Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2017 15:23
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Počkat na iPhone X, nebo sáhnout po iPhone 8? Zde je 5 důvodů, proč se vyplatí být trpělivý

TECH
Uložit Uložené

Ultimátní iPhone X dostal kromě moderní konstrukce hned několik dalších výhod.

Mnohé poslední dny trápí dilema, zda mají vyměnit svůj současný iPhone buď za jednu z osmiček nebo počkat na pozdější příchod nadčasového modelu X. Láká je špičkový poměr mezi displejem a tělem, ale častokrát si myslí, že jde o jediný důvod, proč by měli čekat. Novinka z Kalifornie má však více než jen zobrazovací panel přes téměř celou přední stranu. A řeč tu nebude jen o stále více zmiňované zobrazovací technologii s názvem OLED.

Tady je 5 věcí, které iPhone X nabízí a iPhone 8 ne.

Moderní poměr

Hlavní nedostatek obou osmiček kompenzuje model X, protože jeho pestrobarevný OLED displej pokrývá až 82,9 % přední plochy prémiové konstrukce, takže se z ikonického Home tlačítka logicky stala minulost. Je to stylově vypadající kousek s rámečkem z nerezové oceli a dvěma kusy odolných skel, který upoutá pozornost všude tam, kde ho vytáhnete. Na své si tedy přijde především výstřednější uživatel.

Co se týče srovnání, iPhone 8 dostal 65,4 a větší 8 Plus 67,4 % poměr. Z opačného tábora stojí za zmínku Samsung Galaxy Note8, který se pro změnu pyšní číslem až 83,2 %.

Počkat na iPhone X, nebo sáhnout po iPhone 8? Zde je 5 důvodů, proč se vyplatí být trpělivý
Zdroj: Apple

OLED displej

Jednu z hlavních hardwarových změn reprezentuje výměna roky zavedené zobrazovací technologie za podstatně lepší, ale zároveň i dražší alternativu s vysokým rozlišením. OLED panely jsou dnes známé zejména díky smartphonům z dílny jihokorejského Samsungu, proto si v Apple zvolili za svého dodavatele těchto žádaných součástek právě tohoto giganta.

Počkat na iPhone X, nebo sáhnout po iPhone 8? Zde je 5 důvodů, proč se vyplatí být trpělivý
Zdroj: Apple

Náhrada za klasické Retina, čili IPS LCD, displeje vyniká jak při zobrazování černé barvy, tak i v energetickém managementu. Oba případy navíc spolu souvisí, protože když se zobrazuje reálně vyhlížející černá barva, vypnou se na daném místě pixely. OLED technologie navíc nepotřebuje dodatečné podsvícení, takže dokáže mimo jiné ušetřit docela dost fyzického místa. Je to tedy budoucnost zobrazování, a je přitom úplně jedno, jestli mluvíme o mobilních telefonech nebo jiném typu spotřebitelské elektroniky.

Face ID

Jak již bylo uvedeno, iPhone X nedisponuje Home tlačítkem, což znamená, že spolu s ním odešel i biometrický snímač otisků Touch ID. Místo tohoto zažitého způsobu ověření uživatele však přibyla výrazně pohodlnější alternativa, které nově stačí jen naše tvář.

Počkat na iPhone X, nebo sáhnout po iPhone 8? Zde je 5 důvodů, proč se vyplatí být trpělivý
Zdroj: Apple

Takzvané Face ID využívá hardware z přední strany iPhonu, aby tak s asistencí přední TrueDepth kamery a velmi přesné umělé inteligence zjistili, kdo se na něj v dané chvíli dívá. Pokud identifikuje majitele, smartphone se automaticky odemkne a zpřístupní plnohodnotné používání. Apple navíc tvrdí, že změnou poroste i úroveň bezpečnosti. Původní šance oklamání systému, která byla 1:50 000, vyrostla až na 1:1 000 000.

Ano, zní to a dokonce i funguje maximálně jednoduše - stačí obyčejný pohled, proto museli myslet na prostředí se špatnými světelnými podmínkami. V takovém případě přijde na scénu přítomné infračervené světlo, které dostalo za úkol zvýšit přesnost rozpoznávání naší tváře po západu slunce. Ze začátku sice může nastat pár nepodařených pokusů, ale jak budeme funkcionalitu používat častěji, umělá inteligence se časem ve svém řemesle zdokonalí a poskytne tak podstatně vyšší přesnost, než tomu bylo na začátku.

Počkat na iPhone X, nebo sáhnout po iPhone 8? Zde je 5 důvodů, proč se vyplatí být trpělivý
Zdroj: Apple

Přispívá k tomu i její schopnost předvídat vizuální změny charakteristických rysů lidské tváře, takže postupem času nastane stále méně situací, kdy by systém nedokázal identifikovat mírně změněného majitele. Když nás uvidí poprvé s bradkou, řekne si heslo, ale zároveň aktualizuje databázi o jednu z možných podob. Krmení umělé inteligence daty ji zdokonaluje a čím více je schopnější, tím více je používání iPhonu X pohodlnější.

Animoji

Smajlíci dostali nový rozměr. A to díky pokročilému hardwaru pro výše zmíněnou funkcionalitu Face ID, který jednoho z nich obohatí o mimiku naší tváře včetně našeho hlasu. Dá mu tak naši podobu, z čehož následně vznikne netradiční obohacení textové konverzace. Jsou to v podstatě jakési hlasové zprávy s celkem poutavým vizuálním zpestřením.

Takzvané Animoji nabídne jen iPhone X. Osmičky na přední straně konstrukce nedisponují potřebným hardwarem, zmíněnou TrueDepth kamerou. Jedinečná funkcionalita je součástí základní aplikace Messages z operačního systému iOS11.

Selfie portrét

Zadní fotoaparát v iPhone 8 Plus vyniká špičkovým režimem Portrét, který přirozeně rozmaže pozadí a zároveň precizně zaostří na obličej v záběru. Přední ale nic takového nenabízí. Tedy, pokud není řeč o iPhone X, protože ten dokáže toto kouzlo i s ním. Selfie záběry tímto způsobem obohatí o precizní bokeh efekt, s čímž mu opět asistuje umělá inteligence. Na výběr jsou ale také nové světelné AI filtry umožňující zkrášlení osvětlení objektu, díky kterým bude fotografie vypadat, jakoby pocházela z profesionálního fotoateliéru.

Počkat na iPhone X, nebo sáhnout po iPhone 8? Zde je 5 důvodů, proč se vyplatí být trpělivý
Zdroj: Apple
Domů
Sdílet
Diskuse