Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2018 17:34
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Čech vytvořil mapu s hroby hrdinů československé historie. Chce jich k výročí republiky vyplnit 1918

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sociální sítě mohou být využity i k dobrým účelům.

Už za tři týdny nás čeká oslava 100. výročí od vzniku republiky. Kulatiny naší republiky uzavírají sto let, které jsme z poloviny strávili pod totalitními režimy. Naštěstí jsme se nikdy nedali a našli se mezi námi hrdinové, kteří nikdy neohnuli páteř a bojovali za Československo. Právě jim vděčíme za svobodu a samostatnost.

Na jejich památku bychom neměli zapomínat, čehož se chytil i uživatel Twitteru Pepa Daniel, který vytvořil mapu s hroby padlých hrdinů. Zároveň vyzval komunitu Twitteru, aby mu pomohla dát dohromady 1918 posledních míst odpočinku Československým hrdinům.

K nápadu jej dovedla návštěva hřbitova poblíž jeho rodní vsi, kde jej zaujal poničený náhrobek se jménem Václav Volf. Doma si jej vygooglil a zjistil, že šlo o hrdinu protinacistického odboje popraveného v Berlíně. Jeho životní příběh jej fascinoval a litoval, že osudy podobných lidí nejsou moc známé. 

„Podobných hrdinů leží na hřbitovech kolem nás stovky, tisíce. A tak jsem využil možnosti serveru Mapotic a začal dávat dohromady mapu jejich hrobů a pomníků. No a to číslo „1918“ už je jen taková symbolika ke stoletému výročí naší republiky.“

„Neskromným cílem mapy hrobů hrdinů je přispět k tomu, aby přestali být tito „hrdinové“ anonymní. Tito „hrdinové“ mají jména. Žili, jedli, veselili se, pili, umřeli. Byli to lidé jako my nebo vy. Jejich osudy mohou být inspirací. Ukázkou toho, že hrdinou, bojovníkem za pravdu, svobodu a demokracii může být každý z nás.“

Místa do mapy zatím povětšinou doplňuje sám a využívá k tomu Wikipedii a web Spolku pro vojenská pietní místa. Pokud se ale rozhodnete pomoci, můžete, a přispějete k dobré věci. 

Domů
Sdílet
Diskuse