Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2018 18:20
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Na Antarktidě si na běžných jídlech moc nepochutnáš. Výzkumník baví lidi fotkami zamrzlých pokrmů

ZAJÍMAVOSTI TWITTER
Uložit Uložené

Astrobiolog Cyprien se pokouší vařit v extrémních teplotách.

Teploty na Antarktidě pravidelně padají hluboko pod bod mrazu. I když samotná Antarktida nepatří žádné zemi světa, jednotlivé státy si po ní rozmístily řadu výzkumných stanic, kde působí vědci a zkoumají tamní prostředí.

Na Antarktidě bývají podmínky tak nehostinné, že tam často nedokáží přežít ani bakterie, a výzkumníci ve svých centrech stráví devět dlouhých měsíců, přičemž musí téměř polovinu času fungovat bez přirozeného světla.

Dopad na lidskou psychiku není zanedbatelný, a proto se na Antarktidu dostanou jen vědci, kteří zvládnou náročný trénink.

Cyprien Verseux se věnuje astrobiologii a momentálně svůj čas tráví na výzkumné stanici Concordia, kterou společně provozují Francouzi a Italové. Pravidelně se musí setkávat s teplotami až -80 stupňů Celsia, což nedávno využil k zachycení vtipné momentky z vaření.

Vědci pochopitelně jedí jen uvnitř, kde jim to podmínky dovolují, avšak Cyprien vyběhl ven, vzal si s sebou misku těstovin či pánev s vajíčky a jídlo nestihl ani položit, aniž by mu nezamrzlo.

Doporučeno
Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm 28. června 2023 11:00

Prvotní fotografie těstovin měla takový úspěch, že od té doby začal přidávat záběry na chléb s medem či mražené ovoce a znenadání se o jeho práci zajímá mnohem více lidí. Cyprien jednoduše spojil příjemné s užitečným.





Doporučeno
Ani ty, ani Teri Hodanová nemusíte žít jako Greta Thunberg, abyste v péči o klima nebyli za pokrytce Ani ty, ani Teri Hodanová nemusíte žít jako Greta Thunberg, abyste v péči o klima nebyli za pokrytce 19. dubna 2023 6:00



Domů
Sdílet
Diskuse