Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2017 22:12
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Český vědec spolupracuje na novém zařízení pro iPhone, které umožní odhalit rakovinový nádor i cukrovku

ZAJÍMAVOSTI IPHONE ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Inovativní zařízení Butterfly iQ, na kterém spolupracuje i český vědec Michal Sofka, dokáže po připojení k iPhonu odhalit spousty vážných onemocnění.

Dr. John Martin je americký cévní chirurg, jenž na začátku roku začal testovat zbrusu nové zařízení Butterfly iQ. Ani ve snu by ho nenapadlo, že díky tomuto přístroji si sám na svém krku náhodou najde zhoubný nádor. Na vývoji inovativního vynálezu se přitom podílí i český vědec.

Butterfly iQ je zařízení podobné jako už některá existující. Tentokrát se však jedná o opravdovou revoluci, protože cena dosavadních přístrojů byla velmi vysoká a jejich vývoj se tolik neposouval, kdežto tento nový vynález stačí připojit přes Bluetooth k obyčejnému iPhonu a během pár minut dokáže pomocí ultrazvuku a speciální aplikace nalézt v určitých částech těla různá závažná onemocnění, jako např. rakovinu, cukrovku, či některé srdeční choroby, která lze podchytit už v raném stádiu – jako se to povedlo doktoru Martinovi.

Český vědec spolupracuje na novém zařízení pro iPhone, které umožní odhalit rakovinový nádor i cukrovku
Zdroj: Butterfly iQ

Na zařízení pracuje i český vědec Michal Sofka. Cena by neměla přesáhnout hranici 2 000 dolarů (44 tisíc korun), což je i trojnásobně méně než cena dosavadních přístrojů. Vědci se ho snažili vyvinout tak, aby byl dostupný všem a zároveň stoprocentně spolehlivý. Kdyby každý příběh končil jako ten od dr. Martina (který se po své nenadálé diagnóze podrobil chirurgickému zákroku a následné chemoterapii, takže nakonec bude zdráv), vyhlídky a ambice Butterfly iQ by byly skutečně obrovské

Domů
Sdílet
Diskuse