Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2018 17:24
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Agent A-54 pracoval za druhé světové války jako špion pro Československou i nacistickou rozvědku. Dlouhá léta obelhával obě strany

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Milovník žen a tučného konta za svou dvojitou hru nakonec zaplatil životem.

V podvečer 21. března 1942 byl při přestřelce s příslušníky gestapa zastřelen hrdina protiválečného odboje Václav Morávek. Byl nejmladším členem odbojové trojice Mašín, Balabán, Morávek, která byla nazývána Tři králové. Společně sbírali cenné informace o dění v Protektorátu, které následně posílali do Londýna.

Odbojovou činnost prováděli ale i v Československu. Podíleli se na záškodnických akcích a roznášení ilegálního tisku. Václav Morávek z trojice hrdinů vydržel mimo dosah gestapa nejdéle. Osudnou se mu stala známost s mužem jménem Paul Thümmel. Nebyl však jedinou osobou, která zaplatila za důvěru vkládanou do tohoto muže.

Paul Thümmel se narodil 15. ledna 1902 v Sasku, v Neuhausenu. Jeho mládí nenapovídalo tomu, že se v budoucnu stane důležitou osobností, která bude přímo ovlivňovat dění druhé světové války. Vyučil se pekařem a cukrářem a vypadalo to, že se tomuto řemeslu hodlá věnovat i po zbytek života.

Václav Morávek (8. srpna 1904–21. března 1942)

Agent A-54 pracoval za druhé světové války jako špion pro Československou i nacistickou rozvědku. Dlouhá léta obelhával obě strany
Zdroj: wikipedia.org/neznámý

V roce 1927 se však v jeho životě odehrál zvrat. Jako příznivce stoupající hvězdy nacistické strany spolu s dalšími přáteli založil místní buňku NSDAP. Brzy po nástupu nacistů k moci v roce 1933 nadobro ukončil svoji pekařskou kariéru a nastoupil na plný úvazek do řad tajné služby Abwehr

Thümmel v té době také zabavil vilu židovského továrníka. Posléze získal čestný zlatý odznak NSDAP číslo 61 574, což byla výsada určená pouze zasloužilým nacistům.

Jenže Paul měl o životě jiné představy než jeho ideologií posedlí druhové. Ve vzestupu nacistické strany cítil především potenciál k vlastnímu obohacení. A aby toho nebylo málo, přibližně ve stejné době, v níž nastoupil do služeb Abwehru, začal pracovat také pro československou rozvědku.

Používal krycí jméno Medvěd a vytvářel síť spolupracovníků mezi pašeráky pohybujícími se podél československých hranic s Německem. Důležitý zdroj informací pro něj představovali i zaměstnanci různých turistických chat z řad sudetských Němců.

Agent A-54 pracoval za druhé světové války jako špion pro Československou i nacistickou rozvědku. Dlouhá léta obelhával obě strany
Zdroj: wikipedia.org/neznámý

Jeho motivace byla čistě finanční. Vedl velmi nákladný život, měl slabost pro ženy a potřeboval veliký tok financí, který mu dvoustranná špionáž zajišťovala.

Slabost pro opačné pohlaví byla agentovým charakteristickým znamením. Jeho manželství z roku 1933 brzy zkrachovalo a v říjnu 1936 následoval druhý sňatek. Mimoto ovšem střídal jednu milenku za druhou a měl rád i dobré jídlo a pití. Peníze tedy skutečně potřeboval.

Od roku 1939 se Thümmel přestěhoval do Prahy. Po vyhlášení protektorátu začal úřadovat v pražském sídle Abwehru, konkrétně v oddělení kontrašpionáže. To už však měl rozehranou svoji hru na dvě strany.

Měl se podílet na potlačování československé špionáže, místo toho ale s předstihem varoval československou rozvědku v čele s plukovníkem Františkem Moravcem před okupací zbytku Československa. Nebýt této informace, řada československých agentů by přišla o život. Takto stihli v předvečer okupace odletět do Londýna.

Chcete-li argumentovat, že Paul Thümmel přeci jen nějaké svědomí tedy měl, jste na omylu. I z předání této informace totiž sám profitoval. Českoslovenští zpravodajci totiž před úprkem do zahraničí zničili veškeré kompromitující složky, které nemohli vzít s sebou.

Thümmel na setkání s agenty československé rozvědky

Agent A-54 pracoval za druhé světové války jako špion pro Československou i nacistickou rozvědku. Dlouhá léta obelhával obě strany
Zdroj: wikipedia.org/neznámý

Mezi nimi písemný závazek o spolupráci s Paulem Thümmelem z roku 1937. Dvojitý agent si tím získal naprostou důvěru československého exilu, a tak není divu, že jej plukovník František Moravec dlouhá léta považoval za svého nejlepšího špiona. 

A spolupráce s ním se skutečně v řadě záležitostí vyplácela. Thümmel předal celou řadu cenných zpráv ohledně obsazení Polska, útoku na Sovětský svaz či příprav německé rakety V1. Československá rozvědka byla díky němu první, která mohla z potvrzeného zdroje informovat, že se v roce 1940 neuskuteční plánovaná německá invaze do Británie

Paul Thümmel neboli Agent A-54, Karl, Jochen, Breitner, Voral, Franta, René, Dr. Holm, Dr. Steinberg, Eva, Bär, Raab, Wedel či František využíval toho, že jako vysoký důstojník mohl cestovat do zahraničí. Zde tak pod rouškou mnoha příležitostí mohl udržovat tajné kontakty s československými agenty.

Kvůli vidině vlastního obohacení neváhal riskovat více a tajné zprávy předával také v Protektorátu, konkrétně Václavu Morávkovi. Ten vyzvedával Thümmelovy zprávy z úkrytu za jednou z náhrobních desek vojenského hřbitova na Pohořelci.

Během války tak rozehrál vysoce nebezpečnou hru, k níž potřeboval sobě vlastní intelekt, aby dokázal obě strany přesvědčit o své věrnosti. Protože ale potřeboval prokazovat výsledky oběma stranám, občas musel uvádět i zavádějící informace a svádět zpravodaje obou služeb na falešnou stopu.

Kancelář Abwehru

Agent A-54 pracoval za druhé světové války jako špion pro Československou i nacistickou rozvědku. Dlouhá léta obelhával obě strany
Zdroj: wikipedia.org/neznámý

Trvalo to dlouho, ale po čase začalo vedení Abwehru tušit, že v jejich řadách působí zrádce. Na Thümmela padlo podezření v říjnu 1941, když nacisté objevili tajnou vysílačku Sparta I v Praze.

U výslechu však Thümmel využil své komunikační dovednosti a dokázal oprátce uniknout. Členové německé zpravodajské služby mu uvěřili, začal nad ním však viset stín podezření.

Klec spadla na jaře roku 1942, kdy gestapo dokázalo rozluštit šifrované depeše směřované československé vládě do Londýna. Figurovaly v nich informace, které nemohl předat nikdo jiný než Paul Thümmel.

Rozzuřené vedení Abwehru dvojitého agenta okamžitě uvěznilo a poslalo do Terezína, kde ho drželi pod falešným jménem Petr Toman.

Případ byl pro Němce velmi citlivou záležitostí. Bylo by pro ně nepřípustné přiznat si, že vysokou pozici v Abwehru zastával zrádce. Osud Paula Thümmela zúčtovaly až události po neúspěšném atentátu na Hitlera, který měl proběhnout 20. července 1944.

Agent A-54 pracoval za druhé světové války jako špion pro Československou i nacistickou rozvědku. Dlouhá léta obelhával obě strany
Zdroj: wikipedia.org/Ayda81

Po této události se provalilo, že řada vysokých členů Abwehru o útoku věděla. Zpravodajská služba tak byla zrušena. Gestapo se při této příležitosti zároveň zmocnilo jejich archivu. Čekal je překvapivý pohled. Thümmelovy aktivity byly daleko rozsáhlejší, než si mysleli. Okamžitě byl tedy převezen do Malé pevnosti v Terezíně

V den Hitlerových narozenin 20. dubna 1945 pak skupina esesáků Agenta A-54 vyvedla z cely a na dvoře jej zastřelila.

Domů
Sdílet
Diskuse