Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2018 9:58
Čas čtení 0:00
Radka T.

Co je cool v Severní Koreji? Uprchlík tvrdí, že od tužeb zbytku světa se to příliš neodlišuje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podle uprchlíka Paka jsou Severokorejci normální lidé. Touží po kráse i prestiži.

Izolovaná Severní Korea asi nikdy nepřestane lidi fascinovat, a proto vznikl unikátní projekt webu NK News. V rámci jeho rubriky se mohou zvědaví lidé ptát severokorejských uprchlíků na různé zajímavosti.

NK News je americká webová stránka se sídlem v Jižní Koreji. Na pravidelné bázi přináší informace o zemi pod režimem Kim Čong-una. Mezi zajímavé rubriky jednoznačně patří ta s názvem Zeptej se Severokorejce. Jak informuje Český rozhlas, na otázky v rubrice odpovídají uprchlíci, a tak mohou podat svobodné výpovědi.

Lidi zajímalo například to, zda je běžné jít v Severní Koreji na potrat nebo jaké byly první Vánoce ve svobodné zemi po útěku z přísného režimu. Tentokrát lidi zajímalo i to, co vlastně v Severní Koreji „letí“, zkrátka, co je cool, a po čem lidé touží. Na tuto otázku odpověděl PakI-sung, který aktuálně žije v Jižní Koreji. Jako teenagerovi se mu podařilo zachytit odtud televizní signál, a tak se rozhodl utéct.

Co je cool v Severní Koreji? Uprchlík tvrdí, že od tužeb zbytku světa se to příliš neodlišuje
Zdroj: flickr.com/stephan

Pak zdůrazňuje, že Severokorejci jsou úplně normální lidé a dávají si záležet i na kráse. Podle něj i do izolované země pronikají zahraniční videa či pašované věci z Číny. Není to proto tak, že by místní lidé neměli žádné představy o tom, jak to funguje „tam venku“, jak si často mnoho z nás o nich myslí. Obyvatelé KLDR sice dlouho potlačovali své touhy, ale dnes to už neplatí.

Inspiraci hledají lidé zejména na základě toho, co letí v Jižní Koreji, seriály odtud se k nim po čase dostanou. Na základě toho začnou například kadeřníci napodobovat moderní účesy a návrháři přizpůsobovat novým trendům svou tvorbu„Týden po odvysílání programu, nebo nejpozději měsíc, začnete na ulicích potkávat lidi oblečené a učesané jako v těch seriálech,“ tvrdí Pak.

Co je cool v Severní Koreji? Uprchlík tvrdí, že od tužeb zbytku světa se to příliš neodlišuje
Zdroj: Michal Huniewicz

Někdy však nositelé nových trendů riskují, ale to je v napodobování nijak nezastaví. Na druhou stranu se nosí i jedinečnost, cool je ten, kdo dokáže vyniknout v mase jednotvárnosti. „Pokud žijete v diktatuře a systému, kde se každý musí řídit striktními příkazy, tak to, že chcete vyčnívat, svým způsobem znamená, že individualita je jako bomba schopná zničit jednotvárnost,“ vysvětlil Pak.

Podle něj se to, zda je někdo cool, i v Severní Koreji - podobně jako v dalších zemích - měří podle peněz nebo nového telefonu. Pak totiž ještě zažil příchod severokorejského smartphonu. Mít ho znamenalo prestiž, podobně jako mít nejnovější technologické výdobytky u nás. To jen potvrzuje jeho slova, že smýšlení lidí žijících v KLDR se příliš neodlišuje od uvažování lidí v jiných zemích.

Domů
Sdílet
Diskuse