Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2018 12:41
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Krakonoš inspiroval Tolkiena pro tvorbu Gandalfa, říká polský historik

KULTURA
Uložit Uložené

Polský historik přišel se zajímavým tvrzením. Krakonoš měl být pro Tolkiena předlohou pro čaroděje Gandalfa.

Zdá se, že slavný britský autor J. R. R. Tolkien se během psaní knižní ságy Hobit a Pán prstenů nechal inspirovat bájnou postavou z českých, německých a polských pověstí Krakonošem (v Německu známý jako Rübezahl, v Polsku zase jako Liczyrzepa).

Mytický duch hor a ochránce Krkonoš měl Tolkienovi konkrétně posloužit jako vizuální předloha pro tvorbu kouzelníka Gandalfa. V článku pro Goethův institut to uvedl to polský historik Lukasz Kozak.

Starci s dlouhou holí

S vyobrazením Krakonoše se měl Tolkien setkat díky ilustracím německého malíře Josefa Madlenera, u kterých si prý následně udělal krátkou poznámku „The origin of Gandalf“ (v překladu Gandalfův původ). 

Nutno uznat, že jistá podobnost by zde byla:

Krakonoš inspiroval Tolkiena pro tvorbu Gandalfa, říká polský historik
Krakonoš inspiroval Tolkiena pro tvorbu Gandalfa, říká polský historik

Pro obě postavy je typický velký klobouk, dlouhý plnovous, bafání z dýmky a hůl. Stojí za zmínku, že svým neupraveným stařeckým vzhledem Krakonoš rovněž silně připomíná i čaroděje Radagasta, další postavu z pera britského spisovatele, která žije ve Středozemi. 

Krakonoš jako démon

Kořeny Krakonoše sahají podle polského historika až do středověku, například ale ilustrace slezského kartografa a pedagoga Martina Helwiga zobrazují tuto postavu jako démonické stvoření s jeleními parohy, ptačí hlavou a zvířecími kopyty. 

Teprve až v 19. století se pak Krakonošův obraz začal měnit na dnes již známého vlídného starce, který koná dobro a ochraňuje přírodu.

Inspiroval se podle vás Tolkien skutečně postavou bájného Krakonoše? Podělte se s námi o názor níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse