Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2018 17:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Děsivý příběh stařenky z dob holocaustu všem připomíná, proč musíme bojovat proti šíření nenávisti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nacismus začal pomocí šíření myšlenky a poselství.

Už roky před začátkem druhé světové války zaváděli nacisté rasistické a diskriminační zákony. Nezamlouvali se jim Židé, Romové, Slované ani homosexuálové, a tak v průběhu války v koncentračních a vyhlazovacích táborech pozabíjeli miliony nevinných lidí, které k smrti odsoudil původ.

Ohavnosti přitom nevykonávali pouze za branami táborů, ale také přímo na bojišti a v ulicích mezi civilisty. Zkušenosti s ohavnými nacistickými praktikami měla babička mladé Katie.

Děsivý příběh stařenky z dob holocaustu všem připomíná, proč musíme bojovat proti šíření nenávisti
Zdroj: Pixabay

Vnučka si nedávno ve světle současné situace ve světě vzpomněla na to, co jí o holocaustu říkávala babička a příběh sdílela na svém Tumblru a Twitteru. Snažila se lidem trochu otevřít oči.

Její babičce byly v roce 1939, kdy Hitler napadl Polsko, jen dva roky. Nejdříve se nic výrazněji neměnilo, ale když jí byly 4, hrála si na zahradě a naráz zaslechla výkřiky.

Nacisté zavraždili její tříletého souseda jen kvůli tomu, že si hrál nahlas a nacistům dětský křik vadil. Ani nezaváhali a zabili tříletého chlapce, který se provinil tím, že byl dítě.

O pár měsíců později ji nacisté vzbudili brzy ráno a přinutili i s rodinou dokráčet na stanici. Otec nastoupil do prvního vlaku, její máma, malá sestra i ona do druhého.

Děsivý příběh stařenky z dob holocaustu všem připomíná, proč musíme bojovat proti šíření nenávisti
Zdroj: Pixabay

Jako pětiletá se ocitla v táboře Majdanek a před snídaní v první den musely děti nastoupit do řady. Nacisté počítali, a když přišli k číslu 10, jednoduše vystřelili. Desáté dítě zemřelo a jeho smrt měla sloužit jako výstraha.

Babičku si pak vyhlédl nacistický strážník, jehož žena se rozhodla, že chce dítě. Z tábora si vzali babičku Katie, změnili jí ze dne na den jméno a najednou se stala Němkou. Po zprávách o příchodu vojáků Spojenců ji však její noví němečtí rodiče zapomněli v domě u tábora a svou původní rodinu našla až po šesti měsících.

Její otec, matka i sestra zázrakem přežili, ale strýcové a tety byli zavražděni. Katie se příběh své babičky dozvěděla až přímo u bran tábora Majdanek, kam se spolu šli po více než 50 letech podívat.

Katie si přeje, aby ohavný příběh všichni znali a vzpomněli si na něj v momentech, kdy budou předávat svůj hlas ve volbách moderním fašistům a nacistům, kteří se skrývají za prázdné činy a slova. Nacismus v Německu nezačal vražděním, ale šířením myšlenky a poselství. Nesmíme dovolit, aby se historie opakovala.

Domů
Sdílet
Diskuse