Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2018 15:14
Čas čtení 0:00
Sona O.

Skupina opic dokáže používat kameny k získávání potravy

ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

Skupina primátů rodu malpa kapucínská se naučila využívat kameny jako nástroj. Jsou tak čtvrtými primáty, kteří vstoupili do doby kamenné.

Toto chování se u malep kapucínských v malé skupině na Panamě objevilo už v roce 2004. Tehdy si ho všimla výzkumnice Alicia Ibáñez, ale její zjištění nebyla důkladněji prozkoumána.

Tým odborníků se ke skupině vrátil v roce 2017 a v jejím okolí umístil kamerový systém, který sloužil jako 24hodinový špión. Vědci zaznamenávali další známky inteligentního manipulování s kameny, kterých se po dlouhém pozorování nakonec dočkali.

Podle jejich zjištění opice používají kameny, aby se dostaly k potravě v ořechových skořápkách, ale i v mušlích a pod ulitami šneků. Opice byly k takovému řešení pravděpodobně dotlačeny nedostatkem jiného jídla.

Tito primáti se tak stali čtvrtým druhem opic na planetě, který vstoupil do doby kamenné. Odborníci však tvrdí, že se nemusí nutně jednat o pokrok v evoluci. „Chování mohli odpozorovat od nadprůměrně inteligentního jedince ve skupině a ostatní po něm už jen opakují,“ řekl autor studie Brendan Barrett pro New Scientist.  

Fascinující je, že tato technika obživy se lokalitou nešíří, a přestože opice migrují ve více skupinách, kameny používá jen jedna konkrétní. Tým bude nadále primáty sledovat a doufá, že dospěje k dalším zjištěním.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

V Jižní Americe existuje ještě další druh kapucínů, ten používá kamenné nástroje už 700 let. Dobu kamennou zažívají i makakové v Thajsku a šimpanzi v západní Africe.

Domů
Sdílet
Diskuse