Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2018 22:11
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Praha byla zařazena do žebříčku 20 nejdražších měst Evropy. Nejvíce za bydlení zaplatíte v Londýně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Z pohledu ceny nájmů je Praha podle údajů zahraniční agentury jedním z 20 nejdražších měst Evropy.

Praha se zařadila mezi 20 evropských měst, kde člověka pronájem bytu přijde aktuálně nejdráže. Vyplývá to z nových výsledků britské agentura ECA International, která se již dlouhodobě zabývá výzkumy zaměřenými například na náklady za bydlení či kvalitu života a pravidelně přináší žebříčky, které porovnávají situaci v různých zemích. A v tom nejnovějším si posvítila právě na výši nájmů.

První místo již několikátý rok po sobě patří Londýnu, za kterým si stříbrnou a bronzovou příčku přerozdělila města Moskva a Curych. Pětici nejdražších měst Evropy pak uzavírá Ženeva a Istanbul. Vůbec nejvíce za bydlení v rámci celého světa byste pak zaplatili v Hong-Kongu. 

Praha byla zařazena do žebříčku 20 nejdražších měst Evropy. Nejvíce za bydlení zaplatíte v Londýně
Zdroj: pixabay.com/1552036

V žebříčku nejdražších evropských měst se dále objevují velkoměsta jako Paříž, Amsterdam či Stockholm. Posledních pět míst pak náleží Římu, Praze, která obsadila 17. místo, Basileji, Vídni a Varšavě. V porovnání s výsledky z předešlého roku je pak Praha právě tím městem, které z celé dvacítky poskočila o největší počet příček – celkem o třináct.

Podle Aleca Smithe, pracovníka agentury ECA International, v některých velkých městech střední a východní Evropy, jako je Praha či Varšava, v posledních letech výrazně posílila ekonomika. To nyní prý řadu mezinárodních společností motivuje k tomu, aby na těchto místech zakládaly či rozšiřovaly svůj byznys, což se pak může projevit právě na zvýšené poptávce po kvalitním bydlení.

Kompletní žebříček všech dvaceti evropských měst si můžete prohlédnout níže, pro bližší údaje o výzkumu se pak můžete vydat přímo na oficiální stránky agentury.

Město Umístění v roce 2018 Umístění v roce 2017
Londýn 1 1
Moskva 2 2
Curych 3 3
Ženeva 4 4
Istanbul 5 5
Kyjev 6 8
Paříž 7 6
Dublin 8 11
Amsterdam 9 10
Stockholm 10 7
Lucemburk 11 9
Kodaň 12 12
Petrohrad 13 13
Oslo 14 16
Haag 15 15
Řím 16 14
Praha 17 30
Basilej 18 18
Vídeň 19 17
Varšava 20 31
Domů
Sdílet
Diskuse