Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2018 21:23
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

V Alexandrii odkryli tajemný sarkofág. Našli v něm lidské pozůstatky

ZAJÍMAVOSTI EGYPT
Uložit Uložené

Další z maličkých záhad má své finální řešení.

„V Egyptě našli neuvěřitelný třicetitunový zapečetěný sarkofág. Největší nález v Alexandrii nebyl otevřen více než 2000 let,“ napsali jsme v polovině července. Uběhlo několik dní a výzkumníci nově objevený objekt po dlouhých tisíciletích otevřeli. Na internetu se mezitím stihly objevit konspirace na téma, co, resp. čí pozůstatky může sarkofág ukrývat.

Nejodvážnějším tipem bylo možné nalezení dlouho hledaného posledního místa odpočinku makedonského krále Alexandra Velikého. Nezbývalo tak nic jiného, než si počkat na podrobnější prozkoumání nálezu. A tak se i samozřejmě stalo a na veřejnost se už dostaly popisy toho, co se nacházelo uvnitř.

Třicetitunový sarkofág obsahoval pozůstatky 3 lidských osob. Kromě nich se jim naskytl i pohled na odpadní vodu kolem nich. Co se však zjistilo, je fakt, že nejde o žádné členy Ptolemaiovců nebo římské královské rodiny. Jelikož hrob neobsahuje ani jména, šperky či jiné vzácnosti, s nejvyšší pravděpodobností by nemělo jít o výše postavené osoby.

Koho tedy našli? Výzkumníci vyslovili tvrzení, že byla identifikována těla 3 vojenských příslušníků, z nichž jeden kdysi velmi dávno dostal do hlavy ránu šípem. Kostry poputují do Alexandrijského národního muzea a sarkofág zase do vojenského muzea.

Jde však o pozitivní zprávu z hlediska toho, že stále je ve světě pod zemí mnoho podobných neobjevených předmětů a není vyloučeno, že někdy v budoucnu se podaří natrefit i na hrobku samotného Alexandra Velikého.

Domů
Sdílet
Diskuse