Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2018 11:02
Čas čtení 0:00
Radka T.

Nejnebezpečnější sporty zimní olympiády: Vysoká rychlost i létání ve vzduchu jsou rizikovou kombinací

SPORT GOLF
Uložit Uložené

V zimě se může pod zranění podepsat více faktorů.

Když se lyžařka Elizabeth Swaney reprezentující Maďarsko ukázala na letošní olympiádě v Pchjongčangu, mnohé to šokovalo. V disciplíně halfpipe (mimochodem, také poměrně nebezpečném sportu) se soutěžící prezentují na U-rampě náročnými kousky či triky, ale Liz se jen vozila ze strany na stranu.

Ve skutečnosti se sotva na lyžích udrží a účastí na olympiádě si díky předešlým mírným kritériím splnila svůj sen. A přestože nepředvedla nic světoborného, aspoň si náročnými kousky nepřivodila žádné zranění. Na rozdíl od japonského snowboardisty. Juto Tocuka totiž zažil na U-rampě ošklivý pád a byl převezen do nemocnice.

Teprve 16letý snowboardista Tocuka během finále U-rampy nešťastně upadl. Není divu, snowboarding se řadí mezi jedny z nejnebezpečnějších zimních sportů. Kvůli nim sportovci mimořádně riskují. I letošní olympiáda kvůli různým zraněním dokázala, že zimní sporty představují na významných hrách velké riziko.

Podle deníku Guardian by se dal obraz o nejnebezpečnějších sportech olympiády vytvořit díky událostem z předešlých her. Ukazuje se, že nebezpečné jsou obzvláště sporty, kde se kombinuje šílená rychlost a vysoké skoky či triky ve vzduchu. Negativní světlo padá zejména na snowboarding a akrobatické lyžování. Oba sporty si na předešlých olympiádách vyžádaly vysokou míru zranění. Nebezpečné dokáží být i boby a sáňky, špatné okolnosti mohou způsobit dokonce smrt.

Doporučeno
Skaut, učitel a ochránce dětí Fredy Hirsch. Ke sportu a poznání je vedl i v Terezíně a Osvětimi Skaut, učitel a ochránce dětí Fredy Hirsch. Ke sportu a poznání je vedl i v Terezíně a Osvětimi 12. února 2021 9:34

V roce 2010 poznamenala olympiádu ve Vancouveru tragická událost. Před jejím zahájením se během jízdy zabil gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili, který havaroval krátce před začátkem her. Ve vysoké rychlosti vyletěl z trati a narazil do sloupu. Nešťastná shoda okolností a jak se říkalo - i jezdecké chyby, ho stály život.

Nejsou to však jen samotné sporty či disciplíny, ale i jiné faktory, které mohou zvýšit počet zranění. Vliv na to může mít i špatné počasí, nakonec, své vrtochy ukázalo i během aktuální olympiády v Jižní Koreji. Slopestyle žen se spolu s akrobatickým lyžováním či například moguls - jízdě na terénních nerovnostech, podepsali pod nejvyšší procento zraněných sportovců před čtyřmi lety v Soči. Zdravotnický personál hlásil 391 zranění mezi sportovci.

Co se týče rizikových sportů, na opačném konci stojí curling, kde se hráči snaží dopravit curlingové kameny do vyznačeného prostoru. Sportovcw, kteří se věnují curlingu, nejčastěji trápí bolesti či napětí ramen, spodní části zad či stehen. Poměrně bezpečnými sporty jsou i běh na lyžích či biatlon.

A proč jsou vlastně zimní olympijské hry nebezpečnější než ty letní? Podle doktora Willema Meeuwisseho je jednou z nejpozoruhodnějších věcí to, že na zimních hrách jsou vidět odlišné modely zranění než na letních. Je třeba si také uvědomit, že sportovci mají při zimních olympijských sportech tendenci být rychlejší a častěji se také nacházejí ve vzduchu. To však může znamenat i riziko vážnějších zranění.

Domů
Sdílet
Diskuse