Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2018 23:24
Čas čtení 0:00
Marek R.

Praha je sedmým nejbohatším regionem Evropské unie. Bratislavský kraj se nachází o příčku výše

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Žebříček ovládly zejména německé regiony, ty nejchudší naopak najdeme v Bulharsku či Rumunsku.

Statistický úřad Evropského společenství, nebo tedy zkráceně Eurostat, má hlavně za úkol poskytovat Evropské unii vysoce kvalitní statistický informační servis. Používá jednotná pravidla na shromažďování všech statistických údajů z národních statistických institutů každého z 28 členských států Unie. Po shromáždění údajů v požadované formě následuje jejich konsolidace a harmonizace přihlédnutím na specifika každé země, a tak mohou být dané údaje použity globálně nebo komparativně.

Poslední den letošního února byl zveřejněn dokument, který se zabývá nejbohatšími regiony Evropské unie podle HDP na obyvatele za kalendářní rok 2016 a jak jsme se z něj dozvěděli, nejbohatší regiony najdeme jak v České republice, tak i na Slovensku.

Praha je sedmým nejbohatším regionem Evropské unie. Bratislavský kraj se nachází o příčku výše
Zdroj: Eurostat

Na sedmém místě se totiž umístila Praha, která má HDP v přepočtu na obyvatele na úrovni 182 procent unijního průměru. Špatně na tom nejsou ani naši slovenští sousedé, protože Bratislavský kraj se umístil hned před Prahou, tedy na šestém místě. Jeho HDP v přepočtu na obyvatele bylo v roce 2016 na úrovni 184 procent unijního průměru.

Žebříček zcela suverénně ovládla část Londýna Inner London - West, vysoké příčky obsadily také německé regiony, mezi ty nejchudší pak patří hlavně části Bulharska, Rumunska či dokonce Maďarska. Celkem bylo srovnáváno 276 územních jednotek.

Domů
Sdílet
Diskuse