Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2017 14:32
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Jared Lee Loughner si za své vražedné běsnění vysloužil 7 doživotních trestů a dalších 148 let za mřížemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Utopické romány, nešťastná láska a začínající psychická porucha v něm vzbudily touhu zabíjet.

Klidné sobotní dopoledne se pro návštěvníky nákupního centra ve městě Tuscon v Arizoně během pár sekund změnilo v nervy drásající hru o život. Teprve 22letý Jared Lee Loughner si tam napochodoval s kamenným výrazem na tváři a spustil střelbu na nic netušící dav lidí, kteří se právě oddávali vášnivé politické diskusi s oblíbenou kongresmankou Gabriel Giffords. První telefonáty vystrašených návštěvníků centra policie obdržela už po pár minutách od začátku střelby. Na místo činu tak začaly proudit desítky policistů, aby celou oblast uzavřely a střelce zneškodnily. Než však stihly dorazit, mnohým už nebylo pomoci, jiní se zase dezorientovaně potulovali chodbami netušíc, co se to vlastně děje. Chodby nákupního centra lemovala těla mrtvých i raněných, na stěnách a podlaze bylo velké množství krve. Proč se rozhodl 22letý student navštívit politickou diskusi s tím nejhorším možným záměrem?

Jared Lee Loughner si za své vražedné běsnění vysloužil 7 doživotních trestů a dalších 148 let za mřížemi
Zdroj: youtube.com

Jared Lee Loughner žil od narození v Tucsonu, asi 100 kilometrů od mexických hranic. Matka pracovala jako manažerka, otec se staral o domácnost a občasně si přivydělával renovací veteránů. Jared Loughner byl jejich jediné dítě a tak mu, jak to už u jedináčků bývá, projevovali patřičnou péči. V období dospívání se od vrstevníků v ničem nelišil. Obyčejný teenager, který se rád poflakoval s kamarády a popíjel alkohol. Kromě toho se věnoval hře na baskytaru, se kterou dokonce vystupoval v kapele spolu s kamarády. Střední škola je se svým specifickým obdobím života náročná pro mnohé, ale pro Jareda to platilo dvojnásob. Poté, co se zamiloval do své přítelkyně, která mu lásku neopětovala v podobném rozsahu u něj došlo k výraznému zlomu. Jak tvrdilo i jeho okolí, po neúspěšném vztahu to s ním šlo z kopce až postupně na střední školu i přátele úplně rezignoval. Více než skutečný svět ho začal zajímat ten virtuální. Dny trávil mezi online komunitou, se kterou rád diskutoval o svých iracionálních pohledech na svět. Do pozornosti se mu dostaly knihy jako Mein Kampf či 451 stupňů Fahrenheita.

Zvrácené ideologie či utopické/dystopické romány tak byly jeho denním chlebem, díky kterým se začal na svět dívat výrazně odlišným způsobem. Hlásal nesmyslnost peněz či škol jako takových. Za jediné skutečné platidlo považoval zlato a stříbro. Své spolužáky začal nazývat nevzdělanými idioty a sebe považoval za výjimečného jedince s obrovským kvantem znalostí. Jeho narcistní chování pokročilo mílovými kroky. Postupně to dopracoval až tak daleko, že v roce 2006 střední školu opustil a už se tam nikdy nevrátil. I tak se ale rozhodl své štěstí zkusit na Pima Community College, kde doufal, že bude mít pro jeho názory pochopení větší množství lidí. Opak byl však pravdou. Navíc se stále více jevil jako duševně narušený jedinec. Poslední kapkou pro školu se nakonec stalo video, které Jared natočil a zavěsil na internet. V něm se o Pima Community College vyjadřuje jako o genocidní škole, kvůli které bude jednou bezdomovec, protože ho nenaučí absolutně žádné praktické znalosti. Krátce po zveřejnění videa dostal od univerzity písemné vyjádření o jeho předčasném ukončení studia. Do školy se mohl vrátit až poté, co by odevzdal písemný dokument o svém duševním zdraví. Ten však nikdy nepředložil.

Jared Lee Loughner si za své vražedné běsnění vysloužil 7 doživotních trestů a dalších 148 let za mřížemi
Zdroj: murderpedia.org

Na hrozivý útok se začal připravovat několik týdnů předem, s tím, že si legálně opatřil poloautomatickou zbraň. Pár hodin před činem ještě stihl rozeslat známým a bývalým přátelům e-mail, který náramně připomínal dopis na rozloučenou. 8. ledna 2011 kolem 7:00, tedy jen asi 3 hodiny před útokem, se vydal do nedalekého obchodu se zbraněmi, aby si do své poloautomatiky koupil dostatek munice. Prodavači v obchodě se však Jared vůbec nezamlouval. Jeho chování bylo výrazně podivné. Rozhodl se proto sehrát menší divadlo s tím, že má veškerou munici tohoto typu vyprodanou. Loughner se však nedal odradit. O půl hodiny později se už objevuje v druhém specializovaném obchodě, kde se opět pokouší sehnat náboje. Tentokrát je ve své misi úspěšný. V obchodě se zbraněmi tak kupuje 8 balení, ve kterých se nachází neuvěřitelných 400 nábojů. Ozbrojený až po uši se vydává do domu rodičů, kde se setká se svým otcem. S rodiči už delší dobu neměl právě nejlepší vztahy. Vícekrát mu zabavili auto i zbraň právě ze strachu, že by mohl někomu ublížit. Při pohledu na svého syna jde Randymu hlavou několik scénářů. Vystrašený otec tak ostatně Jaredovi výslovně zakazuje s autem odjet. Jared tak v návalu zlosti bere černou tašku plnou zbraní a munice a z domu utíká.

Jared Lee Loughner si za své vražedné běsnění vysloužil 7 doživotních trestů a dalších 148 let za mřížemi
Zdroj: youtube.com

I přes synovo podivné chování na něj ale nezanevřeli, právě naopak, nadále se snažili najít s Jaredem společnou řeč, ale bylo to víc než namáhavé. Ani by je však nenapadlo, že jejich jediné dítě se chystá spáchat ohavný čin, při kterém budou zhasínat lidské životy. Toho dne se totiž mělo konat v místním nákupním centru Safeway setkání s kongresmankou Gabriel Giffords, která se tímto způsobem ráda setkávala s širokou veřejností. A Jared tam měl naneštěstí namířeno také. Avšak nechtěl se oddávat konstruktivní debatě, jeho záměr měl krvavé pozadí. Podobného setkání s kongresmankou Giffords se totiž Loughner zúčastnil už v minulosti. Jako jiní, i on se tehdy aktivně do této debaty zapojil. Kongresmance položil otázku, na kterou však nedokázala reagovat. Loughnerova otázka zněla: „K čemu nám je vláda, když slova nic neznamenají?“ Giffords za otázku poděkovala, ale bez odpovědi pokračovala dál, což si zřejmě vzal Loughner osobně. Ani netušila, že taková malichernost může dovést mladíka se zjevnými psychickými problémy až ke krajnímu řešení.

Jared Lee Loughner si za své vražedné běsnění vysloužil 7 doživotních trestů a dalších 148 let za mřížemi
Zdroj: youtube.com
Jared Lee Loughner si za své vražedné běsnění vysloužil 7 doživotních trestů a dalších 148 let za mřížemi
Zdroj: youtube.com

9:54 dopoledne přijíždí Loughner taxíkem před obchodní dům. O 16 minut později padá první výstřel, který zasáhne Gabriel Giffords přímo do hlavy. Plně při smyslech se obrací k šokovanému davu a ve střelbě pokračuje. Jakmile vyprázdní zásobník, pokouší se zbraň opět nabít, ale sekundy nečinnosti využije jeden z návštěvníků k tomu, aby popadl židli a udeřil Loughnera zezadu. Ten okamžitě padá k zemi, kde se ho dvojice mužů pokouší zpacifikovat. Loughner se ocitá beze zbraně a obklopen davem odvážných návštěvníků. Nemá až do příchodu policie kam uniknout. Během 17 vteřin se mu však do davu podařilo vystřelit 33 nábojů, které 6 lidí usmrtily a dalších 13 zranily. Jeho hlavní cíl, kongresmanka Giffords však útok zázrakem přežila. V soudním procesu, který začal už o pár měsíců později se odborníci shodli na silné psychické poruše - paranoidní schizofrenii. Zároveň byla nařízena léčba antipsychotiky. Po více než roce léčby byl nakonec schopen postavit se před soud, kde se obžaloba dožadovala trestu smrti. Přiznáním viny se však popravě vyhnul. Jeho trest zněl 7 doživotí + 148 let. Zdi vězení tak už nikdy neopustí.

Domů
Sdílet
Diskuse