Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. března 2018 20:54
Čas čtení 0:00
Sona O.

Za závislostí na drogách se skrývá biologický labyrint. Co všechno ovlivňují návykové látky v těle a jaký mají dopad mozek?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tento stav je doprovázen řadou biologických a chemických procesů v lidském těle, které jsou podmíněny užitím návykových látek. Proč tedy není snadné skončit? Odpověď se skrývá v mozku.

Lidské tělo je obrovskou spletí nervových zakončení, přes které vysílá signály přímo do mozku. Náš mozek však nezpracovává pouze informace týkající se základních biologických potřeb, jsme mnohem sofistikovanější bytosti a uvnitř našeho organizmu probíhají procesy daleko komplikovanější, než si dokážeme představit.

Jak vlastně pracuje mozek?

Mozek slouží jako centrum nervové soustavy, skládá se z miliard neuronů, které mu zprostředkovávají signály o našem okolí i o celém těle, ty pak mozek zpracovává. Neurony mezi sebou komunikují přes takzvané „synapse“, ty označují místo styku mezi neuronem a neuronem nebo neuronem a jinou buňkou. Nervová zakončení, která se nacházejí na synapsi, pak uvolňují takzvané neurotransmitery.

Brain

Neurotransmitery spolu s hormony mohou téměř za všechny naše subjektivní pocity, nálady a vjemy. A právě ony hrají klíčovou roli při vzniku závislostí. Doposud bylo objeveno 100 různých chemických látek, které v těle slouží jako tzv. nositelé biochemických zpráv. Ovlivňují vše od pocitů hladu, žízně a únavy až po pocity lásky, touhy či hluboké deprese. Mezi nejznámější patří noradrenalin, dopamin, serotonin, endorfin, glutamát a GABA. Všechny tyto látky se v těle vylučují přirozeně jako reakce na okolí nebo na vnitřní stav.

Dopamin, serotonin a GABA jsou 3 neurotransmitery, které se nejčastěji vylučují při užití drogy.

Proč může být jejich účinek tak příjemný?

Je to spojeno s tím, že dopamin má za úkol nás motivovat. Díky němu se cítíme aktivní, chceme pracovat, těšíme se na odměnu, kterou za práci dostaneme. Jsme sebevědomí, soustředění a dokážeme udržet vysoké tempo.

Když konečně přijde vytoužená odměna, na řadu přichází serotonin. Tento neurotransmiter přináší pocity štěstí a celkové pohody.

Za závislostí na drogách se skrývá biologický labyrint. Co všechno ovlivňují návykové látky v těle a jaký mají dopad mozek?
Zdroj: pexels.com

GABA je anglická zkratka pro kyselinu gama-aminomáselnou. GABA je spojována se stavem vnitřní pohody a relaxace. Pokud tato chemická látka v organismu pracuje správně, zabraňuje vzniku zbytečných úzkostí, strachů, fobií. Pomáhá nám odreagovat se, vypnout, uvolnit se. Spojuje se i se svalovým napětím.

Co se děje v těle po požití drogy?

Při nedostatku či naopak přebytku neurotransmiterů vznikají různá psychická onemocnění. Pokud si člověk zvykne na zvýšenou dávku určitých biochemických nositelů, nedokáže už bez nich fungovat. Užívání návykových látek stimuluje neurotransmitery v těle. Vede k jejich celkové disbalanci. V organismu jsou po užití drogy tyto látky vylučované uměle, a proto je tělo už v reálných situacích není schopno produkovat. To je důvod, proč se lidé závislí na omamných látkách jeví často apaticky, depresivně, nemají zájem o okolí a nakopnout je dokáže pouze další dávka.

Za závislostí na drogách se skrývá biologický labyrint. Co všechno ovlivňují návykové látky v těle a jaký mají dopad mozek?
Zdroj: pexels.com

Jak drogy působí?

Dopamin se nejčastěji spojuje s drogami jako kokain, heroin, metamfetaminalkohol. Při užívání alkoholu dochází také k vylučování tvz. hormonu štěstí, serotoninu, který tělo produkuje i při kouření marihuany, užívání psychadelik a opiátů. Dopamin a serotonin jsou na sebe navzájem silně navázány. Většina látek, které působí na jeden z neurotransmiterů, stejně působí i na druhý. Při nedostatku serotoninu automaticky vzniká i nedostatek dopaminu a naopak.

GABA je specifická skupina. Lidé závislí na barbiturátech nejčastěji pociťují problémy spojené s touto aminokyselinou. Mezi barbituráty patří léky na úzkostné poruchy a tabletky na spaní, léky na tlumení bolesti. Inhibitory GABA jsou také léčiva na bázi benzodiazepinu jako diazepam, valium, xanax či lorazepam. Ačkoli většinou nejde o ilegální látky, dají se sehnat pouze na lékařský předpis, lékař je může pacientům doporučit pokud trpí úzkostí, nespavostí, chronickými bolestmi nebo nějakým typem záchvatového onemocnění (epilepsie).

Za závislostí na drogách se skrývá biologický labyrint. Co všechno ovlivňují návykové látky v těle a jaký mají dopad mozek?
Zdroj: pexels.com

Co se děje v těle člověka, který přestane užívat návykovou látku?

V první řadě je jeho tělo zvyklé na mnohem větší dávky určitého neurotransmiteru než běžný člověk. Pokud svému organismu toto množství odepře, utrpí vážný šok. Přijdou první známky deprese, úzkosti, ve vážných případech se dostaví halucinace, způsobené rozházenými hladinami dopaminu a seretoninu.

Největším problémem pak nastává faktem, že tělo závislého jedince není schopno produkovat takové chemické látky samo. Zdravý člověk se dokáže radovat například z toho, že ho šéf v práci pochválil, že se mu podařilo dokončit náročný projekt, nebo že dosáhl dlouho vytyčeného cíle. Organismus závislých tyto chemické látky nedokáže produkovat přirozenou cestou. Potřebuje další dávku, aby opět mohl cítit radost a štěstí.

Každý člověk má přirozeně jinou schopnost vylučovat určité neurotransmitery. Je to dáno geneticky a dá se jen těžko vědomě ovlivnit. V běžném životě se neustále dostáváme do situací, ve kterých náš organismus tyto chemické látky produkuje. Pokud víš, že máš např. nedostatek serotoninu, nemusíš to hned řešit umělou cestou. Někdy stačí pouze vyhledat činnosti, při kterých se z těla uvolňuje hormon štěstí samovolně. Patří sem například cvičení, sex, pomáhá i správná strava, dostatek slunce a vitamínu B6 či D. Pro bývalé narkomany a alkoholiky je to však mnohem obtížnější. Trvá jim dlouho, než opět nakopnou své tělo k vylučování důležitých látek.

Za závislostí na drogách se skrývá biologický labyrint. Co všechno ovlivňují návykové látky v těle a jaký mají dopad mozek?
Zdroj: pexels.com

Za psychickými poruchami často stojí právě nedostatečné a nepravidelné vylučování neurotransmiterů

V těle je jich buď příliš mnoho nebo příliš málo, nebo se vylučují v nesprávném čase, v nejhorším všechno najednou. Proto jsou jedinci, kteří užívají drogy náchylnější na vznik různých duševních poruch. Takže pokud ti někdo řekne, že z trávy dostaneš schizofrenii, není to úplný blud. Samozřejmě, velkou roli hraje DNA.

Dá se vůbec zvítězit nad závislostí?

Ano, dá! Pokud jde o vážnou formu, většinou jsou na navrácení chemické rovnováhy v těle použity léky jako antidepresiva a antipsychotika. V mírnějších případech se doporučuje „pouze“ terapie, cvičení a celkově zdravý životní styl.

Závislost bys určitě neměl považovat za projev slabosti nebo zbabělosti. Někteří lidé mají přirozeně sníženou schopnost vylučovat serotonin a dopamin a potřebují si tyto látky doplňovat více než zdraví jedinci. Nejlepší volbou jsou samozřejmě zdravá strava a cvičení, ale ne každý žije v dostatečně podnětném a aktivním prostředí.

Je také vědecky dokázáno, že děti, které byly od útlého věku léčeny na psychické poruchy jako například ADHD, mají větší sklon k závislostem. Způsobuje to fakt, že jejich tělo si už od časného věku navyklo na umělé inhibitory neurotransmiterů (v případě ADHD umělé inhibitory dopaminu) a v dospělosti mají větší problém s jejich přirozeným vylučováním.

Za závislostí na drogách se skrývá biologický labyrint. Co všechno ovlivňují návykové látky v těle a jaký mají dopad mozek?
Zdroj: pexels.com

Děti narozené alkoholikům a drogově závislým se často rodí s vrozenými vadami. Jednou z nich je například i fatální alkoholový syndrom.

Společnost a lidé, se kterými se setkáváme, na nás vyvíjejí obrovský tlak a ovlivňují naše chování více, než jsme ochotni si připustit. Závislosti nevznikají jen tak z čistého nebe, jsou spojeny s vážnými duševními a biologickými procesy, nad kterými není vždy snadné najít tu správnou kontrolu.

Domů
Sdílet
Diskuse