Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2018 14:16
Čas čtení 6:27
Pavlína Plecitá

Zapomeňte na největší pražská klišé. Inspirujte se našimi tipy a vydejte se v hlavním městě za něčím netradičním

ZAJÍMAVOSTI ČESKO CO DĚLAT V PRAZE? PRAHA TIPY NA VÝLET PRAHA
Uložit Uložené

Muzeum sexu nebo sousoší s řitním otvorem? Která zajímavost z pražských ulic je vaší nejoblíbenější?

Už vás nebaví prodírat se strašlivými davy turistů na Staroměstském náměstí nebo netrpělivě přešlapovat v nekonečných frontách na Pražském hradě? Praha nabízí mnohem víc než jen tradiční památky nebo předražené restaurace a stánky s trdelníky v centru města. Stačí občas jen zvednout hlavu nebo se ztratit v některé z drobných uliček centru města, abyste poznali trochu jinou duši hlavního města.

Pouliční umění, schované podniky nebo podivuhodná muzea a galerie, která stojí za vaši pozornost. Koukněte na naše tipy, jak „ulovit“ v Praze něco netradičního a nezapomeňte nám poslat tipy vaše.

Umění

Centrum i periferie hlavního města je rájem pro všechny druhy umělců – od malířů, street artistů, architektů až po sochaře nebo básníky a grafiky. Jen výjimečně narazíte během procházky centrem města na dům, který byl nebyl zdobený malbou i štukováním nebo třeba robota R2-D2. Je toho ale mnohem více. 

Pamatujete na sochu Sigmunda Freuda, která prostě jen tak... visí? Dílo vytvořené hlavou známého umělce Davida Černého, který je zodpovědný také za miminka z Žižkovské věže. A vlastně mnohá další díla, která v minulosti utvářela tvář současného umění v ulicích Prahy. Od růžového tanku, zdviženého prostředníku nebo rotující Kafkovy hlavy.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Visící muž je každopádně považován za jedno z těch vůbec nejpodivnějších děl, která v Praze můžete potkat. Postava nebezpečně visící zpoza vysoké budovy totiž na první pohled spíše připomíná člověka snažícího se ukončit svůj život.

Dvoumetrová socha se nachází v Husově ulici, pochází z roku 1997 a místní ji příznačně říkají „Viselec“. Nutno podotknout, že během své existence Viselec dokonce několikrát vycestoval do zahraničí. Visel třeba z budovy stockholmského Muzea moderního umění nebo ve městech Chicago a Michigan. V posledním zmíněném spouštěla tehdy socha trochu poplach – tolik hlášení o údajném sebevrahovi nezažil Michigan snad nikdy jindy v historii.

Když už jsme u Davida Černého, připomeňme další kontroverzní sousoší z jeho dílny. Na Malé Straně, v ulici Cihelné, narazíte na dvě vysoké mužské postavy čurající na mapu České republiky. Dílo s názvem „Proudy“, které je na místě dvora Hergetovy cihelny, představuje nevinnou provokaci na téma „alkoholem posíleni značkujeme si své teritorium“ a dost možná i české „vyčůranosti“. Pokud jste dostatečně vynalézaví, můžete si dokonce se sochou pohrát. Penisy čůrajících postav jsou totiž pohyblivé a dokáží na vodní hladinu psát zadaná písmenka. Prostřednictvím SMS zprávy tak můžete tímto způsobem poslat vtipný vzkaz kamarádovi i cizinci. 

Posledním projektem umělce a společenského provokatéra Davida Černého, který v této kategorii pražských zajímavostí zmíníme, je tzv. „Brown-nosing“. Tedy sousoší v nadživotní velikosti, které bychom mohli hezky česky hezky nazvat  „řiťolezství“Jedná se o permanentní výstavu pro galerii Futura z roku 2003. A jak už možná podle názvu odhadujete, hlavní roli v tomto případě hrají veliké zadky a politika.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

Černý se prostřednictvím velikých řitních otvorů a žebříku pokusil interpretovat názor na politickou situaci v zemi. Na zahradě galerie tak máte možnost stát se opravdovým řiťolezem a vyšplhat po žebříku k tajemnému otvoru. Uvnitř je návštěvníkům pouštěno video s tehdejším prezidentem Václavem Klausem a bývalým ředitelem Národní galerie Milanem Knižákem

Nakonec nesmíme zapomenout ani na sousoší a památníky, které nám připomínají nelehkou minulost. Zastavte se třeba u pomníku obětí komunistů na pražském Újezdě. Jeho autorem je sochař Olbram Zoubek, který prostřednictvím chátrajících lidských postav představuje fyzické i duševní utrpení všech, kteří byli zasaženi totalitním režimem. „Vycházel jsem ze slova mukl: muž určený k likvidaci. Nepadá, pořád stojí, postava nemá tendenci se vzdát, zlomit, podrobit, ale stojí, i když je štípaná blesky, ohlodávaná a ničená… Snad pomník navazuje i určitý kontakt s divákem s uměním,“ řekl k památníku sám autor.

 

Muzea

Muzea nejsou jen staré budovy se zaprášenou keramikou nebo sbírkou motýlů. Dnešní muzea se předhánějí ve využívání těch nejmodernějších technologií a jejich scénář je často propracovaný do nejmenších detailů. Fungl nové Národní muzeum by se mělo otevřít již příští rok, do té doby ale můžete objevovat řadu dalších. Z některých si odnesete hodnotné znalosti, z těch dalších alespoň vtipné historky pro známé a kamarády.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Novinkou „na trhu“ je třeba Muzeum smyslů. V Jindřišské ulici na vás čeká parádní procvičení všech vašich smyslů a spoustu dalšího. Můžete si vyzkoušet, jak byste vypadali vzhůru nohama, jaké je to zdřímnout si na loži z hřebíků nebo zakusit pocit fata morgány.

Trochu odvážnější zkušeností se zdá být návštěva Muzea Sexu v blízkosti Staroměstského náměstí. I když trochu lechtivé, přesto zajímavé a poučné. Poznáte historické i současné sexuální hračky a stroje, dozvíte se, jak fungovaly pásy cudnosti a možná najdete odvahu zhlédnout i pornografický film ze začátku 20. století. Nezapomeňte ale, že vstup mají povolený nejdříve osmnáctiletí.

Dalším netradičním zástupcem z kategorie muzeí a galerií se zdá být Muzeum historických nočníků a toalet u Staroměstského náměstí. Jakkoliv divné se jeho návštěva může zdát, nelze mu upřít, že patří mezi největší muzea tohoto druhu ve světě a některé položky v jeho sbírkách jsou opravdu unikátní – nočník pro Napoleona BonaparteLincolnovu ložnici v Bílém doměTitanic nebo čínského císaře Čchie-Lunga. Pokud tedy trpíte zvláštní vášní pro nočníky a toalety, je tady příležitost, jak strávit sychravou zimní sobotu.

I tuto kategorii tématicky zakončíme bývalým socialistickým režimem a zmíníme Muzeum komunismu. Budova nacházející se v ulici V Celnici vás vrátí zpět v čase do dob těžké totality a komunismu. Atmosféra je zde pěkně děsivá. V expozici si prohlédnete typický pokoj puberťáka z osmdesátek, výslechovou místnost StB nebo šibenice

Kavárny a podniky

Všichni máme své oblíbené podniky po celé Praze. Ti, co upřednostňují lehce alternativní způsob posezení s přáteli u pivka, mají rádi Čítárnu Unijazz v Jindřišské ulici. Místo, kde se pořádají nejrůznější koncerty, přednášky, čtení a besedy má své osobité kouzlo, které ovšem možná není pro každého.

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Zato nedávno otevřená kavárna Bohemia Boards & Brews v pražských Vršovicích si vás určitě získá. Kdo totiž nerad hraje deskovky? Právě jejich nepřeberné množství vám je v kavárně nabídnou za nepatrný poplatek. Hrát poté můžete, co chcete i jak dlouho chcete.

A konečně – určitě už jste slyšeli o podniku, kde za dobrou kávu zaplatíte pouze kryptoměnou. Kavárnu Paralelní polis najdete v Dělnické ulici a místo peněženky si sem nezapomeňte „přinést“ i své bitcoiny.

Domů
Sdílet
Diskuse