich bývalými jsou většinou psychopati a narcisté

Uložit Uložené

Kontroverzní výzkum tvrdí, že s jejich ex se baví zejména lidé s temnými osobnostmi.

Jsi jedna z těch, která se po rozchodu snaží na vše zapomenout? Odstraňuješ si bývalého ze všech sociálních sítí a už se na něj pokusíš nikdy nemyslet? V tom případě děláš podle výzkumníků z Oakland University dobře. Práce publikovaná v magazínu Science Direct se totiž pokusila zjistit, zda existuje nějaký vztah mezi osobností člověka a tím, jak se vypořádává se situací poté co se mu rozpadne vztah.

Lidé udržující kontakt s jejich bývalými jsou většinou psychopati a narcisté
Zdroj: unsplash.com

Výzkumníci Lisa Welling a Justin Mogilski si pozvali 860 respondentů, aby jim odpověděli na několik otázek. Lidé měli popsat benefity plynoucí z předchozího vztahu a co očekávají od přátelství. Následně byly pomocí dotazníků zkoumány temné stránky jejich osobnosti. Výsledek je poměrně překvapivý. Lidé s „temnějšími“ osobnostmi si z bývalých raději dělají známé a kamarády, než aby se s nimi už nikdy nezkontaktovali. Speciální jde o lidi s narcismem a také lidi s psychickými chorobami.

Narcističtí lidé podle dvojice výzkumníků mohou často hrát s jejich přáteli dvojí hru a po rozchodu chtějí z jejich bývalého vztahu profitovat dále. Jejich bývalí často oplývají něčím cenným – stačí jen, pokud vrhají dobré světlo. Specifickým problémem jsou tajemství a intimní informace či fotky, které by nikdo nechtěl vidět na veřejnosti.

Pokud vztah ukončíš brutální hádkou a dvěma fackami, šance, že citlivé informace vyjdou na povrch, je výrazně vyšší. Pokud však fotky a nepříjemné informace vlastní ten, kdo z přátelství benefituje, ten druhý může být podvědomě nucen udržovat dobré vztahy. Lidé s narcismem prý preferují především krátkodobé vztahy, které udržují z mnoha praktických a sexuálních důvodů. To však samozřejmě neznamená, že každý člověk s narcismem je zločinec a studii musíme rozhodně brát s nadhledem.

Lidé udržující kontakt s jejich bývalými jsou většinou psychopati a narcisté
Zdroj: unsplash.com
Domů
Sdílet
Diskuse