Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2018 11:24
Čas čtení 0:00
Peter Pavlík

Sestra je zajímavou poctou starým hororům, ale mnoho diváků zklame

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Série The Conjuring se rozrůstá o další spin-off.

Bu bu bu, baf baf baf, ha ha ha. A toto dokola půldruhé hodiny. Nový počin z univerza Conjuring to bude mít mezi diváky těžké. Stylisticky jde totiž o velké překvapení.

Když James Wan přinesl jednotku V zajetí démonů, šlo o titul odkazující k hororům ze 70. let minulého tisíciletí (tedy v době, kdy se odehrával), obohaceným o moderní postupy.

A Sestra se snaží o totéž. Akorát poctu vzdává žánrovkám o dvě dekády starším. Konkrétně dílům studia Hammer. Tato skutečnost přinese mnohým divákům obrovský (a věřím tomu, že nepříjemný) šok.

Sestra je zajímavou poctou starým hororům, ale mnoho diváků zklame
Zdroj: Warner Bros.

Jde totiž o přiznaný brak. Mlhou zahalené hřbitovy, budova s hrozným tajemstvím, šílené zvraty a občasný humor, aby bylo jasné, že se to nebere vážně. Chybělo mi akorát nějaké digitální cameo Christophera Leeho nebo Petera Cushinga.

Problémem je, že tato poetika nejde současnému divákovi tak vstříc jako ta, se kterou pracoval Wan. Nejvíc ze všeho mi to připomnělo Van Helsinga, který podobně pracoval s odkazem hitů studia Universal 30. a 40. let. Jeptiška však nemá jeho megarozpočet.

Otázkou je, zda podobně koncipovaný projekt má co nabídnout i současnému mainstreamovému divákovi, který přijde do kina na lekačky a krvavé lázně. A podle mě nemá. Příběh je zmatený, strašení nepříliš účinné a vizuálně nejde (vzhledem k rozpočtu) o žádnou lahůdku.

Sestra je zajímavou poctou starým hororům, ale mnoho diváků zklame
Zdroj: Warner Bros.

Když se v posledním aktu změní na duchařskou verzi Indiana Jonese, resp. Mumie, (včetně brokovnice, suchých hlášek a patosu) bude se místo labužnického úsměvu ozývat sálem škodolibý smích. Pokud si pamatujete na stylově velmi podobný Lék na život, tak jste doma.

Nezkušený režisér Corin Hardy však není takový frajer jako svého času Tim Burton při koncepčně příbuzné Ospale díře. Tempo vázne, postavy jsou až na jednu výjimku jednorozměrné a doba je přeci jen trochu jinde.

I přesto, že jsem se na koncept rychle naladil, nebyl jsem u vytržení, jaké jsem čekal. A to mám tvorbu studia Hammer velmi v lásce a dost se mi líbil i Lék na Život.

Jsem vděčný, že v těchto dojmech nemusím udělovat číselné hodnocení, protože fakt nevím, jestli by na konci byla číslice 2 nebo 7.

Recenze od Jakuba se dočkáte v sobotu.

Domů
Sdílet
Diskuse