Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2018 20:21
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

8280 hodin bez kouření v restauracích a hospodách v Česku – co se zlepšilo? Nová data ukazují změny mezi kouřícími obyvateli

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Co se změnilo za skoro rok od zavedení zákazu kouření v restauracích a hospodách?

Už téměř rok se na území České republiky nesmí kouřit v restauračních zařízení a hospodách. Zastánci tohoto zákazu poukazují na prevenci před kouřením, zlepšení zdraví a třeba to, že jim v nezakouřených prostorách nenačichne oblečení.

Existují však i takoví, kterým nařízení vadí. Argumentují sníženou svobodou podnikání, zasahování do jejich vlastních práv a vůbec – jakékoli restrikce jim vadí. Kromě kouření ve zmiňovaných objektech se nesmí na zastávkách MHD, dětských hřištích a uvnitř obchodních center.

Jak to ale doopravdy vypadá mezi Čechy, kteří od 31. května 2017 podléhají protikuřáckému zákonu? Vědci z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze to po dobu 7 měsíců usilovně zjišťovali.

8280 hodin bez kouření v restauracích a hospodách v Česku – co se zlepšilo? Nová data ukazují změny mezi kouřícími obyvateli
Zdroj: maxpixel.net

Výsledky jejich dat prý nejsou výpovědním vzorkem pro všechny kuřáky v České republice, dokáží však alespoň naznačit, jaký je stav nyní, necelý rok po zavedení zákona. Výzkum se konal mezi 130 tuzemskými milovníky tabáku. Na našem území kouří 2,2 milionu lidí, proto se bude dělat ještě další, komplexnější výzkum.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Nasbíraná data ukázala, kde si kuřáci cigaret nejčastěji dopřávají. 30 % respondentů prý nejčastěji kouří na ulici. Přinesla i pozitivní výsledek: před zavedením zákona se v průměru vykouřilo 15 kusů cigaret za den, po jeho uvedení se spotřeba zmenšila průměrně o dvě denně – na 12,9 cigaret. Jelikož se výzkum konal v ordinacích praktických lékařů v Praze, ukázala se i mírně větší motivace k tomu přestat s kouřením úplně.

Na následky kouření každý rok zemře 15 až 16 tisíc Čechů. Odvykání je složitá věc, kterou podle průzkumu pokoří pouhá 4 % odhodlaných. Společně s lékařem však dokáže dotáhnout svoje odvykání dokonce i 25 % lidí.  Nejčastější motivací přestat kouřit bývají zdravotní komplikace

Domů
Sdílet
Diskuse