Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2017 13:44
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Které snímky se staly propadákem a kterým se podařilo překonat očekávání?

Co vás napadne, když se řekne slovo superhrdina? Postava s nadpřirozenými schopnostmi, většinou oděná do speciálního obleku, snažící se pomáhat lidem a zároveň je chránit. Jedním z nejznámějších superhrdinů všech dob je právě netopýří muž, Batman. Do dnešního dne bylo o muži se jménem Bruce Wayne Batman natočeno celkem 10 hraných a několik desítek animovaných filmů. Některé byly propadáky, z jiných se stala synonyma slova masterpiece. Podívejme se blíže na to, kterým se jak dařilo.

Hlídač Gotham City bojující se zločinem, oblečený do černého obleku připomínajícího netopýra, jehož největší supersilou jsou peníze. Ve skutečnosti tajemný miliardář bez rodičů trpící strachem z netopýrů, od dětství vychovávaný rodinným sluhou Alfredem. Batmana zná každý, kdo alespoň jednou viděl některý z filmů o tomto nechvalně známém superhrdinovi, respektive četl komiks. Ten spolu s desítkami jiných superhrdinů, například Flashem, Wonder Woman či Supermandm, patří společnosti DC Comics. Komiks dostal filmovou podobu poprvé v roce 1966, a od této chvíle byly adaptovány nejrůznější komiksové příběhy ze světa DC.

Ve snímcích, kde netopýřího muže ztvárnili reální herci, se dosud vystřídalo 5 režisérů, přičemž ne všem se podařilo dosáhnout úspěchu. Můžete si všimnout, že v žebříčku chybí snímky od režiséra Joela Schumachera, Batman Forever, Batman & Robin, a kromě nich i film Suicide Squad (a také animáky, kterým se budeme možná věnovat samostatně). Nemáme však jediný důvod rozepisovat se o těchto počinech, protože ani jeden z nich nestojí za řeč, a tudíž by v libovolném pořadí obsadily poslední tři příčky. Jak se tedy filmy o Batmanovi umístily v našem žebříčku?

Obálka komiksu, ve kterém se poprvé objevil Batman

TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: DC Comics

7. Batman vs Superman: Úsvit Spravedlnosti (BvS:Dawn of Justice, 2016, r. Zack Snyder)

Fanoušky akceptována, běžnými lidmi a kritiky zavrhovaná. Mluvíme o snad nejdiskutovanější komiksovce minulého roku. O režii se postaral Zack Snyder(Watchmen, Man of Steel),snažící se udělat film tak temný, jak se jen dá. Jak už všichni víme, do kostýmu Batmana se pro změnu převlékl Ben Affleck, jehož tvář zřejmě nedokáže projevovat žádné emoce. Ve snímku se snaží najít a zatknout Supermana (Henry Cavill), zatímco společný nepřítel obou superhrdinů, Lex Luthor (Jesse Eisenberg), vymýšlí plán, jak Supermana zabít.

Nemůžeme Snyderovi upřít jeho snahu o zasazení postavy Batmana do komiksového univerza plného Metahumans, přesto se mohl vyvarovat mnoha chybám. Třeba nesmyslným dialogům, digitálnímu bordelu nebo stopáži, která očividně nestačila na vyprávění uceleného příběhu. Co se týče hereckých výkonů Eisenberga ani Cavilla nemáme co vytýkat. Výš to prostě jít nemůže.


TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: Warner Bros.
TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: Warner Bros.

6. Batman (1966, r. Leslie H. Martinson)

Úplně první celovečerní hraný film o Bruci Waynovi a jeho alter egu. Masku netopýra si poprvé ve filmu vyzkoušel nedávno zesnulý Adam West, pro kterého se úloha stala přímo kultovní. Postavu Batmanova pomocníka Robina si zahrál Burt Wurde. Dvojice dostane zprávu, že komodorovi Schmidlappovi (Reginald Denny) hrozí bezprostřední nebezpečí, a tak se mu vydávají na pomoc. Cestu jim zkříží nepřátelé jako Catwoman (Lee Meriwether), Riddler (Frank Gorshin), Penguin (Burgess Meredith) či Joker (Ceasar Romero). Pro oba herce to nebyla první spolupráce týkající se tohoto komiksového hrdiny, protože West i Wurde již tytéž postavy ztvárnili ve stejnojmenném seriálu.

Batman a Robin zde tvoří dynamické duo posouvající děj neustále dopředu. Snímek je rozhodně tím nejvtipnějším ze všech hraných filmů s tématikou netopýřího muže, ale stále se úspěšně drží komiksové předlohy. Pokud jste tento filmový počin z dílny 20th Century Fox ještě neviděli, měli byste to co nejdříve napravit

TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation
TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

5. Batman (1989, r. Tim Burton)

První z dvojice snímků natočených uznávaným Timem Burtonem (Charlie and the Chocolate Factory, Edward Scissorhands). V hlavní roli se nám jako Batman představil Michael Keaton (Spotlight, Spiderman: Homecoming), který již s režisérem v minulosti spolupracoval (setkali se při natáčení Burtonova filmu Beetlejuice, kde si Keaton zahrál jednu z hlavních postav). Roli záporáka Jokera si střihl oscarový Jack Nicholson, jehož herecký výkon byl skutečně famózní. Ve filmu fungovalo takříkajíc vše, od dějové zápletky až po psychologii postav. Na snímku můžeme pozorovat režisérův typický pohádkově hororový rukopis, což jen přidalo na celkovém dojmu. Keaton byl určitě jedním z nejlepších herců, jací kdy měli možnost ztvárnit tuto světoznámou komiksovou postavu. Skutečně povedená adaptace.


 

4. Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises, 2012, r. Christopher Nolan)

Konečně se v našem žebříčku dostáváme k muži, kterému se podařilo natočit komiksovou adaptaci v takovém stylu, v jakém se to nepodařilo dosud nikomu před ním. Závěrečná část trilogie o Temném rytíři se po celou dobu nese v nolanovském duchu, tedy nechává diváka v napětí po celých téměř 160 minut stopáže. Herec Tom Hardy (Inception, Mad Max: FuryRoad) zvládl postavu handicapovaného záporáka Banea na výbornou, a to i přesto, že musel mít po celou dobu nasazenou speciální masku zakrývající polovinu jeho obličeje. Role Netopýra se již potřetí zhostil Christian Bale (The Prestige, Public Enemies), který zároveň prohlásil, že to bylo naposledy, co si oblékl kostým Batmana.

Ve filmu se k superhrdinovi z univerza DC připojila Catwoman v podání Anne Hathaway (Devil Wears Prada, Interstellar). Režisér se rozhodl, že záporákem snímku bude Bane už pár týdnů po premiéře filmu Temný rytíř, i když studio Warner Bros. si jako záporáka představovalo Hádankáře. Ztvárnit ho měl Leonardo DiCaprio. Film doprovází i nechvalně známá událost z jeho premiéry v kině Aurora ve státě Colorado, kdy se mladík jménem James Holmes rozhodl zmasakrovat obecenstvo, přičemž se mu podařilo zavraždit 12 lidí a dalších 58 zranit. Několik zemí včetně Francie, Japonska či Mexika se tedy rozhodlo zrušit ohlášená data premiéry filmu.

TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: Warner Bros.

3. Batman začíná (Batman Begins, 2005, r. Christophera Nolan)

První snímek Dark Knight Trilogy, jejíž režie se stejně jako u ostatních dvou filmů ujal slavný Christopher Nolan. Jeho režisérské umění je zde naplno zobrazené v charakteristických temných, ponurých scénách. Všechny tři snímky se označují jako nejlepší filmy o Batmanovi, za což kromě skvělé režie a hereckých výkonů může i fakt, že Nolan se rozhodl zasadit celou trilogii do reálného světa. Takže žádní Metahumans, žádná magie ani fantasy. Teprve v tomto filmu se někdo naplno věnoval dětství Bruce Waynea, backstory o strachu z netopýrů a rodinné tragédii, která z Brucea Wayna udělala Batmana. Herecké obsazení nemohlo dopadnout lépe. Christian Bale jako Temný rytíř/Bruce Wayne, Michael Caine jako Alfred, Morgan Freeman jako výrobce zbraní a obleků Lucius Fox, Gary Oldman coby policejní komisař Jim Gordon a nakonec Batmanův mentor, ale zároveň úhlavní nepřítel Ra's al Ghul v podání Liama Neesona.

Takové seskupení hollywoodských megahvězd bylo skutečně něco mimořádného. Kromě toho se o hudbu k filmu postarali dva skladatelští velikáni, a to James Newton Howard a Hans Zimmer. Druhý zmíněný z dvojice je obvykle první volbou pro většinu Nolanových filmů, ať už to bylo při Inception (2010), Interstellaru (2014) nebo Dunkirku (2017). Režisérovi se úspěšně podařilo odrazit se od zažitých komiksových adaptací a vytvořit něco neobyčejného, ale přitom skutečného.

TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: Warner Bros.

2. Batman se vrací (Batman Returns, 1992, r. Tim Burton)

Druhý Tim Burton se v našem žebříčku umístil na druhém místě. Batman se vrátil ještě v lepší podobě, opět v hlavní roli s Michaelem Keatonem. Tentokrát se mu rozhodl znepříjemnit život ďábelský Oswald Cobblepot přezdívaný Tučňák (Danny DeVito). DeVito byl jako záporák skvělý, zvláště když jsme zjistili, že mají s Batmanem mnoho společného. Děj ovlivnila i svůdná Catwoman, kterou ztvárnila Michelle Pfeiffer. Přestože se společnost Warner Brothers pokoušela udržet atmosféru snímku takříkajíc v zóně průměrnosti, nepodařilo se jim to, za což můžeme být jen rádi. Tim Burton ve své nejčistší podobě, divně strašidelný, místy až bizarní, přesto fantastický. Z filmu Batman se vrací se stala kultovní klasika komiksového žánru, která by měla být povinností každého fanouška maskovaného strážce Gotham City.

TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: Warner Bros.

1. Temný rytíř (The Dark Knight, 2008, r. Christopher Nolan)

Upřímně, čekali jste na prvním místě něco jiného? Dosud nejlepší komiksový film od DC, jaký byl kdy natočen, se právem řadí na zlatou příčku našeho žebříčku. Heath Ledger a jeho Joker se zapsali věčným písmem do historie jako jedna z nejlepších záporných postav vůbec. Je veřejně známo, čím vším si Ledger prošel, jen aby věrohodně ztvárnil postavu psychopatického klauna, terorizujícího město Gotham. Například, když strávil měsíc v hotelovém pokoji, s nikým se nesetkával a své myšlenky a postřehy si zapisoval do deníku. Za svůj herecký výkon byl oceněn bohužel až posmrtně, a to soškou Oscara, Zlatým glóbem a mnoha jinými oceněními.

Christian Bale byl v kostýmu Batmana úžasný. Fanoušci žánru konečně dostali komiksovku, kde jsou záporák a hlavní hrdina vyrovnanými soupeři. My jen doufáme, že se někdy v budoucnu najde alespoň jeden takový Batman a Joker, jaké jsme dostali od Balea a Ledgera. Pravděpodobně se už nikomu nepodaří podat příběh ze světa superhrdinů tak věrně, jak se to podařilo Christopheru Nolanovi. Snad se mýlím, a my všichni si ještě někdy užijeme takovou jízdu, jakou nám nabídl Temný rytíř.

TOP 10: Nejlepší filmy o Batmanovi, kterým vládne směs Christophera Nolana a Tima Burtona
Zdroj: Warner Bros.


Dostali jsme se na konec našeho žebříčku. Souhlasíte s ním, nebo byste na první místo zařadili úplně jiný snímek?    

Domů
Sdílet
Diskuse