Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2018 22:20
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

5 důvodů, proč ti fenomén jménem úniková hra může prospět i v běžném životě

ZAJÍMAVOSTI ADRENALIN ZÁHADY
Uložit Uložené

Zjisti, proč lidé milují únikové hry.

Pokud jsi dosud neslyšel o hitu jménem úniková hra, je nejvyšší čas to napravit. Jedná se o dobrodružství, které prožíváš v jedné nebo více místnostech a které tě má za úkol v lecčems pocvičit.

Společně se svými kolegy řešíš sérii hádanek a k ruce máš řadu stop, indicií a argumentů. Pamatuješ na úspěšnou sérii hororů Saw? Tak nějak takhle vypadá taková únikovka. Až na to, že se tě nikdo nesnaží zabít.

Únikové hry mohou být různě tematicky zaměřené, takže v tobě ten pocit může některá z nich minimálně evokovat.

Za dveřmi je další záhada

Společně s dalšími hráči se snažíš odhalit tajemství ležící v útrobách pokojů, kterými procházíte. Kolektivní potřeba řešit a dobrat se společného cíle ovlivňuje momentální vnímání reality a spouští adrenalin.

Doporučeno
„Loď duchů.“ Plachetnice Mary Celeste se plavila po oceánu bez jediného člena posádky. Když ji našli, byla v perfektním stavu „Loď duchů.“ Plachetnice Mary Celeste se plavila po oceánu bez jediného člena posádky. Když ji našli, byla v perfektním stavu 31. března 2024 8:00

Je to vzrušující, je to zábavné, a navíc také mimořádně užitečné. A z těchto všech důvodů také návykové. Jediným vroubkem takového návyku je ovšem finanční stránka celé věci. Protože jinak ti může hraní únikových her jedině prospět! A to hned v pěti ohledech. 

5 důvodů, proč ti fenomén jménem úniková hra může prospět i v běžném životě
Zdroj: Wikimedia Commons, SparkFun Electronics

1. Řešením problému se učíš zvládat krizové situace

Koncentrace jedním jediným směrem, pohotové reakce, rozhodnost. To je něco, co pomáhá vyřešit problém nejen při únikové hře, ale také v reálném životě.

Řada lidí s tím ale bohužel vlivem stresu, rozčarování nebo nesmělosti a obav z neúspěchu mívá potíže. Jenže při únikovce nemáš jinou možnost. Záhadu musíš vyřešit. Jinak tě nepustí dál. A zůstat tady přece nemůžeš…

Čili se cvičíš v bystrosti, rozvíjíš logické myšlení, postřeh a trpělivost. Což se ti rozhodně nikdy a nikde neztratí. Naopak!

2. Pracuješ v týmu

Z jedné místnosti do druhé se nedostaneš sám. Možná jsou někteří aktivnější než ti druzí. Ale vždycky pracujete dohromady. Jako tým. V duchu přísloví „víc hlav víc ví“. Na řešení a vyřešení hádanky zkrátka musíte spolupracovat.

Když se pohádáte, je třeba se rychle usmířit, abyste se posunuli dál. To je další přínos únikových her do každodenního života.

Učí tě vycházet s ostatními, hledat společná řešení, vytvářet kompromisy. Tady totiž nemůžeš kopat sám za sebe. Bez parťáků záhadu nevyřešíš.

3. Kreativita

Únikové místnosti podporují rozvoj přirozené kreativity. Aby ses dostal k odpovědím, musíš přemýšlet. Vytvářet. Spojovat. Pozorovat. Sledovat. Komunikovat.

Fantazie a představivost pracují na plné obrátky. A o to právě jde, kde jinde, než tady můžeš dát zcela volný průchod myšlenkám a nápadům?

Tedy je můžeš soustředit jedním konkrétním směrem a vyřešit zapeklitou záhadu! Otevřená mysl se skvěle hodí při zvládání různých životních situací. Možná, že odhalíš vlohy, o nichž jsi netušil, že je vůbec máš!

4. Koncentrace

V únikové místnosti posílíš schopnost koncentrace. To kvůli časovým limitům v příslušných místnostech. Na vyřešení hádanky máš jen určitou dobu. Druhá šance neexistuje. Pokud si nechceš znovu zaplatit vstup.

Nemůžeš si dovolit toulat se myslí, kde se ti zamane. Teď je třeba jednat. Právě tam upíráš veškerou pozornost.

5 důvodů, proč ti fenomén jménem úniková hra může prospět i v běžném životě
Zdroj: U.S. Air Force photo/Airman 1st Class Tryphena Mayhugh

5. Stanovení cílů

Máš v běžném životě potíže s vytyčováním cílů? Nevíš, co vlastně chceš? Bravo! Tady to máš jasně dané. Jen cestu si musíš najít sám. A stejně to funguje i v životě.

Možná, že si díky modelovým situacím předestřeným v únikových hrách srovnáš priority i ve svém životě.

Dostat se do nového prostředí. Najít cestu ven. To je něco tak vzrušujícího! Něco, co v takovém formátu poskytne jen úniková hra.

Kromě toho podpoří i schopnost pracovat v týmu, stanovit si jasné cíle, zaměřit pozornost jedním směrem a být kreativní. Potřebuješ ještě nějaký další důvod, proč únikovku vyzkoušet?

Domů
Sdílet
Diskuse