Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2018 9:05
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Alicia Vikander je lepší Lara Croft než Angelina Jolie. Tomb Raider jako film však videoherní kletbu v kinech nezlomil (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Roar Uthaug natočil fungující dobrodružný film s množstvím chybiček, které brání tomu, abyste si ho naplno užívali.

Tomb Raider se vrací do kin a po kdejaké sérii s Angelinou Jolie přichází na řadu oscarová Alicia Vikander. Hned vám mohu prozradit, že jako Lara Croft je lepší. Zasloužila by si však lepší film. Režisér Roar Uthaug (Ledová smrt, Vlna) nám není moc známý, ale dá se očekávat, že po Tomb Raiderovi v Hollywoodu ještě pobude.

A to i díky tomu, že film jako takový funguje a zdá se, že si na sebe vydělá, ale nepředbíhejme. Nový příběh archeoložky Lary Croft začíná 7 let po zmizení jejího otce. Odmítá žít z jeho peněz a odmítá si přiznat, že je mrtvý.

Vydělává si jako kurýrka na kole, kdy se mi film paradoxně líbil asi nejvíce. Z Lary se Croft stane v momentě, kdy objeví tajnou zprávu svého otce a rozhodne se jít po jeho stopách k japonským ostrovům za bájnou Himiko.

Alicia Vikander je lepší Lara Croft než Angelina Jolie. Tomb Raider jako film však videoherní kletbu v kinech nezlomil (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

Že vám to to jméno něco říká? Nuže, stejně jako mnoho jiného, i Himiko je známá zejména fanouškům znovu zavedené herní série, která se již toto září dočká 3. části. Roar Uthaug si asi pomyslel, že hráči, kterým vadí filmy podle videoher, se musí na jeho film dívat jinak.

Většina si stěžuje, že z her je v daných snímcích příliš málo, a tak to Uthaug vzal z opačného konce a rozhodl se, že se nejvíce zavděčí fanouškům her.

A to tak, že vykrádá některé akční pasáže a dějové linky, nemluvě o tom, že přetočil i mnohé scény a maličkosti, jako například druh zranění a také místo, kde se Lara zraní. Ve filmu mi právě nejvíce vadil fakt, že hry nebyly pouhou inspirací, ale zdrojem, ze kterého Uthaug kradl pro svůj hollywoodský debut celé scény.

Pokud jste tedy hry hráli, dění na plátně vám bude až příliš povědomé a nebudete si moci film naplno užívat. Téměř nic vás v něm totiž nepřekvapí. Akční scény s letadlem, v proudu řeky, v bouři na moři a při následném potopení lodi vám budou velmi povědomé, bohužel to zdaleka není vše, co režisér vykradl z her.

Alicia Vikander je lepší Lara Croft než Angelina Jolie. Tomb Raider jako film však videoherní kletbu v kinech nezlomil (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

Stejná je i dějová linka kolem „pokladu“ a tedy bájné Himiko, kterou se vydala hledat zločinecká organizace Trinity, Richard Croft a následně i jeho dcera.

Režisér si nedal ani tolik námahy, aby změnil závěrečný twist se „skutečným“ záporákem, který nebyl překvapivý ani v hrách. Když však už od začátku víte, která bije, jako diváka vás to nepotěší.

Naštěstí pro Uthauga je to jen jedno ze tří vyloženě silných negativ. I když jsou scény a dějové linky vykradeny, v rámci filmu fungují. Pro diváky bez herních zkušeností budou dostatečně adrenalinové a zábavné. Jejich výstavba je promyšlená a Lara prožívá dobrodružství a eskapády, které jsem jí byl ochoten uvěřit.

Není to až tak nereálné a filmaři se vše snaží držet při zemi, jak při akčních scénách, tak i při nadpřirozených úkazech či síle samotné Himiko.

Lara nakonec teprve začíná a velkým soupeřem je pro ni i prostředí jako takové. Problémem je, že se nedočkáme ničeho originálního, ničeho odvážného či nového, co bychom v žánru neviděli už stokrát.

Alicia Vikander je lepší Lara Croft než Angelina Jolie. Tomb Raider jako film však videoherní kletbu v kinech nezlomil (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

Tomb Raider je řemeslně zvládnutým filmem (až na pár maličkostí, jako místy příliš viditelné CGI). O tom není pochyb. Skřípe to však v momentě, kdy od něj očekáváte něco víc, protože to nepřijde.

Nepotěšil mě ani záporák (jeho jméno jsem zapomněl, protože odezní asi jednou a i tak je nepodstatné). Toho ztvárnil skvělý Walton Goggins, který zde však bohužel nemá co hrát. Jeho motivace jsou dostačující a je uvěřitelný, ale také mu chybí více bystrosti a něco, čím by zaujal. Beze zbraně byste si ho spletli s třetiřadým terčem pro Lařiny šípy, a jinak vlastně nepůsobí ani se zbraní.

Režisérovi se sice podařilo natočit jednu skutečně napínavou scénu, kde z něj jde strach, to je však tak vše, čím záporák zaujme. Sledování mi kazily i logické nesmysly. Výrazně to pocítíte asi tak třikrát, přičemž většinou jde o chvíle, kdy může Lara jednoduše a bez povšimnutí hlavního záporáka zabít a celé to skončit.

Smysl nedává ani pár dalších scenáristických rozhodnutí o činech některých postav, ale pokud si jich nevšimnete v kině sami, je zbytečné vás na ně nasměrovat a ukazovat jen negativnější stránky filmu.

Alicia Vikander je lepší Lara Croft než Angelina Jolie. Tomb Raider jako film však videoherní kletbu v kinech nezlomil (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

Proč tedy nový Tomb Raider nedostane opravdu špatné hodnocení? V první řadě proto, že to vůbec není špatný film. Právě naopak. Nebudete se nudit, jen si párkrát otráveně odfrknete, avšak stále se budete bavit. Akční scény jsou natočeny bezchybně, akorát v nich chybí něco víc, co by zajistilo alespoň jeden „wow“ moment.

Možná by se i dostavil, kdybych celou dobu nevěděl, co se v dané scéně bude dít dál. Rozhodnutí tvůrců vykrást herní scény prostě nebereme a zasloužilo se to o to, že jsem si film nemohl vychutnat.

Pro ty ostatní však může jít o pohodlné dobrodružné dílo se skvělou Alicií Vikander, které to jak Laře sekne. Tomb Raider se drží při zemi, představuje atraktivní hrdinku a ukazuje, že dokáže zabavit nejen tehdy, když Lara drží luk, ale to prostě nestačí. Z kina jsem však neodcházel zklamaný.

Po těch trailerech jsme všichni v redakci čekali větší průšvih, ale obecně jsme snad všichni spokojeni. Doufáme, že si na sebe film vydělá a dvojka padne k nohám zkušenějších tvůrců.

Alicia Vikander je lepší Lara Croft než Angelina Jolie. Tomb Raider jako film však videoherní kletbu v kinech nezlomil (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

Tato Lara v podání Alicie si to nepochybně zaslouží a my se na to budeme těšit. 6,5/10. Pokud jste nehráli hry (tím pádem se nebudete dívat na řadu vykradených scén a maličkostí), klidně si půl bodíku na konečných 7/10 přihoďte. V konečném důsledku je nový Tomb Raider dobrý. Sice nic víc, ale uražení nebudete a v kině se zabavíte.

PS: Alicia sice nemá sexappeal Angeliny Jolie, ale jako Lara vypadá skutečně úžasně. Akorát je pravda, že stejně jako Gal Gadot před rolí Wonder Woman, i ona vypadá trošku vyzáblé.

Proráží to však krásnou tvářičkou, charismatem, sympatiemi a sebevědomým projevem. Tato verze Lary však vůbec nepracuje se sexy motivy, což mi nakonec vůbec nevadilo a stejně tak by to při hodnocení filmu nemělo překážet ani vám

PS2: Odpouštíme i malé „tomb raidingu“, jelikož Lara teprve začíná. Tak snad příště

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse