Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2017 23:56
Čas čtení 0:00
Ivan J.

10 nejlepších zápasů legendárního Vladimira Klička. Pro soupeře byl strašákem dlouhá léta

SPORT
Uložit Uložené

Box je sport gentlemanů. Mladší z bratrů Kličkových takovým byl.

Sportovní velikán jménem Vladimir Kličko se rozhodl před pár dny ukončit svou dlouholetou, ale za to mimořádně úspěšnou kariéru. Stalo se tak i přesto, že jsme od něj očekávali ještě jeden zápas, a to konkrétně odvetný souboj s novým králem světového boxu – Anthonym Joshuou. Naneštěstí, Doktora Ocelové kladivo už v profiringu více neuvidíme. Dovolíme si však tvrdit, že odchází ve správný čas. Žezlo přenechal podstatně mladšímu dravci z Britských ostrovů, který bude mít co dělat, aby se takové kariéře, jaké dosáhl Kličko, byť jen přiblížil. Přece jen uspět proti výborně připraveným soupeřům je vždy náročné. Ukrajinci se to podařilo hned 64krát, zatímco chuť prohry okusil jen 5krát. Pojďme se nyní spolu podívat na 10 nejlepších zápasů Kličkovy kariéry.


Olympijské zlato

Podobně jako další boxerští velikáni Muhammad Ali, George Foreman či Joe Frazier dokázal i Vladimir zazářit na olympijských hrách a urvat pro svou zemi zlatou medaili. Byla to zároveň vůbec první olympiáda, na níž měla Ukrajina zastoupení. Nepochybně se proto jednalo o velkou událost nejen pro samotného Klička, ale i pro celý ukrajinský národ. Nejdříve si poradil s americkým a švédským soupeřem, aby v semifinále narazil na jemu dobře známou značku z Ruska. Alexei Lezinnes ho dokázal předtím porazit ve finále mistrovství Evropy. Tentokrát mu však Kličko nedal šanci a dokráčel až do přímého boje o zlato, kde nezaváhal ani proti Paea Wolfgrammovi v poměru 7-3 na body. Nad tímto soupeřem si pochutnal i o čtyři roky později, když ho v profiringu knokautoval hned v prvním kole.

Embed from Getty Images

Valentýn

Po šestnácti vítězných zápasech mezi profesionály se setkal s Marcusem McIntyrem. Americký boxer měl v plánu tuto pěknou sérii ukončit. Zápas se v německém Stuttgartu konal na Valentýna, ale Američan by si určitě uměl představit sladší chvíle než ty, které tehdy prožíval. Vladimir Kličko mu během celého zápasu znepříjemňoval život. Američanovi se však dařilo odolávat útokům až do 3. kola. Tehdy inkasoval několik tvrdých levých direktů a po jednom z nich se odebral k zemi. Budoucí legenda mohla následně vůbec poprvé zvednout nad hlavu titul WBC v těžké váze.

Byrd & Byrd II

Dva roky po první prohře v jeho profesionální kariéře s Rossem Purittym dostal Doktor Ocelové kladivo příležitost zabojovat o titul mistra světa organizace WBO v těžké váze. Cestu mu však zkřížil mimořádně houževnatý soupeř. Chris Byrd nejenže porazil jeho bratra Vitaliho, ale ještě mu i stihl sebrat opasek. Motivaci měl tedy Ukrajinec obrovskou. Američan odolával útokům až do 9. kola, kdy po dvou levých direktech následoval pravý hák. Po takové dávce by se nejeden borec ocitl na zemi a ani Byrd se tomu nevyhnul. V boji však dokázal pokračovat. Kličko měl možnost se na něj z vrchu podívat ještě jednou, konec to ale neznamenalo ani tentokrát. Na body to však stačilo, a tak se mladší z bratrů Kličkových mohl radovat.

Embed from Getty Images

Uplynulo šest let po jejich prvním měření sil a oba borci se setkali opět. Zatímco Američan mezitím zvládl přeskočit všechny své překážky, tak na opačné straně Kličko zaznamenal hned dvě šokující prohry. Tu první mu připravil Corrie Sanders, když ho knokautoval v 2. kole. Lamontu Brewsterovi se to podařilo o tři kola později. Kličkova aura neporazitelnosti byla tím pádem rázem pryč a začalo se pochybovat o tom, zda se na boxerský trůn dokáže ještě někdy vrátit. Ukrajinec dal všem kritikům tu nejlepší možnou odpověď, když v 7. kole ukončil souboj technickým KO a zajistil si tak další titul mistra světa.

Nigerijská noční můra

Zápas z roku 2005 proti Samuelu Peterovi označil Vladimir svého času za nejtěžší v kariéře. Nigerijská noční můra, jak zní Peterova přezdívka, v té době knokautoval boxera za boxerem a šel z něj strach. V samotném souboji se mu dokonce Klička podařilo položit na lopatky hned ve třech případech. Po konci zápasu se však rozhodčí v bodování rozhodli přiklonit na stranu ukrajinské legendy. V roce 2010 si oba boxeři stihli střihnout repete a to bylo opět úspěšnější pro zkušenějšího matadora. Před zápasem sice Afričan prohlašoval, že se Ukrajinec z jeho úderů už nepozdvihne, ale nakonec to byl právě on, kdo byl knokautován v 10. kole, přičemž po zápase musel být převezen do nemocnice.

Embed from Getty Images

Ibragimov

Slavná Madison Square Garden zažila hned několik Kličkových konfrontací se soupeři. Avšak jedna z nich výrazněji vyčnívá. Když se na místě, kde své domácí zápasy hrávají hokejoví Rangers či basketbaloví Knicks, setkal Kličko s Ibragimovem, očekával se vyrovnaný boj. Od ruského protagonisty Sultana Ibragimova si fanoušci slibovali hodně. Stříbrná medaile na olympiádě a dlouhá, 23 zápasů trvající neporazitelnost měly být předpokladem úspěchu. Ukrajinec dokonale zužitkoval svou výškovou i váhovou převahu a soupeři nedal žádnou šanci. Dokráčel si tak k jubilejnímu 50. vítězství v profiringu a k titulům federací IBF a WBO. Ibragimov tuto prohru snášel jen velmi těžko a následně se rozhodl ukončit kariéru.

Embed from Getty Images

Haye vs „B*tchko“

S Britem Davidem Hayem se nikdy neměli příliš v lásce. Ještě dlouho předtím, než jejich společný souboj v ringu stihl začít, měli za sebou už několik slovních přestřelek. I když je třeba říci, že tlak zvedaly hlavně Britovy činy. Příjmení svého rivala přejmenoval na „B*tchko“ a rovněž nosil tričko zesměšňující oba bratry. Logickým vyústěním toho všeho byl proto vzájemný souboj. Dvanáct kol trvající tuhý boj zvládl lépe Ukrajinec, ale v pořadí 50. knokautu, jak sliboval před utkáním, nedosáhl. Haye po zápase sice uznal Kličkovu kvalitu, ale i přesto si postěžoval. Za důvod prohry uvedl oteklou nohu, díky které nemohl podat maximální výkon. Na důkaz svých slov přítomným novinářům tento šrám na těle i ukázal. Samotný Kličko na to reagoval trefně – „To tě bodla včela?“

Embed from Getty Images

50. knokaut

Po vítězství nad Davidem Hayem hledal Kličko nového soupeře, který bude obětí jeho neúprosných úderů. O 50. kariérní knokaut se pokusil v souboji s francouzským vyzyvatelem Jeanem-Marcem Mormeckem. Ukrajinec svého soupeře určitě potěšil přirovnáním k Mikeu Tysonovi a dokonce ho označil za rychlostně lépe vybaveného. Jenže Francouz vysoká očekávání nenaplnil ani zdaleka. Od úvodních minut měl všechno pevně ve své režii právě Kličko. Netrvalo dlouho a jeho oponent se ocitl na zemi. Z této rány se však ještě dokázal posbírat. Když ve 4. kole „koupil“ od ukrajinského obra i levačku, zápas musel být ukončen. Boxerský šampion si i tentokrát pohodlně dokráčel k obhajobě svých titulů.

Souboj v Moskvě

Horká moskevská atmosféra, přihlížející Vladimir Putin, ale i do toho momentu stále neporažený Alexander Povetkin. „Ještě nikdy jsem neměl soupeře s takovou působivou bilancí,“ nechal se slyšet před soubojem Kličko. Na Ukrajince skutečně čekala obrovská výzva, se kterou se znovu popral excelentně. Ruský boxer se v 2. kole vůbec poprvé ve své kariéře ocitl na zemi. Avšak bez větších problémů dokázal pokračovat dál. Klíčovým momentem celého zápasu se stalo 7. kolo. V něm Vladimir Kličko vyslal hromadu tvrdých úderů a Povetkin měl co dělat, aby se udržel ve hře. Hnaný domácím publikem ale dokázal setrvat až do konce. Rozhodčí však neměli problém určit vítěze. Jednoznačně na body zvítězil právě boxer z Ukrajiny.

Embed from Getty Images

Derniéra

Souboj titánů, který mají jistě mnozí z vás stále v čerstvé paměti. A zároveň také souboj, který uzavřel dlouholetou kariéru jednoho z největších boxerů všech dob. Kličko se postavil do ringu po neslavné prohře s Tysonem Furym proti dalšímu Britovi – Anthonymu Joshuovi. Ten byl před utkáním u bookmakerů považován za favorita, Kličko však neměl v úmyslu prodat kůži lacino. Na Joshuovi byl od úvodu pozorovat viditelný respekt k soupeři. V 5. kole se však misky vah přece jen překlopily na Britovu stranu a poslal Ukrajince k zemi. Jenže v následujícím kole byl počítán i on, a to se mu nikdy předtím nestalo. Souboj postupně gradoval až došel do 11. kola, ve kterém byla legenda knokautována. Někdo možná bude namítat, že kvůli prohře tento zápas nemůže patřit mezi jeho nejlepší. Opak je však pravdou. Dr. Steelhammer se ve 41 letech po téměř dvouleté pauze dokázal vyrovnat o více než dekádu mladšímu soupeři, který knokautoval soupeře za soupeřem. Předvedl další ze série svých výjimečných výkonů a definitivně dal sbohem kariéře profesionálního boxera.

Na závěr ještě jedna zajímavost. Legendární Ukrajinec odboxoval během kariéry 69 zápasů. Setkal se tedy s velkým množstvím soupeřů, mezi nimiž byste našli i československého boxera Ladislava Husárika. Náš boxer byl podobně jako Kličko úspěšný v amatérském boxu. V roce 1989 se mu podařilo vybojovat bronz na ME v Moskvě. Zápas s Kličkem se však odehrál až o osm let později na profi scéně. Husárik vzdoroval budoucí superhvězdě statečně 3 kola. Naneštěstí, po problémech s rukou se pro našeho boxera stalo toto kolo i posledním a zápas byl ukončen technickým KO.

Embed from Getty Images
Domů
Sdílet
Diskuse