Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2018 10:27
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi jsou nejšťastnější za posledních 27 let. Zároveň jsme méně tolerantní k náboženským a etnickým menšinám

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Spolu s našimi životními podmínkami stoupá i pozitivní náhled na život. Bohužel však máme problém s tolerancí.

Sociologové z Masarykovy univerzity provádějí od roku 1991 v pravidelných intervalech rozsáhlé studie o povaze českého národa.

Jejich výzkum zatím probíhal čtyřikrát a nyní byly zveřejněny výsledky studie z roku 2017. Vyplývá z nich, jak se od Sametové revoluce měnily názory lidí na témata jako homosexualita, přistěhovalectví nebo pocit štěstí. 

Jde o velmi podrobný výzkum, který si můžete prostudovat zde.

Pokud se podíváme na nejzajímavější zjištění, odhalíme, že český národ je v současnosti nejšťastnější od začátku měření.

Rekordních 18 % respondentů uvedlo, že jsou velmi šťastní a 72 % zaškrtlo, že jsou celkem šťastní. Pro porovnání – v roce 1991 bylo velmi šťastných jen 7 % Čechů a celkem šťastných 71 %.

Studie zkoumala i regionální rozdíly, a tak můžeme z jejích výsledků konstatovat, že Moraváci jsou šťastnější než Češi.

Češi jsou nejšťastnější za posledních 27 let. Zároveň jsme méně tolerantní k náboženským a etnickým menšinám
Zdroj: CC0 Creative Commons

Nelichotivým, ovšem nepřekvapivým faktem je, že naše tolerance klesá. Máme stále negativnější postoj k náboženským či etnickým menšinám, ale i sami k sobě. V dotazníku uvedlo pouhých 23 % Čechů, že důvěřují ostatním. To je nejnižší číslo od začátku měření v roce 1991.

Vliv na to má probíhající politické strašení tématem imigrace a islámský terorismus v Evropě. Alarmující je i stoupající počet lidí, kteří by za své sousedy nechtěli mít občany jiné národnosti či náboženského vyznání.

Sousedit se Židy by nechtělo 18 % Čechů (nejvíce od začátku měření), s Romy dokonce 64 % našinců a s muslimy 58 % občanů. Největší procento Čechů (83) by nesneslo drogově závislé sousedy.

Domů
Sdílet
Diskuse