Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2017 14:42
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

Začti se do řádků, které tě přenesou do tajemného světa drsného severu a poznej uhrančivou tvář žánru zvaného severské krimi

KULTURA KNIHY ZÁHADY
Uložit Uložené

Poznej 5 knih, které by měl přečíst každý fanda severského krimi. A pokud mezi ně ještě nepatříš, buď si jistý, že po přečtení první z nich budeš.

Severské krimi je žánr, který tě pohltí svou děsivě temnou atmosférou. Každý z autorů je jedinečný, ale všichni mají jedno společné – právě ono prostředí, které jejich surově-realistické příběhy spojuje v jeden jediný a ojedinělý knižní žánr a styl psaní. Jakýsi vstup do této literární oblasti jednoznačně představuje trilogie Milénium od Stiega Larssona.

Co je na tom smutného? Že tak tak stihl dopsat třetí díl a zemřel. Kdo ví, kolika dalších skvělých příběhů jsme se mohli dočkat. Naštěstí nám ale po sobě zanechal alespoň jeden skvost v podobě zmíněné trilogie. Jaké další tituly jsme vybrali? Od každého něco. Protože navzdory podobné tematice, chmurné atmosféře a mrazivým příběhům je severské krimi jako žánr i mimořádně pestré.

Dívka s dračím tetováním – Stieg Larsson

Když už jsme ho zmínili v úvodu, byl by hřích neuvést ho v naší top pětce. Detektivní dvojice Lisbeth Salanderová a Mikael Blomkvist dnes už patří mezi severskou klasiku. Jsou totiž hlavními hrdiny bezesporu nejslavnějšího nordického thrilleru vůbec. Kdysi uznávaný finanční novinář Mikael Blomkvist odjíždí vyřešit záhadné zmizení vnučky miliardáře, které zůstává ještě po 40 letech nevyřešené. Připojí se k němu osobitá hackerka Lisbeth, s jejímž příchodem pátrání nabírá zcela nový rozměr. Rozuzlení je skutečně nečekané.

Začti se do řádků, které tě přenesou do tajemného světa drsného severu a poznej uhrančivou tvář žánru zvaného severské krimi
Zdroj: Pixabay, Josch13

Netopýr – Jo Nesbø

Hlavním hrdinou norského autora jménem Jo Nesbø je neortodoxní, ale výborný vyšetřovatel Harry Hole. Pokud jsi od Nesbøho ještě nic nečetl, rozhodně doporučujeme začít jeho prvotinou, kde se Harry objeví vůbec poprvé. V díle Netopýr je poslán do Sydney, kde má vyšetřit vraždu mladé ženy norské celebrity Ingera Holtera. Než se do toho pustíš, dovolujeme si tě upozornit, že čtení Nesbøho je silně návykové. Jak začneš, nebudeš moci přestat. Dost možná, že Netopýra pokoříš za jednu jedinou noc.

Hypnotizér – Lars Kepler

Jo Nesbo má Harryho Holtera, manželský pár píšící po pseudonymem Lars Kepler zase Joonu Linnu. Jedná se o schopného, spolehlivého a inteligentního detektiva s velmi pohnutou minulostí, která se postupně rozkrývá v řadě knih. První z nich je Hypnotizér, který hned na začátek naloží pořádnou dávku severské drsnosti a brutality. Kromě Joony Linny se jako hlavní hrdina objeví bývalý hypnotizér Erik, který komisaři pomáhá s vyšetřováním vraždy celé jedné rodiny. Coby jediný přeživší figuruje mladý chlapec Josef Ek…

Ledová princezna - Camilla Lackbergová

Víš, jak se Lackbergové přezdívá? Švédská Agatha Christie. To pro ni musí být určitě čest, když je přirovnávána k slavné dámě zločinu, z jejíhož pera vzešel legendární belgický detektiv Hercule Poirot. Specifikem Lackbergové je skutečnost, že v knihách poměrně brzy odhalí pachatele. Nemusíš se ale bát, že by potom příběh ztratil na dramatičnosti. Jakmile se totiž dozvíš, kdo to udělal, bude tě náhle ještě více zajímat, PROČ. Lackbergová to má zkrátka moc chytře vymyšlené. V Ledové princezně, která je tajemná a romantická zároveň, vede švédský detektiv Patrik Hedstrom vyšetřování vraždy mladé ženy, nejlepší přítelkyně hlavní postavy Erica.

Začti se do řádků, které tě přenesou do tajemného světa drsného severu a poznej uhrančivou tvář žánru zvaného severské krimi
Zdroj: Pixabay, MAKY_OREL

Johan Theorin – Mlhy Olandu

Na konci seznamu má čestné místo Johan Theorin, jehož styl psaní se ostatním ze severského krimi trochu vymyká. Není však o nic horší – možná naopak. Jeho příběhy nejsou typickými drsnými a mnohry surovými thrillery jako v případě ostatních zmíněných autorů. Odehrávají se na baltickém ostrově Oland opředeném mnoha legendami a tajemstvími. Theorin jej v dětství často navštěvoval a inspiroval se zdejším folklorem a lidovou tvorbou a představivostí. Mlhy Olandu je soubor povídek popisujících mrazivé příběhy severského ostrova, kde se realita mísí s legendami a pověstmi do té doby dávno zapomenutými. Představuje skvělý vstup do tajuplného Theorinova světa.

Domů
Sdílet
Diskuse