Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2017 14:08
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Norsko dekriminalizuje většinu drog. Závislým chce pomáhat místo toho, aby je trestalo a posílalo do vězení

ZAJÍMAVOSTI NORSKO
Uložit Uložené

Severská země se progresivních rozhodnutí nebojí.

Norsko se nikdy nebálo reforem a odvážných politických kroků, na které možná konzervativnější země nahlížejí se značným odstupem, ale pokud statistiky ukazují, že byly tyto kroky správné, pak není co odsuzovat. Nejnovější hlasování v norském parlamentu potvrdilo to, o čem se v kuloárech šeptalo už několik měsíců. Poslanci se značnou většinou schválili návrh na dekriminalizaci většiny drog a návykových látek. Norsko se chce ke drogám postavit otevřeněji a moderněji, a tak namísto neustálého trestání a posílání závislých uživatelů do vězení chce nejdříve vyzkoušet méně radikální alternativu.

Po schválení návrhu jsou kostky vrženy a chopit se jich bude muset vláda, která připraví rozsáhlou reformu zákonů o drogách, protože namísto trestů odnětí svobody budou po dekriminalizaci závislí uživatelé čelit léčbě a terapii. Na druhé straně, Norsko všem připomíná, že drogy v žádném případě nelegalizovalo, ale pouze dekriminalizovalo, takže lidé si nebudou moci jen tak běhat po venku s kapsami plnými kokainu či heroinu, ale pokud je náhodou policisté přichytí s návykovou látkou, budou mít šanci dostat svůj život zpět na správnou cestu a ještě se i vyhnout vězení. I když změny v zákonech budou trvat delší dobu a zatím není známo přesné znění jednotlivých úprav, Norové jsou s výsledky hlasování spokojeni, protože na lidi závislé na drogách by se v první řadě mělo pohlížet jako na nemocné místo toho, abychom je hned odsuzovali jako kriminálníky.


V severské zemi přitom již podobný program fungoval na menší škále, když ve městech Oslo a Bergen existovala pro uživatele drog právě léčebná alternativa. Poslední dostupné statistiky hovoří o tom, že v roce 2014 zemřelo v Norsku kvůli drogám 266 lidí, což na první pohled nemusí vypadat jako závratné číslo, ale nové reformy by ho měly ještě výrazněji snížit. Samozřejmě, pokud závislí uživatelé poruší podmínky léčebného programu, poputují do věznice, takže motivace pro ně existuje hned několikanásobná a Norové se už chystají na výlet do Portugalska, kde dekriminalizace drog funguje na podobném principu, jako by měla fungovat v Norsku.

Domů
Sdílet
Diskuse