Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2017 14:02
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

Letošní iPhone 8 Plus sice má hi-tech hardware, ale zaostává v jedné celkem podstatné oblasti.

Když internetem kolovaly uniklé záběry, na kterých měly pózovat obě osmičky, jen málokdo věřil tomu, že Apple ani letos nezmění přední stranu. Zlý sen se ale nakonec stal realitou a do obchodů přišel iOS smartphone s vizuální podobou, která z více úhlů pohledu připomíná generaci z roku 2014.

Má tradičně silné rámečky a také hardwarové Home tlačítko přímo pod displejem, ale to na druhou stranu nemusí hned znamenat, že nedokáže zaujmout. Především, když se bavíme o iPhone 8 Plus.

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

5,5palcová novinka s logem nakousnutého jablíčka nevyniká konstrukčním provedením a ani designem, vše zmíněné však kompenzuje její doslova nadčasové ústrojí, díky kterému vede jak při focení, tak i ve výkonu nebo ve velmi dobrém energetickém managementu. Je to tradičně vypadající a kvalitně zpracovaný kousek s dokonalými detaily a moderním hardwarem. Otázkou tedy zůstává, jaký je v terénu.

Dvě skla a bez pásků

Z tři roky stejné hliníkové unibody konstrukce se stala kombinace dvou kusů ochranných skel, které doplňuje kovový rámeček. Křivky zůstaly tytéž a na zadní straně už nenajdete otřesné plastové pásky. Co se týče přední strany, jak již bylo zmíněno, tak ani na té nenastala žádná vizuální změna. iPhone 8 Plus má stejný poměr mezi panelem a tělem, čili směšných 67,4 %.

Rozměr: 158,4 x 78,1 x 7,5 mm

Váha: 202 gramů

Materiál: dva kusy skla (test odolnosti), letecký hliník (série 7000)

Poměr: 67,4 %

Specialitky: certifikace podle normy IP67

Kvůli dalšímu kusu skla poroste hmotnost smartphonu. Nejde však o nic katastrofického, jen o 14 gramů. Celková hmotnost nového Pluska dosahuje slušných 202 gramů a uživatel to adekvátně pocítí jak v kapse, tak při držení v rukou. Hovoříme zde o opravdu těžkém a opravdu rozměném kousku, který bude téměř každý s malými a středně velkými dlaněmi proklínat. Samozřejmě, dá se zvyknout, ale pohodlí, o které zde jde, nezlepší ani čas.

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Samotná ergonomie je logicky na stejné úrovni, na jaké byla při loňské generaci. V podstatě platí totéž i o generaci z roku 2015 a 2014. iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, 7 Plus a 8 Plus mají stejně vytvarované tělo, čili v této oblasti ani letos nenastaly žádné změny. Jediným detailem může být sklo, ale mně osobně vyhovuje více než hliník, ačkoli zachycuje otisky a na místech, kde je zaoblené, mohou velmi rychle vzniknout malé škrábance. Příjemněji se drží a nový iPhone mi díky němu přijde zajímavější. Levné unibody tělo z kovu má dnes každý druhý čínský smartphone za pár tisíc.

Stereo reproduktory jsou opět o něco hlasitější a mají opět o něco hlubší basy. Maximální úroveň hlasu prý vzrostla až o 25 procent a já musím uznat, že jsem měl co dočinění se skutečnými zvířaty. Přes ruce mi prošlo několik špičkových high-end smartphonů s Androidem, avšak ani na jednom nehrál zabudovaný audio výstup tak dobře, jako tomu bylo u velké osmičky. Vyšší úrovně dostanou hlasitost reproduktorů na takovou úroveň, že vám bude připadat, jakobyste u sebe měli celkem schopný externí reproduktor s čistým zvukem. Jeden z dvojice se dokonce nachází na přední straně, aby tak zvuk směřoval přímo na uživatele.

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

K realitě bližší barvy

Apple tentokrát obohatil Retina displej o funkcionalitu True Tone, která reprezentuje jakýsi automatický jas na steroidech. Vše ostatní zůstalo stejné jako u předchozí generace, což znamená Full HD rozlišení, 5,5palcová úhlopříčka či tradiční LCD technologie. Změnou však neprošel ani kontrastní poměr a ani jas.

Obrazovka nabízí 401 pixelů na jeden palec, jinými slovy i poměrně ostré detaily. Není to sice jako u konkurence, ale alespoň je k dispozici vyšší výpočetní výkon, protože se velkým množstvím pixelů nezatěžuje systém. O tom si však řekneme až trošku později, nyní zaměříme pozornost na hlavní hvězdu.

Úhlopříčka: 5,5"

Rozlišení: Full HD

Hustota: 401 ppi

Technologie: IPS LCD

Specialitky: Retina, True Tone

True Tone známe z iPadů, kde tato užitečná technologie zajišťuje, aby byla na displeji zobrazována taková teplota barev, jakou mají i barvy prostředí kolem uživatele. A přesně totéž dělá i u nových iPhonů. Jak píše web BGR: „zařízení využívá integrované senzory pro monitorování teploty barvy okolního světla a pak upravuje teplotu barvy na svém vlastním displeji, aby obě seděly.“

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

V praxi to funguje tak, že osmička inteligentně reguluje mezi teplými a studenými barvami, čehož si bez jakýchkoliv debat okamžitě všimnete. Pokud se nacházíte v tmavé místnosti, barvy budou automaticky teplejší. Nejde o žádnou magii, tuto vymoženost nabízí množství Android smartphonů, Apple to však celé zautomatizoval. Nemusíme se proto vůbec o nic starat a ani neustále navštěvovat nastavení zobrazování, vše zajistí skvěle fungující systém. Stačí jen zapnout funkcionalitu.

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Také nesmím zapomenout na přidanou podporu pro HDR (High Dynamic Range) videa, což znamená, že si můžete vychutnat seriály nebo filmy z nabídky Netflixu, které mají nadstandardně bohaté světelné efekty a syté barvy. Lidé za populární aplikací už dávno oznámili, že jí obohatili svůj software. Řeč tu je o Dolby Vision a HDR10. Spolu s True Tone by se to tedy dalo definovat jako snaha zlepšit zážitek z konzumace vizuálního obsahu. Hardware zůstal stejný, přibyly jen speciální zobrazovací vymoženosti.

Rozsah jasu je dobrý jak při úplné tmě, tak i při pěkném slunečném dni. S čitelností mít tedy problémy určitě nebudete a v noci vás zase po rozsvícení zobrazovacího panelu nepřekvapí neočekávaná porce světla. Vše je zde precizně vyladěné, přičemž něco podobného mohu říci i o již víceméně zavedené dotykové technologii 3D Touch. Nový iOS 11 ji obohatil o ještě hlubší integraci do systému, takže ji využijete i při takových funkcích, při jakých dosud nebyla k dispozici.

Pan portrétů

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Nejvíc ze všeho, co iPhone 8 Plus obsahuje ve své výbavě, mě zajímal zadní duální fotoaparát. V Apple se rozhodli, že zachovají maximální rozlišení, širokoúhlý objektiv a i teleobjektiv. Předcházející ExmorRS senzory od Sony včetně předchozího obrazového (ISP) procesoru ale nahradily nezvyklé, výrazně pokročilejší alternativy, což je vidět i na úrovni kvality.

Odborný web DxOMark zařadil osmičku na druhou příčku prestižního žebříčku a já musím souhlasit, fotí opravdu krásné fotografie a natáčí doslova úchvatná videa. Mou pozornost si ale získal především vyhlášený režim Portrét.

Rozlišení zadního: 12 MPx

Specifikace: 26 mm širokoúhlý objektiv, OIS, f/1,8 + 52 mm teleobjektiv, f/2,8

Rozlišení předního: 7 MPx

Specifikace: f/2,2

Udělat nějaký bokeh efekt, čili rozmazané pozadí za objektem, na který je zaostřeno, dokáže mnoho smartphonů. A i z nižších cenových kategorií. Rozdíl spočívá pouze v tom, jak dobře ho aplikují, proto osmička vyčnívá z řady. Po přepnutí na režim se automaticky aktivuje 52milimetrový teleobjektiv, takže nastane dvojnásobný optický zoom a vy se můžete vesele pustit do akce.

Přítomný hardware, software a umělá inteligence vytvářejí takovou kombinaci, že se na zachycené portréty nebudete moci vynadívat. Pozadí vypadá přirozeně rozmazané a objekt v předu pořádně ostře. Záběr je navíc nyní možné okořenit manuálním výběrem některého z dostupných světelných filtrů, přičemž ty simulují sofistikované světelné prostředí fotoateliéru. A to mu v konečném důsledku dává profesionální šmrnc. Přítomné strojové učení navíc zajišťuje, že čím více portrétů uděláte, tím více poroste úroveň kvality.

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Optickou stabilizaci obrazu vyfasoval pouze 26 mm objektiv, a to včetně citelně nižšího clonového čísla, což má samozřejmě svou logiku. Jde o nezměněné technické specifikace na focení nočních záběrů, které jsou v tomto případě opravdu slušné. Ano, nový obrazový procesor zajišťuje opět o něco nižší šum, rozsáhlejší dynamický rozsah, hezčí barvy, bohatší detaily a takzvané hluboké pixely zase větší množství světla. Co však den?

Jak mnozí jistě očekávali, iPhone 8 Plus je během pěkného slunečného dne jako ve svém. Záběry jsou detailní, ostré a mají k realitě blízké barvy, přičemž pokročila i funkcionalita HDR. Podobně musím pochválit špičkovou expozici, nádherné panoramatické fotografie nebo doslova bleskové i přesné automatické zaostřování, čili vám ujde podstatně méně momentek. K vyšší kvalitě záběrů ale přispívá i něco, co se nazývá „hlubší pixely“. Cíl tohoto vylepšení fotosenzorů spočívá v tom, aby pixelům neunikalo světlo, díky čemuž ho pak bude více ve vystaveném záběru.

iPhone 8 Plus si ale dobře vede i během natáčení videí. Ta jsou precizně stabilizovaná, opět skvěle zaostřená a také bohatá na vizuální detaily. Asi jediné, co mi tu vadilo, bylo nahrávání mono zvuku. 4K rozlišení si nově rozumí s 60 snímky za sekundu a nějaké ty změny nastaly i u Full HD nebo 2K, které natočíte také při 60 fps. Full HD si pro změnu rozumí s rychlostí až 240fps.

Je však třeba zmínit, že jak fotografie, tak i videa (HEVC) dostaly nový formát, aby tak šetřily drahocenný prostor pro data a zároveň disponovaly stále toutéž kvalitou. A je to opravdu tak. HEIF, alternativa k zažitému JPEG, vám dokáže ušetřit až polovinu místa. Mezi formáty se navíc dá přepínat, stačí jen navštívit nastavení, a při kopírování fotografií do počítače se z nich automaticky stane zažitý typ souboru. Mysleli na vše podstatné.

Výkonný i efektivní

Po fotoaparátu představuje druhou třešničku na dortu nadčasový čipset A11 Bionic, který vyrábějí prostřednictvím moderního, 10nanometrového FinFET procesu. Ten mu zajistil o 30 % vyšší výkon a o 50 % lepší energetickou efektivitu, než jakou měl předchůdce, 16nanometrový A10 Fusion. Jeho součástí je nový 6jádrový procesor, nový dedikovaný procesor pro umělou inteligenci, nový obrazový procesor pro fotoaparát spolu s novým, vlastnoručně vyvinutým grafickým procesorem, který dostal tři jádra. Na jednom 87,66 mm² kuse křemíku se tak nacházejí neuvěřitelné 4,3 miliardy tranzistorů.

Čipset: A11 Bionic

Procesor: 6 jader, maximální takt 2,74 GHz

Grafický procesor: 3 jádra

RAM: 3 GB

Systém: iOS 11

Jak již bylo zmíněno, letošní generace hlavního procesoru sestává ze šesti jader, kde jsou dvě Monsoon jádra zaměřená na maximální výpočetní výkon a čtyři Mistral jádra zaměřená na šetření šťávy. V prvním případě jde o 25 % zlepšení, ve druhém až o 70 %. Nedávné benchmark testy navíc zařadily výkon novinky s logem nakousnutého jablíčka až na úroveň hi-tech laptopů pro profesionály, čili nad všechny dostupné Android smartphony. Ano, papír vypadá jako vždy sladce, jaká je ale realita?

Benchmark aplikace AnTuTu naměřila podobné navýšení výkonu, jaké slibuje i Apple

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Nevím, ale ještě jsem se nesetkal s podobně rychlým smartphonem. iPhone 8 Plus funguje, i díky skromnému Full HD rozlišení, až tak dobře, že to vypadá, jako by byl z tohoto úhlu pohledu dokonalý. Ať už tedy mluvím o rychlosti spouštění aplikací, systémových animacích, reakcích na naše příkazy nebo přechodech uživatelského prostředí iOS, snad vše probíhalo bez jediného záseku či jakéhokoliv zpoždění. A multitasking? Bez rozdílu. Jednotlivé karty se pohybují tak rychle, že vám to bude připomínat listování ve fyzicky existujícím sešitu. Jednoduše lahůdka.

A11 Bionic v sobě skrývá o 30 % výkonnější grafický procesor, za kterým tentokrát stojí hardwaroví inženýři z Applu. A protože si na něm dali opravdu záležet, v App Store nenajdete ani jednu mobilní hru, kterou si na iPhone nezahrajete při těch nejvyšších grafických detailech. Dalo by se to přirovnat ke konzoli, kde je pokaždé jistota, že nebudete zkrátka. Nic vám tedy nebrání v tom, abyste měli z hraní, bez jakéhokoliv přehánění, dokonalý zážitek.

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Součástí tohoto technologicky pokročilého čipsetu je ale také něco, čemu kalifornský gigant říká neural processing unit (NPU), což se dá do našeho jazyka přeložit jako dedikovaný procesor pro neurální systém. Ano, mluvíme tu o offline strojovém učení, čili jednodušší formě umělé inteligence, která logicky nepotřebuje přístup k internetu a ani ke vzdálenému cloudu, aby mohla fungovat. Jednotlivé AI úlohy tak mohou být prováděny i bez připojení k internetu a citlivá osobní data uživatele budou ve větším bezpečí.

Přítomnost NPU pocítíte při několika činnostech se smartphonem. Jednou z možností je například neustálé zlepšování kvality fotek, druhou rozšířená realita a třetí zase poskytování asistence hlavnímu procesoru, aby soustředil více pozornosti tomu, co je pro nás v dané chvíli důležité.

Nový A11 Bionic stojí i za schopností osmičky rozšířit realitu kolem nás o virtuální objekty. Díky jeho přítomnosti v útrobách smartphonu můžeme hrát AR hry nebo si nainstalovat AR aplikace, mezi které patří například taková IKEA Place. Jde o úplně novou zkušenost, z níž se pomaličku stává součást hlavního spotřebitelského proudu. V obnoveném App Storu proto najdete speciální kategorii, kde jsou na výběr další podobné kousky.

Dva dny zvládne

Přesně tak, iPhone 8 Plus přežije s plně nabitým akumulátorem dva dny méně náročného používání. A pokud dupnete na plyn, což znamená sledování videí nebo hraní mobilních titulů, tak můžete stále počítat se 14 až 16 hodinami, což je podstatně více než jen výborné. I test ostříleného webu PhoneArena ukázal, že výdrž velké osmičky nemá mezi testovanými vlajkovými modely s operačním systémem Android žádného sobě rovného soupeře. Pěkně fotí, je rychlá a velmi dlouho vydrží.

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Uvnitř obnovené konstrukce se sice skrývá citelně menší, jen 2 691 mAh baterie, ale smartphone i tak vydrží déle než iPhone 7 Plus s 2 900 mAh kapacitou. Podle výše zmíněného testu o hodinu a půl. Během simulace běžného používání tak zvládl fungovat 10 hodin a 35 minut, čímž porazil šampiona Xiaomi Mi6, který při stejných podmínkách vydržel také docela slušných 9 hodin a 14 minut.

Ano, přibyla podpora pro bezdrátové nabíjení, ale to nebylo k dispozici, protože ho základní balení iPhonu neobsahuje. Stejně jako při rychlém nabíjení, i zde je vyžadována dodatečná investice do bezdrátové podložky. Apple však sáhl po univerzálním standardu Qi, kterým disponují několikery vlajkové lodi z opačného tábora, takže na pultech najdeme celkem slušné množství kompatibilního příslušenství.

Průběh nabíjení s přiloženým adaptérem:

  • prvních 20 minut - doplnilo 15 %
  • 40 minut - doplnilo dalších 12 %
  • 60 minut - doplnilo dalších 12 %
  • plné dobití trvalo opravdu dlouho, více než 2 a půl hodiny.

Dokonalý systém

Nový iOS 11 dotáhl nedostatky předchozí verze k dokonalosti a musím říct, že jsem měl co dočinění se špičkově vyladěným, svižným, rychlým a především pěkným operačním systémem, který má repertoár nabitý spoustou šikovných a užitečných funkcionalit.

Nevím, ale dalo by se říci, že mezi iOS a Androidem dnes ani zdaleka nenajdeme tolik rozdílů, jak tomu bylo před lety. Z pohledu funkcionality jsou dost identické. Oba mají widgety, notifikační lišty, panel s rychlými nastaveními, noční režimy a mnoho dalšího, co se podobá. Jaká je ale nová jedenáctka?

iOS 11 nabízí asi vše, co by měl nabízet každý moderní systém. Jako dlouhodobý uživatel Android smartphonů jsem si proto na něj nemusel příliš dlouho zvykat, mnoho věcí totiž připomíná alternativu od internetového giganta. A co se týká softwarových novinek, kromě rozšíření integrace funkcionality 3D Touch nastalo i pár drobných vizuálních vylepšení uživatelského prostředí, přibyla možnost upravit řídící centrum podle našich představ a z oznamovací lišty se stala uzamčená obrazovka. Když si však zvyknete, má to své kouzlo. Vše je pěkně na jednom místě.

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Obrovskými vizuálními změnami prošel dlouho nedotčený App Store, který je nově laděn více do minimalistického stylu. V Apple si trošku pohráli s doporučeními dobrých aplikací a ve všem najednou nastal podstatně lepší přehled. Rozdíl mezi starým a novým obchodem má opravdu obrovské rozměry, ale vše se naštěstí posunulo k tomu lepšímu.

Operační systém rovněž disponuje možností nahrávat vše, co se děje na obrazovce smartphonu nebo praktickou funkcí pro řidiče, kterou vypnou veškerá oznámení, aby je tak během jízdy nic nerušilo. Jak při vizuálním a konstrukčním provedení či hardwarové výbavě smartphonu, i zde se vše točí jen kolem drobných vylepšení. iPhone 8 je celý o detailech - malých evolučních krocích, avšak v hojném počtu, a to z něj udělalo téměř dokonalý mobilní telefon.

iPhone 8 Plus

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Velká osmička reprezentuje kategorii, do které patří opravdu jen skromný počet současných high-end modelů. Hovoříme tu o ultimátně vybaveném kousku bez moderního konstrukčního provedení, kvůli čemuž mu chybí ten správný prémiových nádech. Mohu říci, že je to taková šedá myš, která v sobě skrývá nesmírně pokročilé ústrojí. Proto si ho oblíbí typ uživatele, kterému záleží na tradičním designu a zároveň vyžaduje pořádný kus hardwaru. Je to jakási alternativa pro každého, kdo v sobě přechovává averzi vůči modelům jako iPhone X.

Za jediný vážný nedostatek iPhonu 8 Plus bych označil jen nechutně silné rámečky jak po bocích, tak i ve vrchní a spodní části displeje. Nic jiného mi na něm nevadilo, jen tento velmi podstatný detail, protože jsem ho měl celou dobu na očích. Nejde mi do hlavy, že koncem roku 2017 přijde na pulty obchodů high-end model od jednoho z lídrů mobilního průmyslu, který vypadá jako tři generace starý předchůdce. Je mi líto, ale už dávno nejsme v roce 2014. 8/10

Za zapůjčení iPhonu 8 Plus děkujeme e-shopu bestcena.sk

Když zastaralý design zastíní nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kdo je konzervativní (Recenze)
Domů
Sdílet
Diskuse