Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. listopadu 2017 16:19
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Nejošklivějším zvířetem na planetě je toto zvláštní slizké stvoření. Ústa se mu roztékají a skrývá se více než kilometr pod hladinou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Blobfish by rozhodně korunku krásy nevyhrál.

Jak si můžeš prohlédnout v našem předchozím článku, po zemském povrchu se pohybuje opravdu enormně obrovské množství živočichů, kteří by nevyhráli právě titul krásy. Český i anglický název pro jedno z nich je Blobfish. Právě toto zvíře vyhrálo v minulosti titul toho nejošklivějšího na planetě a i když ho většina fotografů úmyslně vyobrazuje nepřitažlivě, nebudeme si nic nalhávat. Blobfish totiž opravdu nepatří mezi tu pěknou část živočišné říše.

Zvíře bylo objeveno až v roce 2003, a to u pobřeží Nového Zélandu. Za jeho nálezem stojí fotograf Kerryn Parkinson, který se účastnil mořské expedice Norfanz. Konkrétní blobfish, kterého Parkinson vyfotil, se familiárně nazývá Mr. Blobby a konkurenci v boji o nejošklivějšího tvora Společnosti pro zachování ošklivých zvířat doslova rozdrtil.

Blobfish, latinsky Psychrolutes marcidus, plave v mořských vodách Austrálie a Nového Zélandu. Vyskytuje se v hloubce od 600 do 1200 metrů pod mořskou hladinou. Nikdy nepluje do zóny, kam dosáhne sluneční světlo, tedy pokud jej nevytáhne specializovaný vědec. Samozřejmě, jako stvoření žijící v hlubokém moři se musel přizpůsobit drtivému tlaku moře a téměř žádnému světlu. Vybaven je velmi slaboučkými a měkkými kostmi. Maso připomíná želatinu, která se dá velmi jednoduše ohýbat. Nemá rybí ekvivalent močového měchýře a protože v podstatě nemá pevnou kostru, tvar jeho těla závisí jen na velmi chatrné konstrukci tenoučkých kůstek.

Nejošklivějším zvířetem na planetě je toto zvláštní slizké stvoření. Ústa se mu roztékají a skrývá se více než kilometr pod hladinou
Zdroj: NOAA

Jinými slovy, pokud se dostanou do oblastí s nižším tlakem, roztáhnou se a stanou se skutečně nechutnými. V hlubokém moři přitom působí jako téměř normální ryby, ale nad hladinou jde o skutečně bizarní pohled. Speciálně pozoruhodná jsou rybí ústa, které nejsou vázána téměř žádnými pevnými svaly, kostmi či chrupavkami a v oblastech s menším tlakem se doslova roztečou po celé rybě. Dá se tak říci, že blobfishe drží pohromadě jen zhruba kilometr vody, který se nad ním v jeho přirozeném prostředí nachází.

Nejošklivějším zvířetem na planetě je toto zvláštní slizké stvoření. Ústa se mu roztékají a skrývá se více než kilometr pod hladinou
Zdroj: Rachel Caauwe
Domů
Sdílet
Diskuse