Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2018 v 16:21
Čas čtení 0:00
Radka T.

Mladé dobrodružce se muži vysmívali, aby raději dělala sendviče. Po dobytí jižního pólu jim poslala brilantní vzkaz

Uložit Uložené

Šikovná teenagerka zdolala po severním i jižní pól.

Mladičká Australanka Jade Hameister má jen 16 let, ale na svém kontě má ohromné úspěchy. Stala se totiž nejmladší dobyvatelkou jižního pólu. Již dříve přitom podnikla náročnou výpravu i na severní pól. To vše za mimořádně náročných podmínek, kdy musela vynaložit velké úsilí, aby si dokázala zachovat pozitivní přístup.

Jade ráda vyráží na náročné a dobrodružné trasy daleko za lidským komfortem už léta. Severní pól dobyla, když měla 14 let. Tehdy ušla 160kilometrů dlouhou trasu. Když měla 12 let, vystoupila na Mount Kosciuszko v Austrálii. Kromě toho má za sebou i zdolání více než 500kilometrové trasy v Grónsku. Dalšího úspěchu, ale i rekordu dosáhla letos v lednu, když se jí podařilo dobýt zmíněný jižní pól.

Z výpravy na jižním pólu se vrátila teprve nedávno. Za 37 dní urazila skoro 600 kilometrů na lyžích, přičemž za sebou táhla sáňky s 50kilovým nákladem. Cestu zvládla úplně sama, ačkoli z dálky na ni dával pozor otec i fotografický tým z National Geographic. Podle zkušeného průvodce Erica Phlipse šlo za 25 let, co se věnuje polárnímu vedení, o nejtěžší povětrnostní podmínky vůbec.

„Vítr a extrémní chlad byly neúprosné a brutální,“ popsala mladá Australanka. Přesto své snažení dokázala dotáhnout do úspěšného konce a pro některé „fanoušky“ si přichystala ještě jedno překvapení. Nedalo jí totiž nevzpomenout si na hloupé poznámky, když ještě v roce 2016 promluvila na konferenci TEDx. Na mladé dívky či ženy apelovala, aby se nebály bourat hranice stereotypu, ignorovaly společenské tlaky a nebály se dobrodružství. Na to však někteří muži v bezpečném prostředí internetového komentování zareagovali svérázným způsobem, když se jí vysmáli.

„Dobře zlato, můžeš si najít úspěšného manžela a udělat mu sendvič,“ napsal jeden z trolů. Jde přitom o výraz používaný za účelem výsměchu s tím, že žena by raději měla zůstat v kuchyni. Nyní však Jade nepřejícím vytřela zrak. Neodpustila si totiž možnost připravit tolik omílaný sendvič a vyfotit se s ním na jižním pólu. „Teď lyžujte 37 dní a 600 kilometrů na jižní pól a můžete ho sníst,“ připsala k fotce brilantní odpověď mladá dívka.

Domů
Sdílet
Diskuse