Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2018 16:27
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Pražská šunka se po letech konečně dostala na seznam evropských specialit

GASTRO
Uložit Uložené

Česká pochoutka se oficiálně stává evropskou specialitou. Ve všech členských státech se bude muset vyrábět jen přesně podle našeho receptu a technologie výroby.

Trvalo to šest let, ale nakonec se to přece jen podařilo. Evropská komise po zdlouhavém projednávání schválila žádost o zapsání Pražské šunky na seznam Zaručených tradičních specialit. Uzenina s tímto názvem, včetně všech jejích dalších jazykových variant, se bude nově moci ve všech členských státech připravovat pouze podle přesně stanovené receptury.

Podle českého ministerstva zemědělství bylo jedním z cílů při vyjednávání zajistit zachování postupu tradiční výroby, který se mezi zdejšími uzenáři využívá už po celá desetiletí. Zákazníci si tak při nákupu této vysoce jakostní šunky budou moci odteď všimnout žluto-modrého loga, podle kterého zjistí, že výrobek se nachází v zmíněném rejstříku Zaručených tradičních specialit.

Ilustrační obrázek

Pražská šunka se po letech konečně dostala na seznam evropských specialit
Zdroj: flickr.com/Steven Lilley

„Jako Pražská šunka se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, který má původ v České republice, zejména v Praze. V ČR se název tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu,“ píše ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě.

Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU se dělí na tři různé varianty. Jednou z nich je Pražská šunka na kosti, která se vyznačuje zejména specifickým výběrem a opracováním základní suroviny. Tou další je Pražská šunky bez kosti, tedy zauzená šunka nejvyšší jakosti, jejímž rozpoznávacím rysem je dekorativní povrchové krytí. Třetí a poslední variantou je pak Pražská šunka – konzerva, pro kterou je typický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem.

Jak text dále zmiňuje, dosud měla Česká republika společně se Slovenskem celkem čtyři zaručené speciality, a to Spišské párky, Tradiční špekáčky, Liptovský salám a Tradiční lovecký salám.

Domů
Sdílet
Diskuse