Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2017 13:37
Čas čtení 0:00
Dominik Ján M.

Jak si vybrat smartphone s dobrým fotoaparátem? Tyto tipy ti v tom zaručeně pomohou

TECH
Uložit Uložené

Návod na výběr nejlepšího fotomobilu.

Technologie se posouvají mílovými kroky vpřed, a to platí i pro fotografování. Není tomu tak dávno, kdy jsme k focení používali analogové fotoaparáty a film. S příchodem digitálů a později smartphonů se focení otevřely zcela nové možnosti a dnes může pořizovat snímky téměř vše s procesorem a snímačem. Už není nic lehčího, než vytáhnout mobil a cvaknout momentku či selfie. A přestože se v současnosti fotoaparáty v našich smartphonech nemohou rovnat např. digitálním zrcadlovkám, poskytují docela slušnou kvalitu, zejména pro nadšence, který se se světem fotografie teprve seznamuje.
 
Trh s mobily nabízí velké množství smartphonů s různými variacemi hlavního fotoaparátu. Pro laika je možná těžké vyznat se ve všech číslech, specifikacích a reklamních tazích. Jeden výrobce láká na velký počet megapixelů, další na super snímky ve tmě a někteří na dva kusy v zadním panelu. Pokud ti záleží na kvalitě záběrů z tvého smartphonu a přečetl sis naše tipy na focení s ním, pokračuj ve čtení, abys věděl, jaký si máš vybrat.

Senzor

Senzor a velikost světlocitlivých pixelů je gro kvality snímků. Zachycují všechno světlo ze scény, které se později přemění ve výsledný snímek. Velikost snímače je kritická pro zachycení světla v co největší míře. Čím více světla na senzor dopadne, tím rychleji a s menším šumem bude tvůj mobil schopen zachytit snímek. Rychlejší uzávěrkou lze snížit šance na rozmazání, díky čemuž bude fotka ostřejší. Nepříjemné je, že ne všichni výrobci uvádějí velikost snímače. Protože je malý, uvádí se ve zlomku z palce, a tedy senzor s velikostí 1/2" je menší než 1/1.5". Smartphony zařazené mezi TOP 10 portálu DxOMark mají senzory velké od 1/2.3" do 1/3". Dobrý příklad je Galaxy S8 s 1/2.55" senzorem. Rekordérem je Panasonic DMC-CM1 s 1" snímačem.
 
Spolu se senzorem úzce souvisí i velikost světlocitlivých pixelů. S narůstající velikostí těchto pixelů se zlepšuje schopnost zachytit světlo, čili stoupá obrazová kvalita. Snahu o revoluci přinesl první UltraPixel od HTC, který disponoval pixely velkými 2.0μm. Jeho nástupce UltraPixel 3 má sice 1.4μm, ale vyšší rozlišení. Častým jevem je lákání na velký počet megapixelů, ale zanedbání velikosti senzoru a světlocitlivých pixelů ve snaze ušetřit.

Jak si vybrat smartphone s dobrým fotoaparátem? Tyto tipy ti v tom zaručeně pomohou
Zdroj: REFRESHER/janyck

Objektiv a jeho světelnost

Vzhledem k tomu, že smartphony mají zabudovaný objektiv a nelze jej měnit - jako například i DSLR nebo mirrorless foťáků - hraje objektiv důležitou roli v tom, jak bude finální záběr vypadat. Velmi podstatné číslo je světelnost. Opět platí, vyšší číslo = větší kvalita. Světelnější objektivy propustí na snímač více světla, což se odrazí zejména při zhoršených světelných podmínkách. Dražší modely vlastní kusy s f/1.7 (Galaxy S8 či levnější One Plus 5).
 
Další podstatnou vlastností objektivu je ohnisková vzdálenost. Toto číslo nám udává, laicky řečeno, jak široký bude zorný úhel záběru. Například duální kamera na iPhone 7 je vybavena jedním širokoúhlým a druhým teleobjektivem. Díky tomu můžeš zhotovit „přiblíženou“ fotku bez ztráty kvality. Příliš široký objektiv ti způsobí efekt „rybího oka“, a tak je ohnisková vzdálenost spíše volba osobní preference. Přední kamery by měly mít právě nejširší možnou variantu, aby se ti na selfie vešlo co nejvíce kámošů.

Jak si vybrat smartphone s dobrým fotoaparátem? Tyto tipy ti v tom zaručeně pomohou
Zdroj: REFRESHER/janyck

Stabilizace

Optická stabilizace je velmi užitečná, zejména při snímcích za slabšího osvětlení. Díky kvalitní stabilizaci můžeš vyfotit ostrý záběr i s delší uzávěrkou. Bohužel, ne všechny smartphony disponují optickou stabilizací. Tehdy přichází na řadu elektronická (stabilizuje záběr softwarem), ale ta oproti optické zaostává. Pokud tvůj vysněný smartphone nemá optickou stabilizaci a zároveň nemá žádnou speciální funkci, která by to omluvila (např. duální foťák), zaměř se na jiný model.

Software a grafický procesor

Možná tě překvapí tento bod, ale pravdou je, že nativní aplikace na focení hraje důležitou roli pro běžného uživatele. Spolu s grafickým čipem ovlivňuje zpracování fotky. Post-processing totiž probíhá okamžitě po pořízení snímku, pokud fotíte do formátu .jpeg. A to, jak bude fotografie vypadat (vyvážení bílé, saturace, ostrost, atd.), ovlivňuje právě software a grafický procesor, protože zpracovávají informace ze snímače. Zkušenější mohou fotit ve formátu RAW, což výše zmíněná fakta neguje, protože RAW formát obsahuje všechny informace o scéně bez komprese. To už je ale na jinou debatu. Dbej na uživatelskou přístupnost, využitelné funkce a množství post-processingu. V této kategorii vyniká Apple a Samsung. Aplikace Applu je uživatelsky velmi přístupná ochuzená o všelijaké vychytávky, ale zároveň díky skvělému odladění exceluje v processingu.

Jak si vybrat smartphone s dobrým fotoaparátem? Tyto tipy ti v tom zaručeně pomohou
Zdroj: REFRESHER/janyck

Rozlišení

Čísla nejsou všechno. Toto platí při maximálním rozlišení fotek ze smartphonů. Výrobci se často ohánějí co největší hodnotou. V tomto případě více = lépe neplatí. Je to jen marketingový tah společností přilákat více zákazníků. Fotky ze smartphonu pravděpodobně tisknout nebudeš a převážná většina tvých snímků je určena na prohlédnutí na malé obrazovce. Více než 20mpix ti je téměř k ničemu. Senzor a velikost citlivých pixelů je mnohem důležitější. Bohatě postačí 13 mpix. Výjimkou je speciální funkce, díky které se nadbytečné megapixely využijí na zoom bez ztráty kvality - stará Nokia 808 PureView vsadila na tuto vymoženost se svým 41mpix fotoaparátem.

Jak si vybrat smartphone s dobrým fotoaparátem? Tyto tipy ti v tom zaručeně pomohou
Zdroj: FJM88NL, wikipedia.com

Video a blesk

Pravděpodobně nejzbytečnější funkcí je 4K video. Pokud to s videotvorbou myslíš vážně, natáčení ve 4K mobilem je nesmysl, a pokud s ní začínáš a nechceš kupovat hned kameru, postačí ti i 1080p. 4K video zabírá hodně místa, ve více modelech způsobuje přehřívání a většina vlajkových lodí nedisponuje ani 4K displejem, na kterém by sis video mohl užít. Samozřejmě, pokud plánuješ video ze smartphonu přehrávat na 4K telce, může se ti to hodit. Blesk budeš častěji využívat jako baterku, než pomocníka při focení. Když je to však ke zhotovení fotky nutné, potěší Dual Tone kus, ale ber ho jen jako bonusovou funkci.

První True Tone blesk na iPhone 5s.

Jak si vybrat smartphone s dobrým fotoaparátem? Tyto tipy ti v tom zaručeně pomohou
Zdroj: aconcagua, wikipedia.com

Záleží ti na kvalitě fotoaparátu ve tvém smartphonu, nebo tě zajímají jiné vlastnosti při výběru? Dej nám vědět v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse