Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2018 13:32
Čas čtení 0:00
Sona O.

Plasty se pravděpodobně nacházejí také ve tvém těle. Požíváš je s potravinami a vodou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Doba plastová přináší kromě ekologických rizik i ta zdravotní. Vědci potvrdili, že se plasty nacházejí také v lidském těle.

Žijeme v časech, ve kterých je téměř vše z plastu, a to, co z plastu není, je v něm zabalené. Je téměř nemožné, vyhnout se používání tohoto levného a snadno dostupného materiálu, i když se o to mnozí snažíme. Nástrahy jsou ale doslova všude. Plastové lahve, igelitové sáčky, sklenice, příbory, talíře, brčka. Seznam je téměř nekonečný.

Na budoucnosti planety a životního prostředí nám záleží stále více, ale často zapomínáme na to, že i my jsme jeho nedílnou součástí a nebezpečím musíme odolávat společně. Přesně to platí i o plastu, který ohrožuje nejen Zemi, ale i lidi.

Plasty se pravděpodobně nacházejí také ve tvém těle. Požíváš je s potravinami a vodou
Zdroj: unsplash.com

Největším strašákem jsou pro nás mikroplasty, malé částečky, které měří méně než 5 milimetrů. V různých odvětvích průmyslu se využívají pro různé účely, ale někdy vznikají i neúmyslně. Například rozpadem větších kusů kvůli opotřebení, degradaci, obnošení či poškození.

Je velmi náročné zabránit tomu, aby se tyto mikročástice dostaly do prostředí, protože jsou téměř neviditelné a jejich vzniku můžeme zabránit jen těžko. Mikroplasty jsou pro nás nebezpečné, pokud se dostanou do lidského organismu, mohou způsobit imunitní onemocnění, bakteriální infekce a mohou nepříznivě ovlivnit střevní mikroflóru.

Rakouští vědci z Lékařské univerzity ve Vídni a Environmentální agentury Rakouska spolu provedli pilotní výzkum, ve kterém hledali přítomnost mikroplastů v lidském organismu. Zatím se do projektu zapojilo 8 dobrovolníků. Všichni si museli každý den psát jídelníček a následně předali vzorky stolice výzkumníkům. Výsledky nevypadají moc růžově.

Plasty se pravděpodobně nacházejí také ve tvém těle. Požíváš je s potravinami a vodou
Zdroj: unsplash.com

Přítomnost mikroplastu ve stolicí potvrdili u všech osmi dobrovolníků. Ty posbírali z Finska, Ukrajiny, Polska, Japonska, Nizozemska, Ruska, Rakouska a Velké Británie. Během výzkumu identifikovali 9 různých druhů plastů o rozměrech 50 až 500 mikrometrů. Nejčastějšími druhy byly polypropylen (PP) a polyethylentereftalát (PET). V průměru našli asi 20 částic mikroplastu v 10 g stolice.

„Toto je první studie svého druhu a potvrzuje to, čeho jsme se už dlouho obávali, že plasty se dostávají do lidských střev. Znepokojivé je hlavně to, co to znamená pro nás a pro pacienty s chorobami trávicího traktu. Přestože u studii se zvířaty jsme nejvíce mikroplastů našli ve stolici, některé se mohou dostat až do krevního oběhu, lymfatického systému a dokonce do jater. Nyní, když už máme první důkazy mikroplastu v lidském těle, potřebujeme udělat další výzkumy, abychom pochopili, co to znamená pro lidské zdraví,“ vyjádřil se autor studie Dr. Philipp Schwab.

Plasty se pravděpodobně nacházejí také ve tvém těle. Požíváš je s potravinami a vodou
Zdroj: unsplash.com

Dobrovolníkům se plasty dostaly do těla přes potraviny balené v plastových nádobách a z PET lahví. Ani jeden z nich nebyl vegetarián a šest z nich konzumovalo mořské ryby.

Domů
Sdílet
Diskuse