Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2018 10:40
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Gangster, který skoro zabil nacistu Göringa, měl blízký vztah s Frankem Sinatrou a přivedl mafii do Las Vegas

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Benjamin Siegel toho stihl za svůj relativně krátký život mnoho.

Rozený židovský Rakušan, jehož však lidé znali především jako obávaného amerického gangstera, doplatil na své chyby vraždou. Podobných osudů bychom mezi mafií mohli najít opravdu hodně, ale Benjamin Siegel alias Bugsy byl čímsi výjimečný. Kromě toho, že pro mafii proslavil Las Vegas, koluje o něm i jedna skvělá legenda.

V roce 1939 vycestoval do Itálie, kde se diktátorovi Mussolinimu pokoušel prodat výbušniny, které měly být účinnější než dynamit. Údajně se ale později setkal s vysokým představitelem nacistického režimu. Mělo jít o říšského maršála Hermanna Göringa. Jejich setkání však kvůli poznámkám vůči židům téměř skončilo střelbou.

Říká se, že poté, co Göring začal nahlas projevovat své protižidovské názory, Bugsy jeho řeči prostě nemohl vystát a Göringa chtěl na místě zastřelit. Od tohoto pro lidstvo prospěšného kroku ho však měla odradit hostitelka hraběnka Dorothy DiFrasso. Nebýt jejího zásahu, Hitler by přišel o hodnotného spojence.

Gangster, který skoro zabil nacistu Göringa, měl blízký vztah s Frankem Sinatrou a přivedl mafii do Las Vegas
Zdroj: flickr.com

Šílený „Bugsy“ a vznik jeho přezdívky

Ač měl mladý Benjamin Siegel rakouský původ, narodil se do světa rozkvétající Ameriky 20. století. Vyrůstal ve městě, které podle hvězdného zpěváka Franka Sinatry spojovaného s mafií jednoduše nikdy nespí. New York neznal spánek, zato byl v určitých částech líhní nebezpečného zločinu.

Netrvalo to příliš dlouho a Siegel se ve světě nebezpečné ulice naučil chodit více než zdatně. Benjamin nepatřil mezi hloupé zločince, ale vynikal zejména svou temperamentní a místy mimořádně agresivní povahou.

Známí o něm odjakživa říkali, že je šílený jako roztoč („crazy as a bedbug“). Právě z této fráze později vznikla jeho přezdívka Bugsy, kterou údajně neměl vůbec v oblibě. A je zřejmé, že jen málokdo mu s ní dokázal mávat před obličejem. Přátelé mu vždy říkali Bene.

V gangsterských začátcích se spojil s dalším židovským zločincem jménem Meyer Lansky. Z Lanskyho se v pozdějším období stal jeden z nejvýznamnějších členů amerického podsvětí, který spolupracoval i s velkým Lucky Lucianem.

Na rozdíl od Luciana a Bugsyho se dožil úctyhodných 80 let, což je při kariéře mafiána rarita. Oproti jeho někdejšímu příteli Bugsymu pobyl Lansky na Zemi téměř dvakrát déle. K jeho smrti se však dostaneme až později.

Lucianův nebezpečný výraz

Gangster, který skoro zabil nacistu Göringa, měl blízký vztah s Frankem Sinatrou a přivedl mafii do Las Vegas
Zdroj: wikimedia.org

Od zelenáče po majitele luxusního apartmánu

Lansky a Siegel se v mládí zpočátku soustředili na menší krádeže aut a vydírání obchodníků a jako mnozí další zločinci se vytáhli v období americké prohibice.

Ve stejnou dobu spojili své síly s obávaným Lucky Lucianem. Na to, aby se stal Luciano velkým šéfem, potřeboval odstranit svého konkurenta Salvatora Maranzanu. Na jeho vraždu si Luciano najal čtyři vrahy, mezi které údajně patřil i Bugsy Siegel.

S přibývajícími financemi na kontě si mohl Bugsy dovolit koupit drahé obleky a také apartmán v proslulém hotelu Waldorf Astoria na Manhattanu. Spolu s penězi se u něj ale zvyšoval i počet zabitých konkurenčních gangsterů.

Siegel se musel kvůli odvetě dostat z města, a proto odcestoval do Kalifornie, kde také dostal za úkol rozšířit vliv Lucianovy rodiny. Psal se rok 1937 a Bugsy začal získávat cenné kontakty ve filmovém byznysu. V tomto období se spřátelil i se slavným Frankem Sinatrou a jeho známí tvrdili, že začal tajně toužit po kariéře herce.

Frank Sinatra

Gangster, který skoro zabil nacistu Göringa, měl blízký vztah s Frankem Sinatrou a přivedl mafii do Las Vegas
Zdroj: wikimedia.org

Stavba kasina a problémy s financemi

Koncem 20. let 20. století se oženil se svou partnerkou Esther Krakow, se kterou později zplodil dvě dcery. Jejich vztah ale skončil kvůli pozdějšímu Bugsyho vyznávání polygamie, kdy neodmítl žádnou pěknou herečku.

V Kalifornii působil několik dlouhých let, načež se přesunul do města hazardu Las Vegas. Hazard byl ve Vegas již nějakou dobu legalizován a Bugsy vycítil svou podnikatelskou příležitost. Jeho plány mu schválila mafiánská rodina, od které si půjčil 1,5 milionu dolarů. Ty investoval do výstavby kasina Flamingo. Postupem času se ale dostal do dluhů.

Domů
Sdílet
Diskuse