Astrobiolog Cyprien se pokouší vařit v extrémních teplotách.
Teploty na Antarktidě pravidelně padají hluboko pod bod mrazu. I když samotná Antarktida nepatří žádné zemi světa, jednotlivé státy si po ní rozmístily řadu výzkumných stanic, kde působí vědci a zkoumají tamní prostředí.
Na Antarktidě bývají podmínky tak nehostinné, že tam často nedokáží přežít ani bakterie, a výzkumníci ve svých centrech stráví devět dlouhých měsíců, přičemž musí téměř polovinu času fungovat bez přirozeného světla.
Dopad na lidskou psychiku není zanedbatelný, a proto se na Antarktidu dostanou jen vědci, kteří zvládnou náročný trénink.
Cyprien Verseux se věnuje astrobiologii a momentálně svůj čas tráví na výzkumné stanici Concordia, kterou společně provozují Francouzi a Italové. Pravidelně se musí setkávat s teplotami až -80 stupňů Celsia, což nedávno využil k zachycení vtipné momentky z vaření.
Vědci pochopitelně jedí jen uvnitř, kde jim to podmínky dovolují, avšak Cyprien vyběhl ven, vzal si s sebou misku těstovin či pánev s vajíčky a jídlo nestihl ani položit, aniž by mu nezamrzlo.

Prvotní fotografie těstovin měla takový úspěch, že od té doby začal přidávat záběry na chléb s medem či mražené ovoce a znenadání se o jeho práci zajímá mnohem více lidí. Cyprien jednoduše spojil příjemné s užitečným.
Raclette à #ConcordiaStation.
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) 7. října 2018
Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux.
© #PNRA - @ItaliAntartide / #IPEV / @esa@ItaliAntartide#DC14 #Antarctique pic.twitter.com/WdC4nj0dDg
Nutellart, ou : même le goûter n'est pas évident à prendre sur le toit de #ConcordiaStation.
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) 4. října 2018
Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux. © #PNRA (@ItaliAntartide)/#IPEV/@esa#Antarctique #DC14 @NutellaFR pic.twitter.com/QB5xt1Avo5
Tentative (ratée) d'œufs brouillés à #ConcordiaStation.
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) 3. října 2018
Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux. © #PNRA (@ItaliAntartide) / #IPEV / @esa#Antarctique #DC14 pic.twitter.com/eJbBhKEz40
Un petit déjeuner équilibré, sur le toit de #ConcordiaStation
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) 2. října 2018
Crédits : Cyprien Verseux et Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/AvWiUBtGo4
Je m'en doutais, que déjeuner sur le toit n'était pas une bonne idée.
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) 1. října 2018
Photo par Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV#ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/67Y0aWEDSI
Les températures sont remontées au-dessus des -70°C, mais il fait encore un peu frais pour manger dehors...
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) 1. října 2018
Crédits : Carmen Possnig et Cyprien Verseux, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/Qe57XzDTV5