Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2018 v 14:16
Čas čtení 6:27
Pavlína Plecitá

Zapomeňte na největší pražská klišé. Inspirujte se našimi tipy a vydejte se v hlavním městě za něčím netradičním

ZAJÍMAVOSTI ČESKO CO DĚLAT V PRAZE? PRAHA TIPY NA VÝLET PRAHA
Uložit Uložené

Muzeum sexu nebo sousoší s řitním otvorem? Která zajímavost z pražských ulic je vaší nejoblíbenější?

Už vás nebaví prodírat se strašlivými davy turistů na Staroměstském náměstí nebo netrpělivě přešlapovat v nekonečných frontách na Pražském hradě? Praha nabízí mnohem víc než jen tradiční památky nebo předražené restaurace a stánky s trdelníky v centru města. Stačí občas jen zvednout hlavu nebo se ztratit v některé z drobných uliček centru města, abyste poznali trochu jinou duši hlavního města.

Pouliční umění, schované podniky nebo podivuhodná muzea a galerie, která stojí za vaši pozornost. Koukněte na naše tipy, jak „ulovit“ v Praze něco netradičního a nezapomeňte nám poslat tipy vaše.

Umění

Centrum i periferie hlavního města je rájem pro všechny druhy umělců – od malířů, street artistů, architektů až po sochaře nebo básníky a grafiky. Jen výjimečně narazíte během procházky centrem města na dům, který byl nebyl zdobený malbou i štukováním nebo třeba robota R2-D2. Je toho ale mnohem více. 

Pamatujete na sochu Sigmunda Freuda, která prostě jen tak... visí? Dílo vytvořené hlavou známého umělce Davida Černého, který je zodpovědný také za miminka z Žižkovské věže. A vlastně mnohá další díla, která v minulosti utvářela tvář současného umění v ulicích Prahy. Od růžového tanku, zdviženého prostředníku nebo rotující Kafkovy hlavy.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

Visící muž je každopádně považován za jedno z těch vůbec nejpodivnějších děl, která v Praze můžete potkat. Postava nebezpečně visící zpoza vysoké budovy totiž na první pohled spíše připomíná člověka snažícího se ukončit svůj život.

Dvoumetrová socha se nachází v Husově ulici, pochází z roku 1997 a místní ji příznačně říkají „Viselec“. Nutno podotknout, že během své existence Viselec dokonce několikrát vycestoval do zahraničí. Visel třeba z budovy stockholmského Muzea moderního umění nebo ve městech Chicago a Michigan. V posledním zmíněném spouštěla tehdy socha trochu poplach – tolik hlášení o údajném sebevrahovi nezažil Michigan snad nikdy jindy v historii.

Když už jsme u Davida Černého, připomeňme další kontroverzní sousoší z jeho dílny. Na Malé Straně, v ulici Cihelné, narazíte na dvě vysoké mužské postavy čurající na mapu České republiky. Dílo s názvem „Proudy“, které je na místě dvora Hergetovy cihelny, představuje nevinnou provokaci na téma „alkoholem posíleni značkujeme si své teritorium“ a dost možná i české „vyčůranosti“. Pokud jste dostatečně vynalézaví, můžete si dokonce se sochou pohrát. Penisy čůrajících postav jsou totiž pohyblivé a dokáží na vodní hladinu psát zadaná písmenka. Prostřednictvím SMS zprávy tak můžete tímto způsobem poslat vtipný vzkaz kamarádovi i cizinci. 

Posledním projektem umělce a společenského provokatéra Davida Černého, který v této kategorii pražských zajímavostí zmíníme, je tzv. „Brown-nosing“. Tedy sousoší v nadživotní velikosti, které bychom mohli hezky česky hezky nazvat  „řiťolezství“Jedná se o permanentní výstavu pro galerii Futura z roku 2003. A jak už možná podle názvu odhadujete, hlavní roli v tomto případě hrají veliké zadky a politika.

Doporučeno
Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? 21. července 2024 v 8:00

Černý se prostřednictvím velikých řitních otvorů a žebříku pokusil interpretovat názor na politickou situaci v zemi. Na zahradě galerie tak máte možnost stát se opravdovým řiťolezem a vyšplhat po žebříku k tajemnému otvoru. Uvnitř je návštěvníkům pouštěno video s tehdejším prezidentem Václavem Klausem a bývalým ředitelem Národní galerie Milanem Knižákem

Nakonec nesmíme zapomenout ani na sousoší a památníky, které nám připomínají nelehkou minulost. Zastavte se třeba u pomníku obětí komunistů na pražském Újezdě. Jeho autorem je sochař Olbram Zoubek, který prostřednictvím chátrajících lidských postav představuje fyzické i duševní utrpení všech, kteří byli zasaženi totalitním režimem. „Vycházel jsem ze slova mukl: muž určený k likvidaci. Nepadá, pořád stojí, postava nemá tendenci se vzdát, zlomit, podrobit, ale stojí, i když je štípaná blesky, ohlodávaná a ničená… Snad pomník navazuje i určitý kontakt s divákem s uměním,“ řekl k památníku sám autor.

 

Muzea

Muzea nejsou jen staré budovy se zaprášenou keramikou nebo sbírkou motýlů. Dnešní muzea se předhánějí ve využívání těch nejmodernějších technologií a jejich scénář je často propracovaný do nejmenších detailů. Fungl nové Národní muzeum by se mělo otevřít již příští rok, do té doby ale můžete objevovat řadu dalších. Z některých si odnesete hodnotné znalosti, z těch dalších alespoň vtipné historky pro známé a kamarády.

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00

Novinkou „na trhu“ je třeba Muzeum smyslů. V Jindřišské ulici na vás čeká parádní procvičení všech vašich smyslů a spoustu dalšího. Můžete si vyzkoušet, jak byste vypadali vzhůru nohama, jaké je to zdřímnout si na loži z hřebíků nebo zakusit pocit fata morgány.

Trochu odvážnější zkušeností se zdá být návštěva Muzea Sexu v blízkosti Staroměstského náměstí. I když trochu lechtivé, přesto zajímavé a poučné. Poznáte historické i současné sexuální hračky a stroje, dozvíte se, jak fungovaly pásy cudnosti a možná najdete odvahu zhlédnout i pornografický film ze začátku 20. století. Nezapomeňte ale, že vstup mají povolený nejdříve osmnáctiletí.

Dalším netradičním zástupcem z kategorie muzeí a galerií se zdá být Muzeum historických nočníků a toalet u Staroměstského náměstí. Jakkoliv divné se jeho návštěva může zdát, nelze mu upřít, že patří mezi největší muzea tohoto druhu ve světě a některé položky v jeho sbírkách jsou opravdu unikátní – nočník pro Napoleona BonaparteLincolnovu ložnici v Bílém doměTitanic nebo čínského císaře Čchie-Lunga. Pokud tedy trpíte zvláštní vášní pro nočníky a toalety, je tady příležitost, jak strávit sychravou zimní sobotu.

I tuto kategorii tématicky zakončíme bývalým socialistickým režimem a zmíníme Muzeum komunismu. Budova nacházející se v ulici V Celnici vás vrátí zpět v čase do dob těžké totality a komunismu. Atmosféra je zde pěkně děsivá. V expozici si prohlédnete typický pokoj puberťáka z osmdesátek, výslechovou místnost StB nebo šibenice

Kavárny a podniky

Všichni máme své oblíbené podniky po celé Praze. Ti, co upřednostňují lehce alternativní způsob posezení s přáteli u pivka, mají rádi Čítárnu Unijazz v Jindřišské ulici. Místo, kde se pořádají nejrůznější koncerty, přednášky, čtení a besedy má své osobité kouzlo, které ovšem možná není pro každého.

Doporučeno
9 krásných míst na piknik v okolí Prahy. Najdeš tam nádherné výhledy i možnost koupání 9 krásných míst na piknik v okolí Prahy. Najdeš tam nádherné výhledy i možnost koupání 15. července 2024 v 9:30

Zato nedávno otevřená kavárna Bohemia Boards & Brews v pražských Vršovicích si vás určitě získá. Kdo totiž nerad hraje deskovky? Právě jejich nepřeberné množství vám je v kavárně nabídnou za nepatrný poplatek. Hrát poté můžete, co chcete i jak dlouho chcete.

A konečně – určitě už jste slyšeli o podniku, kde za dobrou kávu zaplatíte pouze kryptoměnou. Kavárnu Paralelní polis najdete v Dělnické ulici a místo peněženky si sem nezapomeňte „přinést“ i své bitcoiny.

Domů
Sdílet
Diskuse