Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2018 9:17
Čas čtení 0:00
Sona O.

V jaké zemi je homosexualita trestným činem a kde se mohou partneři stejného pohlaví sezdat?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

I ve 21. století stále existují země, ve kterých je homosexualita trestný čin.

Mezinárodní sdružení lesbiček, homosexuálů, bisexuálů, transsexuálů a intersexuálů (ILGA) nedávno publikovalo výzkum z roku 2017 o právech příslušníků LGBTI komunity po celém světě. Výsledkem jsou grafy a mapy ukazující, ve kterých zemích je homosexualita stále trestným činem, kde se mohou sezdat partneři stejného pohlaví, jaké zákony na jejich ochranu a boj proti diskriminaci existují, a ve kterých zemích mají povolenou adopci.

Je překvapivé, že ještě i dnes stále existuje řada států, v nichž je homosexualita vnímána jako trestný čin, v některých případech dokonce trestaný rozsudkem smrti. Mnohé státy stále praktikují konverzní terapii, při níž by se měl homosexuál stát heterosexuálem, zatímco v Nizozemsku mohou vstupovat do manželství již od roku 2001.

Trestný čin

Nejpřísnější zákony týkající se homosexuality platí v arabských zemích, kde se často trestají dokonce smrtí. Nejkrutější tresty pro gaye a lesbičky platí v Sýrii, Iráku, Saúdské Arábii, Íránu, Afghánistánu, Súdánu, Mauritánii a v některých částech Nigérie.

Vztah mezi ženou a ženou je ilegální ve 45 zemích, zatímco mezi muži je homosexualita zakázána v 72 státech.

Země vyznačené slabě růžovou barvou trestají za šíření LGBTI propagandy. Země vyznačené tmavě růžovou za projevy náklonnosti na veřejnosti. Za sexuální akt, anální sex a intimitu se trestá ve státech označených tělovou, oranžovou, žlutou a hnědou barvou.

Ve státech s bílou není homosexualita považována za trestný čin.

V jaké zemi je homosexualita trestným činem a kde se mohou partneři stejného pohlaví sezdat?
Zdroj: ILGA

Ochrana proti diskriminaci

43 zemí na světě bojuje proti nenávistným zločinům vůči homosexuálům a v 86 zemích se nachází organizace lidských práv, která se zabývá i komunitou LGBTI. V 72 zemích existují zákony, které brání zaměstnavatelům diskriminovat zaměstnance na základě sexuální orientace.

Státy, které jsou na mapě vybarvené modrou, přijaly antidiskriminační zákony. V Česku ochraňujeme komunitu LGBTI před diskriminací v zaměstnání i nenávistnými trestnými činy.

V jaké zemi je homosexualita trestným činem a kde se mohou partneři stejného pohlaví sezdat?
Zdroj: ILGA

Manželství a registrovaná partnerství

Svatby homosexuálních párů jsou legální ve 24 státech světa a registrované partnerství uznávají ve 28 zemích. Registrované partnerství je pro LGBTI komunitu v Česku možné, na Slovensku je zatím zakázáno.

První země, která uzákonila sňatky partnerů stejných pohlaví bylo Nizozemsko v roce 2001, hned po něm přišla Belgie v roce 2003 a o dva roky později i Kanada. Posledními státy, které legalizovaly sňatky byly Německo, Malta a Austrálie (2017).

Země vyznačené tmavozelenou legalizovaly sňatky a státy vybarvené slabě zelenou uznávají registrovaná partnerství.

V jaké zemi je homosexualita trestným činem a kde se mohou partneři stejného pohlaví sezdat?
Zdroj: ILGA

Adopce

Společně si mohou homosexuální páry adoptovat dítě ve 26 státech a stát se druhým rodičem, tedy adoptovat biologického potomka svého partnera, mohou v 27 zemích. Adopce je povolena v celé západní Evropě, Severní Americe, v některých státech Jižní Ameriky, v Austrálii, na Novém Zélandu a v Jihoafrické republice.

Státy, které mají nahoře na mapě oranžový čtvereček, povolují adopci.

Domů
Sdílet
Diskuse