Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2018 10:38
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Čech se léta tvářil, že má IQ 35. Vydělal přes milion korun na příspěvcích od úřadů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dnes 31letý Čech bude muset za své skutky pykat.

Jak je známo, Češi jsou vynalézaví v jakékoli situaci, což nejlépe dokazuje případ muže z Prahy. Posledních 12 let mu na účet každý měsíc přicházel invalidní důchod, část z této doby i příspěvek na péči či příspěvek na mobilitu.

Muž přitom neměl žádnou poruchu a dlouhodobě se mu dařilo přesvědčivě lhát lékařům i státním úředníkům.

Celou dobu předstíral mentální retardaci, přičemž zašel do menšího extrému a tvářil se, že trpí i poruchami chování s inteligenčním kvocientem 35.

Lékaři mu diagnostikovali oligofrenii a imbecilitu, které byly natolik rozvinuté, že si muž vyžadoval nepřetržitou péči.

Čech se léta tvářil, že má IQ 35. Vydělal přes milion korun na příspěvcích od úřadů
Zdroj: Wikimedia Commons

Při kontrolách si lehal, bral do ruky medvídka a křičel, že se mu chce spát. Sociální pracovníci neměli důvod muži nevěřit, protože měl v rukou papíry o diagnóze od lékařů.

Za 12 let lží a předstírání se Čech obohatil o zhruba milion a čtvrt korun, na což v konečném důsledku doplatil.

Sociálka si všimla, že 31letý chlapík úspěšně zvládl zkoušky v autoškole a byl i několikrát trestán za majetkovou a drogovou trestnou činnost, přičemž skončil za mřížemi.

Před soudy ani ve vězení neprojevoval žádné známky mentální retardace, díky čemuž sociálka pochopila, co na ně tak dlouho zkoušel. Momentálně mu hrozí trest do výše 8 let za podvod.

Domů
Sdílet
Diskuse