Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2017 20:09
Čas čtení 0:00
Radka T.

Dokument ukazuje, jak se opravdu vyrábějí gumoví medvídci Haribo. Krutým podmínkám mají čelit lidé i zvířata

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Koncern tvrdí, že o krutých podmínkách nevěděl, ale situaci se zavázal prověřit.

Teprve nedávno spatřil světlo světa šokující dokument o tom, jak se údajně opravdu vyrábějí gumoví medvídci Haribo. Podle dokumentu německé televize ARD má jít o novodobé otroctví.

Od chvíle, kdy se rozšířilo video o otřesných podmínkách při výrobě bonbonů Haribo, kritika neutichá. V pozoru jsou média po celém světě i aktivisté či organizace. Krutým podmínkám totiž mají kvůli výrobě oblíbených bonbónů čelit nejen lidé, respektive dělníci v Brazílii, ale také prasata na farmách v Německu.

Až si budeš příště dávat do úst chutné bonbony Haribo, zkus se zamyslet, zda za tím není náhodou otrocká dětská práce a velké utrpení zvířat. Jak to totiž vyplývá ze zmíněného dokumentu, aby byli medvídci dokonale lesklí a nelepili se, používá se při jejich výrobě karnaubský vosk. Ten se získává z karnaubských palem. Rostou jen v severovýchodních státech Brazílie jako Piaui, Ceara, Maranhao, Bahia a Rio Grande do Norte. Jsou to nejchudší regiony země. Mimochodem, tento vosk najdeš i v produktech, kterými si leštíš boty.

Dělníci z brazilských plantáží mají být špatně zaplacení, pít nefiltrovanou vodu přímo z řek a spát buď pod širým nebem nebo v nákladních autech. Mezi nimi mají být i mladiství či děti. Deutsche Welle také uvedlo, že občas přijde tyto pracovníky vyprostit policie a úřady evidují několik stížností na to, jak s nimi zacházejí. „Je to horší než se zvířaty,“ uvedl brazilský ministr práce.

Otřesné mají být i podmínky na farmách, kde se chovají prasata. Právě kůže těchto zvířat putuje k výrobcům želatiny. Záznamy však ukázaly, že prasata jsou ve velmi špatném stavu, mají otevřené vředy i abscesy, žijí ve vlastních výkalech a často ani nemají přístup k čisté vodě. Oslovení veterinární pracovníci uvedli, že takové zacházení jasně porušuje německé zákony o ochraně zvířat. Na poplach bijí i aktivisté. „Zdá se být skoro cynické, že produkt částečně vytvořený za krutých podmínek pro zvířata má tvar roztomilého zvířátka,“ uvedla organizace Tierretter.

Dokument ukazuje, jak se opravdu vyrábějí gumoví medvídci Haribo. Krutým podmínkám mají čelit lidé i zvířata
Zdroj: Max Pixel

Producent masa Westfleisch zpracovává kůži z prasat pro dodavatele želatiny Gelita. Jeden i druhý se však od krutých podmínek na farmách distancují. Westfleisch prý neví o žádném porušení německých zákonů nebo o krutosti na farmách a Gelita tvrdí, že vepřová kůže pochází „výlučně ze zdravých zvířat, která jsou poražena na schválených jatkách a podléhají vyšetření“. Zároveň však podporuje proaktivní řešení problémů s ostatními dodavateli.

Samotný koncern Haribo se zavázal přezkoumat podmínky v celém dodavatelském řetězci. „Jsme firma, která chce přinášet radost dětem i dospělým. Proto nelze akceptovat ignorování etických a sociálních norem,“ uvedlo Haribo.  

Domů
Sdílet
Diskuse