Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2017 9:25
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Ryba, která vytváří sny. Po její konzumaci následuje 36 hodin halucinací jako při užití mnoha populárních drog

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nenápadná ryba stojí za halucinacemi jako z pekla.

Kdyby existovala legální cesta, jak zažít několik desítek hodin plných příjemných i strašidelných halucinací, množství lidí by ji zřejmě využilo. Látky jako LSD člověku dokáží zpříjemnit večer, avšak na naší planetě existuje na první pohled zdánlivě obyčejná ryba, která by v tvé hlavě mohla nadělat možná i větší neplechu než samotné drogy.

Její název zní očnatec obecný, ale ve světě ji nejčastěji znají pod pojmenováním halucinogenní ryba, protože po její konzumaci může člověk skončit v cizí galaxii. Arabský svět ji zná jako rybu, která vytváří sny, což je doslovný popis efektu této ryby s charakteristickými zlatými proužky po stranách svého těla, neboť její konzumace dokáže spustit klidně i 36hodinovou sérii halucinací.

Ryba, která vytváří sny. Po její konzumaci následuje 36 hodin halucinací jako při užití mnoha populárních drog
Zdroj: Brian Gratwicke

Malá ryba se měla díky svým psychedelickým účinkům používat už v dobách Římské říše, kde ji znali jako rekreační drogu, ale nejnověji zdokumentované případy pocházejí ještě z menšího výzkumu z roku 2006, kde se objevily případy dvou mužů. První muž měl zkušenost s halucinogenní rybou ještě v roce 1994, když si užíval dovolenou na pobřeží Středozemního moře ve Francii a na oběd si dopřál pečenou rybu.

O pár hodin později už zvracel, zatmívalo se mu pod očima a ochablo mu svalstvo, načež se rozhodl vyhledat lékařskou pomoc, jenže po nastoupení do auta se nemohl pohnout, protože všude kolem něj se objevovaly obrovští členovci a vřískající zvířata. Halucinace u muže trvaly přibližně 36 hodin a nakonec je v nemocnici úspěšně přečkal, avšak po skončení si nepamatoval téměř nic z toho, co za uplynulé dva dny zažil.

Druhý muž skončil o něco lépe, i když ve věku 90 let musel pořádně váhat nad tím, co se to s jeho myslí vlastně děje. Halucinogenní rybu si vychutnal v Saint Tropez a najednou se mu začali zjevovat vřískající lidé i agresivně pištící ptáci. Následující dva dny nemohl spát, protože zažíval noční můry jako z hororu a dokonce se dlouhou dobu nikomu ani nepřiznal. Myslel si, že ho zrazuje mysl a bál se, co bude následovat, ale halucinace nakonec po 36 hodinách ustaly.

Ryba, která vytváří sny. Po její konzumaci následuje 36 hodin halucinací jako při užití mnoha populárních drog
Zdroj: Big Think

Odborníci přitom stále přesně nevědí, co způsobuje toxicitu nenápadné rybičky, na kterou bys mohl narazit i při pobytu v známých a populárních letních destinacích. Fenomén známý jako ichthyoallyeinotoxismus, čili proniknutí toxinu z rybího těla do našeho organizmu a jeho ovlivňování, je nejčastěji připisován specifické stravě halucinogenních ryb. Konzumace konkrétního planktonu by měla vytvářet větší množství toxinu zejména v oblasti hlavy, takže existuje polemika o tom, zda člověk zažije halucinace i po konzumaci tělové části, nebo musí sníst výlučně hlavu.

Při každém snědení této konkrétní ryby dokonce nemusíš narazit na vedlejší účinky, protože míra toxinu v jejím těle dosahuje maxima na jaře, v létě a na podzim, ale halucinogenní účinky nejsou v žádném případě zaručeny. Nemusíš se proto strachovat, že by se Francouzská riviéra zanedlouho přeměnila na psychedelický ráj milovníků ryb, i když by zaručeně šlo o zajímavý pohled.

Domů
Sdílet
Diskuse