Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2018 17:31
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Nedopalky v ulicích by mohly sbírat vycvičené vrány. Nizozemský startup nabízí netradiční řešení úklidu měst

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE STARTUP
Uložit Uložené

Vrána s nedopalkem cigarety v zobáku? Brzy možná už nic neobvyklého.

Vrána k vráně sedá. Nově i s nedopalkem v zobáku. Tak bychom možná v budoucnosti mohli transformovat známé rčení do aktuální podoby. Nizozemský startup Crowded cities totiž hodlá známého černého opeřence využít ke svému projektu uklízení ulic měst od špačků. Těch cigaretových.

Nedopalky v ulicích by mohly sbírat vycvičené vrány. Nizozemský startup nabízí netradiční řešení úklidu měst
Zdroj: pexels.com

Ulice podestlané zbytky z vykouřených cigaret nejsou pro obyvatele větších či menších měst nijak neobvyklým obrázkem. Ostatně problematika odhazování cigaretových nedopalků se týká nejenom městského prostředí, ale také například parků, pláží, vyhlídek nebo dokonce i hřišť. Někteří kuřáci bývají zkrátka vůči svému prostředí zcela lhostejní a kde jejich špaček skončí, zkrátka neřeší.

Cvičené vrány by měly zaneřáděným ulicím ulevit. K tomu jim bude sloužit speciálně upravená ptačí budka, jejíž součástí bude jakýsi filtr. Toto zařízení bude schopno rozpoznat, zda se jej vrána nepokouší podvést a do budky přinesla cigaretový nedopalek. Pokud tomu tak opravdu bude, budka vydá vráně zaslouženou odměnu v podobě oblíbené pochoutky. Vrána by tak měla brzy princip krmítka pochopit a neustále se pro potravu vracet.

Doporučeno
Jak si rozjet startup? Inspiruj se mladými Slováky, kteří vytvořili aplikaci na plánování volného času Jak si rozjet startup? Inspiruj se mladými Slováky, kteří vytvořili aplikaci na plánování volného času 5. února 2024 16:41

Celý systém tedy vypadá opravdu jednoduše a je zřejmé, že se nechal inspirovat vynálezcem Joshuou Kleinem, který vrány v minulosti využíval například ke sběru zapomenutých mincí na ulici. Ty jsou známé svou inteligencí a vynalézavostí. K vycvičení jsou tedy zcela jistě vhodným kandidátem. Otázkou zůstává, nakolik je takové řešení etické a do budoucna také funkční.

Nedopalky v ulicích by mohly sbírat vycvičené vrány. Nizozemský startup nabízí netradiční řešení úklidu měst
Zdroj: pexels.com

Nebylo by přeci jen jednodušší učit kuřáky nepohazovat své nedopalky po zemi nebo poskytnout ulicím více popelníků, odpadkových košů a lidí, kteří budou nedopalky i nadále sbírat, než cvičit celá hejna ptáků k uklízení toho, co jsme si my, lidé, ušpinili? Nezbývá než doufat, že takový a podobné nápady případně alespoň na problematiku cigaretových nedopalků poházených po zemi opět upozorní.

Domů
Sdílet
Diskuse