Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2018 10:25
Čas čtení 0:00
Sona O.

Dcera Steva Jobse popisuje v pamětech komplikovaný vztah s otcem. Vnímal ji jako ostudu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lisa Brennan-Jobs neměla s otcem ideální vztah. I přesto však napsala emotivní paměti Small Fry.

Prvorozené dítě geniálního zakladatele Apple byla dcera Lisa, která se narodila 17. května 1978, pouze dva roky poté, co Jobs založil Apple. Lisa však nebyla úplně podle jeho představ. Její matkou byla Jobsova dlouholetá přítelkyně, malířka a spisovatelka Chrisann Brennan.

Jobs se po pěti letech s Chrisann rozešel těsně předtím, než zjistila, že je těhotná. Když měl však hrát roli otce, dceru popřel a vyžádal si testy DNA. Ty prokázaly, že je skutečně Lisin otec, ale on tuto informace radikálně odmítal. Dokonce o sobě prohlásil, že je neplodný a nemůže mít děti. Kromě toho také přesvědčil několik svých přátel, aby kvůli němu u soudu lhali a tvrdili, že s Chrisann nikdy nespal.

To byla samozřejmě hloupost, protože se svou manželkou Laurene Powell měl později tří další potomky. Ke své prvorozené dceři se technologický magnát přiznal, až když jí bylo 9 let, ale nešlo o žádné idylické rodinné setkání.

Jobs vnímal Lisu jako něco, za co se musí stydět. Nezapadla mu do jeho image velkého dokonalého génia. Jejich vztah byl chladný, setkání sporadická a nikdy k ní neprojevil žádnou výraznou náklonnost. „Pro něj jsem byla skvrnou na jeho velkolepém výstupu,“ tvrdí jeho dcera, „náš příběh neseděl do toho jeho o slávě a velkoleposti. Moje existence zničila jeho pověst. Pro mě to bylo přesně naopak, čím jsem k němu měla blíž, tím méně jsem cítila ostudu. Byl součástí světa a měl mě přivést až do světla.“

Dcera Steva Jobse popisuje v pamětech komplikovaný vztah s otcem. Vnímal ji jako ostudu
Zdroj: Wikimedia (Lisa Brennan-Jobs, Lisa Jobs)

Takto emotivně popisuje Lisa Brennan-Jobs vztah s otcem v nových memoárech Small Fry. I přes nezdravý vztah ho očividně vnímala jako vzor. Jobs se s ní však nemazlil a nejednou ji shodil nepříjemnými komentáři. Například, když Jobs přestal používat jedno ze svých Porsche, Lisa se ho zeptala, jestli ho může mít ona. „Nedostaneš nic, chápeš? Nedostaneš nic,“ zněla jeho strohá odpověď.

Zdálo by se, že určité city k dceři projevil po svém, protože jeho první osobní počítač nesl jméno Lisa. Když se ho na to však Lisa zeptala, popřel, že by jeho název měl něco společného s ní. Nakonec se k inspiraci svou dcerou přiznal před Bonem, když jí bylo 27 let.

Dcera Steva Jobse popisuje v pamětech komplikovaný vztah s otcem. Vnímal ji jako ostudu
Zdroj: Wikimedia (Apple)

Ani na smrtelné posteli, kdy věděl, že ho rakovina dostala už nadobro, vztah s dcerou nijak nenapravil. Když za ním přišla do nemocnice, navoněla se sprejem s vůní růží. Otec ho okomentoval jednoduše: „Smrdíš jako záchod.“

I přesto, že jejich situace určitě nikdy nebyla ideální a Steve Jobs byl známý svým strohým, upřímným a chladným jednáním, Lisa se díky němu nikdy neměla špatně.

S mámou Chrisann Brennan žila do střední školy v Mexiku. Pak se přestěhovala k otci a po ukončení střední studovala na Harvardu a na King's College v Londýně. Momentálně žije v New Yorku na Manhattanu, kde působí jako spisovatelka.

Memoáry o jejím vztahu s otcem Small Fry oznámila ještě v březnu 2018. Vyjdou 4. září.

Domů
Sdílet
Diskuse