Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2018 13:25
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Hlasový asistent Amazon Echo byl předvolán jako možný svědek dvojnásobné vraždy

TECH
Uložit Uložené

Technologie se stávají svědky trestných činů, je potřeba je umět využít.

Začátkem ledna minulého roku došlo v americkém městě New Hampshire k dvojnásobné vraždě. Usmrceny tehdy byly Christine Sullivanová a Jenna Pellegriniová.

Obě těla byla nalezena na dvorku jejich domu. Pellegriniová měla 8 bodných ran a zlomenou lebku, Sullivanová měla bodných ran dokonce 43. Z vraždy byl obviněn tehdejší přítel Christine Timothy Verrill.

Obviněný se odvolal pro nedostatek důkazů a soud se obával, že by mu to mohlo vyjít. Soud jako jediné důkazy uvedl informaci, že vrah měl vstupní kód od dveří domu a byl před časem vraždy spatřen na kamerových záznamech.

Zvrat však nastal v momentě, kdy soudce přinesl informace o nově možném svědectví.

Uvnitř místa činu se totiž nacházelo i zařízení Amazon Echo, které slouží jako hlasový asistent. Soudce tedy podal rozhodnutí pro společnost Amazon, aby analyzovala toto zařízení a přinesla tak možné nahrávky, které mohly vzniknout během trestného činu.

Hlasový asistent Amazon Echo byl předvolán jako možný svědek dvojnásobné vraždy
Zdroj: Fabian Hurnaus

A taková možnost tu opravdu je. Ačkoliv Amazon Echo reaguje až na příkaz: „Hey, Alexa,“  částečné úryvky uložené mít může, protože poslouchá okolní dění a čeká právě na tento příkaz.

Nebylo by to tak poprvé, kdy by technologie vedly k vyřešení trestného činu. Příkladem je fitness náramek, který pomohl usvědčit vraha podle přesného času úmrtí.

Domů
Sdílet
Diskuse