Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2018 v 17:31
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Nedopalky v ulicích by mohly sbírat vycvičené vrány. Nizozemský startup nabízí netradiční řešení úklidu měst

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE STARTUP
Uložit Uložené

Vrána s nedopalkem cigarety v zobáku? Brzy možná už nic neobvyklého.

Vrána k vráně sedá. Nově i s nedopalkem v zobáku. Tak bychom možná v budoucnosti mohli transformovat známé rčení do aktuální podoby. Nizozemský startup Crowded cities totiž hodlá známého černého opeřence využít ke svému projektu uklízení ulic měst od špačků. Těch cigaretových.

Nedopalky v ulicích by mohly sbírat vycvičené vrány. Nizozemský startup nabízí netradiční řešení úklidu měst
Zdroj: pexels.com

Ulice podestlané zbytky z vykouřených cigaret nejsou pro obyvatele větších či menších měst nijak neobvyklým obrázkem. Ostatně problematika odhazování cigaretových nedopalků se týká nejenom městského prostředí, ale také například parků, pláží, vyhlídek nebo dokonce i hřišť. Někteří kuřáci bývají zkrátka vůči svému prostředí zcela lhostejní a kde jejich špaček skončí, zkrátka neřeší.

Cvičené vrány by měly zaneřáděným ulicím ulevit. K tomu jim bude sloužit speciálně upravená ptačí budka, jejíž součástí bude jakýsi filtr. Toto zařízení bude schopno rozpoznat, zda se jej vrána nepokouší podvést a do budky přinesla cigaretový nedopalek. Pokud tomu tak opravdu bude, budka vydá vráně zaslouženou odměnu v podobě oblíbené pochoutky. Vrána by tak měla brzy princip krmítka pochopit a neustále se pro potravu vracet.

Doporučeno
Olympijský medailista sjížděl v Praze schody na kajaku. Důvodem je závazek českého pivovaru Olympijský medailista sjížděl v Praze schody na kajaku. Důvodem je závazek českého pivovaru 20. června 2024 v 10:00

Celý systém tedy vypadá opravdu jednoduše a je zřejmé, že se nechal inspirovat vynálezcem Joshuou Kleinem, který vrány v minulosti využíval například ke sběru zapomenutých mincí na ulici. Ty jsou známé svou inteligencí a vynalézavostí. K vycvičení jsou tedy zcela jistě vhodným kandidátem. Otázkou zůstává, nakolik je takové řešení etické a do budoucna také funkční.

Nedopalky v ulicích by mohly sbírat vycvičené vrány. Nizozemský startup nabízí netradiční řešení úklidu měst
Zdroj: pexels.com

Nebylo by přeci jen jednodušší učit kuřáky nepohazovat své nedopalky po zemi nebo poskytnout ulicím více popelníků, odpadkových košů a lidí, kteří budou nedopalky i nadále sbírat, než cvičit celá hejna ptáků k uklízení toho, co jsme si my, lidé, ušpinili? Nezbývá než doufat, že takový a podobné nápady případně alespoň na problematiku cigaretových nedopalků poházených po zemi opět upozorní.

Domů
Sdílet
Diskuse