Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2017 13:07
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Malý velký hrdina: 12letý Jaroslav zachránil kamarádovi život, když si promáčkl lebku, dospělí tomu jen přihlíželi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odvážný chlapec zachránil život kamarádovi. Dobrosrdečná studentka zase pomáhá své sestřenici, který bojuje s těžkou nemocí. Dětských hrdinů je v Česku více než těch dospělých.

I v řadách těch nejmenších se mohou skrývat velcí hrdinové, ze kterých by si většina dospělých měla vzít příklad. To letos znovu potvrdil třináctý ročník projektu Dětský čin roku, který každoročně oceňuje mladé odvážlivce, a to v celkem sedmi kategoriích – Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc n@ netu a Pomoc starším lidem. Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 670 příběhů a vybrat jen hrstku těch nejlepších tak nebylo žádným snadným úkolem. Uznání si totiž zaslouží každý z nich.

Malý velký hrdina: 12letý Jaroslav zachránil kamarádovi život, když si promáčkl lebku, dospělí tomu jen přihlíželi
Zdroj: Dětský čin roku 2017

O jeden z vůbec nejpůsobivějších příběhů se letos zasloužil dvanáctiletý Jaroslav Šísl, který získal cenu za záchranu života o rok mladšího kamaráda Jiřího Kadlece. Vše se odehrálo během posledních teplých letních dnů, kdy se hoši projížděli po ulici – Jaroslav na koloběžce a Jiří na pennyboardu, a to i přesto, že to měl v nepřítomnosti rodičů zakázáno. Navíc neměl helmu. Radostné chvíle náhle přerušil Jiřího pád, při kterém se udeřil do hlavy a na několik okamžiků ztratil vědomí. Když se probral, bolela ho hlava, krvácel a nemohl vstát

Jaroslav však nezpanikařil, zachoval chladnou hlavu a zraněnému kamarádovi pomohl, jak jen mohl – ptal se, jak se cítí, dal mu napít, pomalu mu pomohl postavit se na nohy a následně jej odvedl domů ke svým prarodičům. Jiří měl strach z trestu kvůli porušení zákazu rodičů, Jaroslav se však nenechal přemluvit ke lži a prarodičům řekl celou pravdu o tom, co se přesně stalo. I díky tomu je dnes Jiří stále naživu.

Po převozu do nemocnice začal Jiří mluvit z cesty a bylo zle od žaludku. Lékaři zjistili, že má promáčklou lebku, frakturu lebeční kosti a nebezpečně rychle se mu zvětšuje otok mozku. Okamžitě byl proto převezen na neurologické oddělení v Českých Budějovicích, kde se rodiče po synově stabilizaci dozvěděli, že kdyby se Jiří do jejich péče dostal jen o chvíli později, už by mu zřejmě nedokázali pomoci.

Jiří tak dnes může za svůj život vděčit nejen lékařům, ale právě taky svému dobrému kamarádovi Jaroslavovi, který se v kritické chvíli zachoval tak, jak by dokázal jen málokdo. Nehledě na věk. Správnou věc totiž nedokázali udělat ani dospělí, kteří zraněného chlapce lhostejně míjeli na ulici. Podle kamerového záznamu kolem zoufalých hochů projela nejméně dvě auta, nikdo se však neobtěžoval zastavit a nabídnout pomoc. 

Další cenu si ze slavnostního předávání, kterého se zúčastnilo i několik známých osobností, odnesla třináctiletá Kateřina Kukalová. Ta ráda tráví svůj volný čas se svojí nemocnou sestřenicí Terezkou, kterou její vrozená revmatoidní artritida omezuje v pohybu, užívá léky a musí chodit na pravidelné injekce. Katka s ní provádí různé aktivity na procvičení očí a rukou a zároveň ji taky podporuje v kreslení. Nejvíc si přeje, aby se jednou její sestřenice vyléčila a mohla dělat všechny věci jako ostatní děti,“ píše se na webových stránkách projektu, kde si můžete prohlédnout příběhy i ostatních hrdinů ze všech sedmi kategorií, ke kterým se letos přidala i další dvě speciální ocenění.

Každý z výherců Dětského činu roku 2017 získal hodnotné věcné dárky od partnerů projektu a pro svou školu také šek v hodnotě 10 000 Kč, které mají posloužit na nákup školních pomůcek. „Jsme velmi vděční všem, kteří se zapojili a poslali nám svůj příběh. Velké díky patří i základním školám a učitelům, kteří sdílejí hlavní myšlenku našeho projektu a seznámili s ní své žáky,“ říká Alžběta Suchanová, PR manažerka projektu Dětský čin roku.

„V každém ročníku mě nepřestává udivovat upřímnost a odvaha, s jakou děti dělají dobré skutky. Tak jako v předchozích ročnících, i letošní příběhy přihlášené do projektu Dětský čin roku jsou nesmírně motivující a vyzařuje z nich pozitivní energie,“ dodává Suchanová. A my souhlasíme.

Domů
Sdílet
Diskuse